Bijące tarcze 345mm

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Rydel

Bijące tarcze 345mm

Post autor: Rydel »

Czołem chłopaki. Mam od niedawna zrobiony BBK Porsche u siebie na tarczy Zimmermana 345 i po bardzo niedługim czasie zaczęły mi mocno bić - trzęsie się kierownica przy hamowaniu. Dodaję, że nie udało mi się np. zalać ich wodą jak były bardzo gorące.
Czy ktoś z was może reklamował tarcze Zimmerman?
Co polecacie zrobić?
Andrzej
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Nie pierwszy i pewnie nie ostatni tego typu problem. Ja już się z wierconych wyleczyłem
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

Do sprawdzenia kola, opony, sruby czy sie nie poluzowaly, wahacze, amortyzatory i zaciski czy sie skoszone na uszach jesli z odzysku po dzwonie.
Na koncu nowe tarcze
Pamietaj ze nowy mocniejszy hamulec zuzywa szybciej i mocniej wahacze amory itp
Obrazek
Awatar użytkownika
RooS

Post autor: RooS »

SID pisze:... zuzywa szybciej i mocniej wahacze amory itp
Nie demonizujmy jak rytmicznie bije tylko przy hamowaniu to beda tylko heble. Jak są luzy to są luzy.

Opony przeważyć, koła dokręcić jeszcze raz. Jak nie pomoże, to czujnik zegarowy + statyw na rozgrzany hebel i wszystko wiadomo co się spaczyło.
Bieniek

Post autor: Bieniek »

Pewnie piasty krzywe.
Podobno większość aut w mniejszym lub większym stopni po tyli latach posiada lekko krzywe piasty co przy dużych prędkościach i mocnym heblu objawia się biciem.

Zegarem sprewdzić, ewentualnie lekko zebrać. Nowe łożyska, nowe tarcze i musi być ok.
Darkman

Post autor: Darkman »

sprawdzilbym heble z tyłu. u mnie to one były powodem wibracji. no i cisnienia w kołach.
krzzaj5
Kontakt:

Post autor: krzzaj5 »

jaki klocek pod tarcze 350mm 18" czy ten pod 330mm 17"?...ja milem podobnie po pewnym czasie zestaw zaczal bic ( klocki pod 18")chyba dlatego bo zbieralo za duzo miesa z tarczy,klocek wychodzil poza obrecz....zmienilem na klocki pod 17" i ustapilo.....
Awatar użytkownika
Rydel

mam klocek pod sześciotłok brembo serię do Touarega. tarcza nie jest wiercona, jest gładka 345 mm, auto nie ma żadnych objawów bicia, wszystie wahacze z przodu były zmieniane +/- rok temu razem z gwintem AP. Przed chwilą złapałem gumę i musiałem robić oponę u cytryna i gumiaka jakiegoś i będę musiał i tak pojechać do swojego wulkanizatora żeby naprawić co on zjebał więc spojrzę
Andrzej
bloku

Post autor: bloku »

W poprzedniej 6tce miałem podobne objawy na gładkim zimmermannie - winne było łozysko z piastą. W obecnej (od kilku dni) mam również takie objawy i jadę na sprawdzenie. Myślę, że podobnie będzie u Ciebie. Objawy jak dla tarczy a winowajcą jest łożysko z piastą.
Arthur

Post autor: Arthur »

zapiac zegar i zmierzyc bicia piasty i tarczy, to wszystko sie wyjasni ;-)
quattro-service.pl
Awatar użytkownika
nosb

Post autor: nosb »

Powodow zawsze moze byc milion w tym przypadku. moze drazke kierowniczy luzny ( nie koncowka ) , Robilem ostatnio klientowi a5 z BBK z rs5 bo mu lekko bilo przy hamowaniu. mielismy i tak robic cale zawieszenie z racji przebiegu itp wiec na pierwszy ogien poszlo wszystko nowe ( wachacze, drazki , koncowki i drazki kierownicze ) i bicie zniknelo . jak za kazym razem bije jak dotykasz to pewnie tarcze .
Obrazek
Awatar użytkownika
Rydel

jak hamuje mocno z dużej prędkości to czuć najmocniej. nagrzane hamulce wzmagają bicie.

[ Dodano: 2015-06-29, 14:36 ]
chłopaki nie chcę wam stękać, ale ogólnie to pytałem o reklamacje i o to czy ktoś ma z nią już jakieś doświadczenia, bo jeżeli chodzi o symptomy i ich diagnozę to nie będę miał z tym problemu, bo jestem w dobrych rękach ;-) tak czy siak dzięki oczywiście za rady, ale bardzo bym docenił opinie kogoś, kto reklamował.
Andrzej
ODPOWIEDZ