dystanse

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Igor_s4

dystanse

Post autor: Igor_s4 »

Witam.Kupilem felgi 18 s-line i z przodu wadza mi minimalnie o zacisk.Kupilem dystanse 10mm na przod ale bez kolnierza:/ i felga minimalnie sie trzyma..teraz pytanie czy stoczyc dystans o polowe czy idzie kupic pierscienie czy cos takiego zeby to sie trzymalo kupy?
Awatar użytkownika
tyrkal

Post autor: tyrkal »

Musisz stoczyć !!! tylko wtedy zostanie 5mm dystansu i pytanie czy to wystarczy.
Na allegro jest tego bardzo duzo-poszukaj.
Igor_s4

No wlasnie na allegro kupilem.et felgi 35 i minimalnie wadz.. po zalozeniu dystansu jest sporo miejsca to moze i o.5 by wystarczylo...
Awatar użytkownika
tyrkal

To rozwiązanie którego pewnie większość nie popiera ale przy dystansie 5mm felga będzie się jeszcze trzymać na seryjnej piaście i to jest max granica.
ajax
Post autor: ajax »

Panowie, toczenie nie wchodzi w gre! Przeciez dystans wchodzi na piaste i musi byc wycentrowany... jak chcecie wykonac dystans, ktory bedzie mial 5mm, wejdzie na piaste i bedzie mial identycznej srednicy centrowanie na kolo?

Z tego co pamietam, to minimum dostepne na rynku z centrowaniem to 12.5 mm

[ Dodano: 2014-04-18, 13:43 ]
tyrkal pisze:To rozwiązanie którego pewnie większość nie popiera ale przy dystansie 5mm felga będzie się jeszcze trzymać na seryjnej piaście i to jest max granica.
a to zalezy juz od felgi - czesto sa mocno przetoczone i wtedy wydaje nam sie, ze opiera sie ona na piascie - trzeba sprawdzic, bo przy 5mm to jedyna opcja
Igor_s4

Czyli wychodzi na to ze te dystanse sa do niczego i musze szukac z kolnierzem?
Awatar użytkownika
tyrkal

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater

Ja tak rozwiazem sprawe, bo albo inna felga albo dystans 5mm-oczywiscie w s4
W rs4 felga ma et20 i niema problemu.
Więcej niż 5mm niechciałem, bo felga wychodziła za obrys budy.
Jeździłem, nie było problemu ale wiem, że to zle rozwiązanie ale w moim przypadku jedyne :)
Igor_s4

No wlasnie ja tez nie chce aby wystawalo dlatego wybralem 10mm... i felga minimalnie wchodzi na piaste dlatego chcialem stoczyc na 5mm zeby ciut wiecej sie zalapalo..
Awatar użytkownika
tyrkal

No to chyba już wszystko wiesz :)
ajax

Igor_s4 pisze:No wlasnie ja tez nie chce aby wystawalo dlatego wybralem 10mm... i felga minimalnie wchodzi na piaste dlatego chcialem stoczyc na 5mm zeby ciut wiecej sie zalapalo..
Sprawdz czy felga, czescia, ktora przylega do piasty jest gleboko wyfrezowana na otworze centrujacym.

Nastepnie sprawdz ile ma piasta - wtedy odejmujesz 5 mm, ewentualny frez na feldze i teoretycznie policzysz ile faktycznie tego centrowania zostanie. Jak wyda, kupuj dystanse 5 mm, lub jezeli wiesz, ze wystarczy 3mm aby ominac zacisk, to zamow takie cienkie - zawsze bedzie bezpieczniej
Igor_s4

Jak bedzie 0.5 to nie bedzie bicia?
ajax

Igor_s4 pisze:Jak bedzie 0.5 to nie bedzie bicia?
To zalezy jak duzy frez ma felga i ile mm wejdzie na piaste.... to jest dosc proste, dlaczego nie sprawdzisz/policzysz?
luk448

Post autor: luk448 »

Pany podepne sie pod temat-mam ori Avysy w 17'' u siebie.Jakiej grubosci dac dystanse na przod i na tyl zeby kola ciut wyszly na zewnatrz ale bez zadnego obcierania?
Awatar użytkownika
RoberToo

Post autor: RoberToo »

Mam takie pytanie. Czy przy Quattro jakbym chciał założyć dystans to muszę zakładać na 4 koła czy mogę sobie założyć tylko na przód ?
Awatar użytkownika
emay

Post autor: emay »

RoberToo pisze:Mam takie pytanie. Czy przy Quattro jakbym chciał założyć dystans to muszę zakładać na 4 koła czy mogę sobie założyć tylko na przód ?
To do quattro nie ma znaczenia. Liczy się średnica całego koła, wszędzie ma być taka sama.

Auto będzie jedynie robiło większy zarys dwuśladu. Ogólnie to chyba lepiej jakby tył był szerszy od przodu.... ale możesz po testować :)
ODPOWIEDZ