Problem z blotnikami

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
emay

Problem z blotnikami

Post autor: emay »

Cześć.

Wiem, że nie wrzuciłem jeszcze swojego wozidła w projekty ale słabo z czasem u mnie..
Sorki, że tak od razu zaczynam z problemami :D

A więc:
Posiadam seryjne amortyzatory chyba 1BA i do tego progresywne sprężyny. Auto ogólnie ładnie siedzi. Takie już kupiłem. Problem mam taki, że lewa opona często haczy mi o ten rant w błotniku. Ostatnio nawet zagięła się blacha. Ogólnie zaraz wyjdą "flaki". Mam dystansy 5mm z przodu a felgę od RS4 B5. Opona 235/40/18. Co mogę zrobić aby uniknąć tego ocierania.

Opcję które rozważam to:
- zagięcie tego rantu do góry tak jak to jest w nowych audi, aby nie był on pod kątem 90 stopni. Czy wejdzie nadkole plastikowe tak jak teraz jest ono oparte na tym rancie ?
- wiem, że mogę zmienić oponę na 225/40/18 tego raczej nie chce robić. Opony są w miarę nowe i sporo jeszcze bieżnika.
- dzisiaj demontuje dystans.
- koniecznie chce kupić zawieszenie gwintowane. Tylko teraz jakie czy AP wystarczy z odbojami ? Czy musze kupować KW v2 z regulacją twardości ? Zależy mi na tym aby nie było tak dużego uskoku. Auto i tak jest już taczką. Te rozwiązanie co mam teraz tzn. seryjne amory i sprężyny progresywne źle się sprawują powyżej 180 km/h auto prowadzi się niepewnie.

Prześwit mam gdzieś około 12 mm.

Proszę doradźcie coś. :mrgreen:
audi4fun

Post autor: audi4fun »

Na Allegro sa dostępne takie specjalne klipsy do sprężyn ale to bardziej taki pół środek. Masz 12mm prześwitu ? Ja mam 3,5 cm od wahacza do gleby a i tak na każdym progu tre :)
Awatar użytkownika
emay

Pisałem o prześwicie między błotnikiem a oponą :D
Krycha
Kontakt:

Post autor: Krycha »

Zmień na mądre zawieszenie... obniżane sprężyny + seryjne amortyzatory to słaby pomysł. Błotnik możesz nieco zaklepać, ale nie za bardzo bo nie wsuniesz nadkola plastikowego.
Awatar użytkownika
Rydel

Post autor: Rydel »

Przede wszystkim koła RS4 są za szerokie do esek. Jeżeli już to znajdź jakiś salon detailingu i ci zrolują nadkola. To powinno trochę pomóc.
Andrzej
Awatar użytkownika
emay

Auto od pon stoi u lakiernika/blacharza podniesie blotnik na tyle aby weszło nadkole. Wstawie zawieszenie AP od SIDa i ewentualnie odboje w środek ?
audi4fun

Post autor: audi4fun »

Jeśli wstawisz gwint i zostawisz na tym samym poziomie zawieszenie co wczesniej to bedzie ok.
ODPOWIEDZ