S4 B6 kopci i czuć olej

4.2 / 3.0 / 2.9

Moderatorzy: buba, Mod-Team

bebeto

S4 B6 kopci i czuć olej

Post autor: bebeto »

Nie dawno zakupiłem S4B6 z 2003 roku z udokumentowanym przebiegiem 115tys km. Wszystko ładnie pięknie, auto zbiera się jak trzeba wygląd super i w ogóle jestem mega zadowolony. Po przejechaniu jakiś 300km po zakupie, zaczęło mi dymić lekko z lewej rury, oraz słabiej z prawej. Dym koloru białego, oraz zapach oleju. Na zimnym po odpaleniu kopcenia brak, dopiero po rozgrzaniu zaczyna się problem. Na racingforum znalazłem informacje że to może być przez brudną odmę. Liczyłem że w tym jest problem, ale niestety odma jest czysta. Gdzie szukać problemu? Zaczynam powoli wątpić w to że udało kupić się perełkę...
Z góry dziękuję za pomoc
Awatar użytkownika
Papol

Post autor: Papol »

Nie wiem czy to to samo ale mialem koedys audi a3 i uszczelniacze na zaworach dawaly tak czadu....
Tomek

Post autor: Tomek »

Moim zdaniem gdyby był to problem uszczelniaczy zaworowych auto mocno zadymiło by zaraz po rozruchu ponieważ olej ściekał by z trzonów zaworowych nie było by raczej wpływu czy silnik jest zimny czy ciepły, Kolego zacznij od rzeczy najprostszych czyli od wymiany oleju i filtrów, może ktoś przyoszczędził i zalał silnik jakimś kiepskim olejem który traci właściwości po nagrzaniu. Jeżeli to nic nie da zrób test ciśnienia na cylindrach- najpierw na zimnym potem na gorącym silniku zobaczysz czy są jakieś różnice. Jeżeli okaże się że silnik na ciepłym się nie doszczelnia lub wykazuje spadek ciśnienia sprężania możliwe jest że był wcześniej przegrzany i pierścienie olejowe po prostu maja już dość.Przebieg auta jest bardzo mały ale nie świadczy nigdy o stanie silnika ;-) Bardzo łatwo jest zaniedbać każdą jednostkę napędową a to ma potem swoje konsekwencje.
Awatar użytkownika
RooS

Post autor: RooS »

Zbiornik wyrównawczy czysty? Najpierw bym sprawdził testerem czy dwutlenku nie będzie w płynie chłodniczym. Chociaż przewalanie oleju po rozgrzaniu mi raczej pierścieniami śmierdzi. Nie dymił by raczej od cienkiego oleju chyba że ma więcej motodoktora niż oleju.
Tomek

Post autor: Tomek »

Dlatego po wymianie wyjdzie wszystko, jak był zalany jakimś specyfikiem zagęszczającym to po wymianie dopiero zacznie dymić ale nie chcę krakać, może to jakaś głupota- oby.
Awatar użytkownika
Kamil_D

Post autor: Kamil_D »

zalej jakis "sportowy olej", powinna przestac kopcic.
4.2 lubią popijac olej :)

ja do 4.2 zaczalem lac 10w60 castrola i przestala dymic, ale 0,5 litra na 1000km ostrej jazdy trzeba bylo dolewac

najtansze rozwiazanie...
mozesz tez zrobic kapitalke silnika, ale to koszt +10.000zl
Awatar użytkownika
nosb

Post autor: nosb »

Czarna w automacie z suchedniowa? :roll: chociaz ta chyba miala jeszcze niby mniejszy przelot 8-)
Obrazek
bebeto

Czarna ale manual z kierlikówka przyjechała.
Zbiorniczek czysty tak wiec oleju w układzie chłodzenia brak.
Na zimny nie dymi może jakoś delikatnie ale to trzeba sie dobrze przypatrzyc.
Kontrolka od oleju co jakiś czas sie zapala ale jest ona koloru żółtego czyli od poziomu.
Zalana była 5w40 schella z tego co wiem. Filtr niby wymieniany na początku roku.
Przez rok robione bym autem było 10tys km.
Remont silnika nie wchodzi w grę :-D
bracus
Post autor: bracus »

bebeto pisze:Zalana była 5w40 schella z tego co wiem. Filtr niby wymieniany na początku roku.
tzn. że po zakupie nie zrobiłeś od razu więszego przeglądu ? wszystko jest na "chyba" i "może" ?
jak ty sam nic o samochodzie nie wiesz to jak ci ktoś ma pomóc przez "internet"...
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Szklana kula? :mrgreen:
bracus
Post autor: bracus »

ja się właśnie dziwię "miszczu" buba że od razu nie rzuciłeś okiem przez kryształ na ten przypadek ;-)
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Odpuściłem po przeczytaniu pierwszego zdania ;-)
Awatar użytkownika
Rafal84

Post autor: Rafal84 »

buba pisze:Odpuściłem po przeczytaniu pierwszego zdania ;-)
:lol:
Awatar użytkownika
Papol

Post autor: Papol »

buba pisze:Odpuściłem po przeczytaniu pierwszego zdania ;-)
+1
bebeto

bracus pisze:
bebeto pisze:Zalana była 5w40 schella z tego co wiem. Filtr niby wymieniany na początku roku.
tzn. że po zakupie nie zrobiłeś od razu więszego przeglądu ? wszystko jest na "chyba" i "może" ?
jak ty sam nic o samochodzie nie wiesz to jak ci ktoś ma pomóc przez "internet"...

po zakupie wróciłem na kołach do domu. w książce serwisowej wpis odnośnie wymiany oleju i filtra ze stycznia tego roku. przegląd robiony przed zakupem, ale to niestety na stacji diagnostycznej, plus vag. umówiony jestem na wymiany oleju i wszystkich filtrów na poniedziałek, ale przyczyn ubywania oleju i dymienia szukam na własną rękę.
padło "niby" ale to przez moje niedopatrzenie. dlatego może być wyraził swoje zdanie na temat możliwych przyczyn zamiast kpić sobie z mojej "niewiedzy"
ODPOWIEDZ