Porównanie Intercooler'ów S4 RS4 AWE ER ....... FMIC
Ale tam jest porownanie objetosci i powierzchni przedniej. Jak to ma sie do wydajnosci?
Np, jak na prace wplywa fakt, ze FMIC jest wystawiony poza komore silnika?
Ja w sumie zalozylem FMIC tylko dlatego, ze seria puchla latem w miescie. Nie bylo to spowodowane slaba wydajnoscia samych coolerow, tylko temeratura w komorze silnika ( jezdzilem jeszcze wtedy bez programu ) .... przynajmniej tak mi sie wydaje!
Np, jak na prace wplywa fakt, ze FMIC jest wystawiony poza komore silnika?
Ja w sumie zalozylem FMIC tylko dlatego, ze seria puchla latem w miescie. Nie bylo to spowodowane slaba wydajnoscia samych coolerow, tylko temeratura w komorze silnika ( jezdzilem jeszcze wtedy bez programu ) .... przynajmniej tak mi sie wydaje!
dokladnie tak Ajax.....Dlatego ciągle upieram sie ze smic i obojetnie jakie czy AWE czy Wagener czy ER.....nigdy nie beda spelniac swojego zadania jak nalezy mimo ze moga miec jakies super hiper wydajne rdzenie. Ich umiejscowienie jest totalnie z dupy i komora silnika je ciągle nagrzewa....a co mowa o chlodzeniu powietrza doladowanego jak one nie mają dobrego przeplywu w tych nadkolach.
Z tymi bocznymi to pewnie chodzi o wygląd...żeby auto nie miało pociętego zderzaka itp a żeby też dało się zrobić moc.
Uważam że pod jakieś większe moce to tylko centralny IC...czasami jak przeglądałem zagraniczne aukcje to te ,,wydajne" boczne cooler'y kosztują tyle co zrobienie u nas centralnego IC, mało było takich aukcji ale spotkałem pare z ceną z kosmosu
Uważam że pod jakieś większe moce to tylko centralny IC...czasami jak przeglądałem zagraniczne aukcje to te ,,wydajne" boczne cooler'y kosztują tyle co zrobienie u nas centralnego IC, mało było takich aukcji ale spotkałem pare z ceną z kosmosu
...Każda godzina nocy to godzina szczytu...
-
Zadne boczne nie beda dzialac jak fmic. 1 problem to halogeny ktore zaslaniaja 50 % coolera bocznego. Nawet te smieszne prowadnice powietrza nie pomagaja. Fmic to fmic moze byc z dupy a i tak bedzie lepszy niz 2 boczne . Pod maska sie wszystko gotuje a teoretyczne naciecia nadkoli mozna sobie w dupe wsadzic. A6 2.7 dla przykladu wogole nie maja naciec . Po nacieciu zbilem temp o 4 stopnie :( lol z 70 na 65 heheh. Na centr mialbym 40 max