Głowice 2.4/ 2.8
A co do bloku z 2.4/2.8 to spływy oleju z turbo to najmniejszy problem, bo przekładasz po prostu miskę z 2.7. W bloku z wolnossącego brakuje jeszcze np. natrysków oleju na denka tłoków czy wyjścia z olejem do turbo z tyłu bloku. Nie wiem jak z powrotami wody do bloku, które są po bokach bloku.
Ja zakładałem głowice z 2.4 (już nie pamiętam kodu). Wszystko pasowało p&p, spływy oleju się zgadzały z tymi w bloku a zasilanie oleju na wałki było takie samo jak w głowicach 2.7 tj. kanałami od spodu. Trzeba było tylko zaślepić otwory po zaworach recyrkulacji spalin.
Ja zakładałem głowice z 2.4 (już nie pamiętam kodu). Wszystko pasowało p&p, spływy oleju się zgadzały z tymi w bloku a zasilanie oleju na wałki było takie samo jak w głowicach 2.7 tj. kanałami od spodu. Trzeba było tylko zaślepić otwory po zaworach recyrkulacji spalin.
Witam. Chciałbym się podzielić informacjami, żeby wnieść coś do tego forum bo na razie tylko was proszę o pomoc :) Więc tak: zdecydowałem, że te głowice z 2.8 jednak wrzucę do auta. Głowice założone na uszczelkach z 2.7. Kanał ze spływu o którym wcześniej mówiliśmy wpada do odmy. U mnie został zaślepiony przez głowice. Różnicy w pracy silnika nie widać. Zresztą samochód przejechał już jakieś 200km więc jak by sie miało coś stać to by się już stało. A teraz dla potomnych:
Przeróbki żeby podeszło pod 2.7: Szpilki kolektorów wydechowych- trzeba trzy szpilki (dolne) wiertać i gwintować otwory nie pasują. Osłona metalowa rozrządu- brakuje otworu na jedną śrubę. Stopki pod wałki rozrządu zakładamy z 2.7. Jak by ktoś przerabiał temat służę pomocą.
Myślę, że jak by ktoś miał tak jak ja awarie z głowicami, a miałby w dobrych pieniądzach kupić głowy z 2.8 ja bym się nie zastanawiał. Z APS ciężko dopaść a z tymi z 2.8 jest 2 godziny więcej roboty na gwintowanie. Ale to moja opinia.
Przeróbki żeby podeszło pod 2.7: Szpilki kolektorów wydechowych- trzeba trzy szpilki (dolne) wiertać i gwintować otwory nie pasują. Osłona metalowa rozrządu- brakuje otworu na jedną śrubę. Stopki pod wałki rozrządu zakładamy z 2.7. Jak by ktoś przerabiał temat służę pomocą.
Myślę, że jak by ktoś miał tak jak ja awarie z głowicami, a miałby w dobrych pieniądzach kupić głowy z 2.8 ja bym się nie zastanawiał. Z APS ciężko dopaść a z tymi z 2.8 jest 2 godziny więcej roboty na gwintowanie. Ale to moja opinia.
No mylisz sie niestety
Kazdy zaklad obrobki glowic ,silnikow Ci to powie,nie wolno tego robic
Bedzie za ciasno ,przytra sie walki,za luzno cisnienie oleju bedzie gubic i tez sie przytrze
Na glowicy,walkach jest co prawda wiekszy margines bledu jak na ukladzie korbowo-tlkokowym ale tak czy inaczej nie robi sie tak
O bys mial fart i pasowanie tych stopek jakos sie zgadzalo
Nie mogles zostawić stopki z 2.8 i te dekle poprawic tak jak pisza ?
Kazdy zaklad obrobki glowic ,silnikow Ci to powie,nie wolno tego robic
Bedzie za ciasno ,przytra sie walki,za luzno cisnienie oleju bedzie gubic i tez sie przytrze
Na glowicy,walkach jest co prawda wiekszy margines bledu jak na ukladzie korbowo-tlkokowym ale tak czy inaczej nie robi sie tak
O bys mial fart i pasowanie tych stopek jakos sie zgadzalo
Nie mogles zostawić stopki z 2.8 i te dekle poprawic tak jak pisza ?
Ostatnio zmieniony 2017-10-29, 15:31 przez 16vg60, łącznie zmieniany 1 raz.
RS4 B5 ,Brake rs6 C7,Wagner..
GOLF 4 R32 OEM
S3 8L BAM ABT IMOLA
Golf 2 RALLYE r32
GOLF 4 R32 OEM
S3 8L BAM ABT IMOLA
Golf 2 RALLYE r32