500+ dla S4 B7

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
16vg60
Kontakt:

Post autor: 16vg60 »

A adapera pod ori jarzmo i zacisk nie mozna ?
RS4 B5 ,Brake rs6 C7,Wagner..
GOLF 4 R32 OEM
S3 8L BAM ABT IMOLA
Golf 2 RALLYE r32
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

mylek pisze:OEM z RS4 B7. Pasują P&P jak masz alu zwrotnice.

BTW. Kroją mi się do zrobienia hamulce tył. Chciałbym się tym zająć kompleksowo. Nie bardzo pasuje mi OEM RS4 B7 bo tarcze są strasznie drogie (ponad 4k za parę) a nie ma zamienników.
chyba już są zamienniki Zimmermann od miesiąca za mniej niż 2000 zł para
Obrazek
Awatar użytkownika
mylek
Kontakt:

Post autor: mylek »

Dawno nie było update. Udało się shamować auto. Wyszło 540km i 720nm.

Auto stało miesiąc u lakiernika - wywaliłem szybę z tyłu i przy okazji polakierowałem tylną klapę (rdza przy trzecim stopie). Do lakierowania poszły też błotniki z tyłu i wnęki tylnych nadkoli. Na jakiś czas będzie spokój.

Wleciały też DS2500 na tył i tarcze Zimmerman. Przód strasznie mi huczy przy hamowaniu. Nie wiem czy 8-tłok nie lubi się z Brembo 365mm i DS2500? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Miałem awarię sprzęgła od Lamików. Odkręcił się docisk (moje niedopatrzenie). O taka sytuacja:

Obrazek

Z racji tego, że pedał strasznie lekko chodził docisk dostał drugą sprężynę i teraz jest twardo (nawet bardzo).

Po 80km na nowym sprzęgle okazało się, że skrzynia też dostała. Wywaliło zabezpieczenie wałka sprzęgłowego i zniszczyło trzeci bieg w skrzyni :( Tak więc skrzynia znów na dół i uczymy się jak się to remontuje :)

Obrazek
Obrazek

Udało się też dorwać dawcę części. W środku praktycznie igła. Cena to całe 120zł :-)

Obrazek

Suma summarum auto od końca roku stoi i w zasadzie przejeździło może 500km od tamtego czasu. Mam nadzieję szybko ujezdnić grata i w marcu coś pojeździć :-)
Awatar użytkownika
emay

Post autor: emay »

DS2500 jest za twardy do brembo zmień klocek bo porobią się fale dunaju z tarcza jak juz sie nie porobiły.
Awatar użytkownika
mylek
Kontakt:

emay pisze:DS2500 jest za twardy do brembo zmień klocek bo porobią się fale dunaju z tarcza jak juz sie nie porobiły.
To jakie klocki kupić?
Awatar użytkownika
emay

mylek pisze:
emay pisze:DS2500 jest za twardy do brembo zmień klocek bo porobią się fale dunaju z tarcza jak juz sie nie porobiły.
To jakie klocki kupić?
Brembo
Awatar użytkownika
mylek
Kontakt:

emay pisze:
mylek pisze:
To jakie klocki kupić?
Brembo
A tak jeszcze zapytam. Jakie rotory/tarcze pod DS2500? :-)
Awatar użytkownika
emay

mylek pisze:
emay pisze:
mylek pisze:
To jakie klocki kupić?
Brembo
A tak jeszcze zapytam. Jakie rotory/tarcze pod DS2500? :-)
Pytaj SIDa
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

mylek pisze:
To jakie klocki kupić?
Ferodo DS Performance. Dużo lepsze niż zwykłe cywilne, a mięciutkie.
luk448

Post autor: luk448 »

A Hawki?
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

pawelosinski83 pisze:
mylek pisze:
To jakie klocki kupić?
Ferodo DS Performance. Dużo lepsze niż zwykłe cywilne, a mięciutkie.
jak bardziej cywilne tak , troszkę gorzej hamują ale dla nas amatorów na drodze są świetnym wyborem
niestety dla 8-tłok nie ma ich

obecnie najlepszym wyborem do 8 tłok są HAWK HPS5.0 - tylko cena jest trochę z dupy
Obrazek
Awatar użytkownika
mylek
Kontakt:

Mały update bo mi tu skrzynkę PW spamują ;-)

Na przód weszły klocki Brembo. Hamuje trochę gorzej ale nie piszczy i nie niszczy tarczy.

Wymieniłem przekładnię i pompę wspomagania.

Zrobiony serwis olejowy Millers 10W60NT+ oraz drobny wyciek przy podstawie filtra oleju.

Wróciłem też do oryginalnych tulei w zawieszeniu na przodzie. Poli strasznie skrzypiały, mocno ciężej kręciło się kierownicą (aż zamęczyłem pompę). Inna sprawa że dwa razy rozleciała mi się tuleja w dolnym przednim wahaczu (od naprężeń przy skręcaniu).

Prowadzi się trochę bardziej gumowo ale coś za coś...

Na liście z mechaniki do zrobienia czeka mnie wymiana podpory wału. Coś sobie stuka z tyłu przy redukcjach i szarpie przy ruszaniu. Jak to nie załatwi sprawy to trzeba będzie zaglądnąć do sprzęgła i wrócić do poprzedniego zestawu.
ODPOWIEDZ