Jak wiecie moja eska poszła do nieba. Wraka wystawiłem na sprzedaż. Było kilku kupujących szeptających do siebie " tu wstawimy ćwiartke tu podciągniemy tu wyklepiemy bedzie jak nowa" Od razu oszołomów odesłałem. Aż nagle zadzwonił do mnie niejaki Robin i sprzedał mi pomysł z kosmosu. Chce ode mnie kupić wraka i cały napęd razem z silnikiem wsadzić do calibry która ma startować na ćwiartkę. Oczywiście bez zastanowienia się na to zgodzilem.
To było w kwietniu. Dziś dostałem info że Opel Calibra S4 popyla jak sciekła. Nie znam szczegółów projektu, nawet nie wiem jaką moc uzyskał ale mam nadzieje że właściciel odezwie się na tym forum bo projekt GRUUUBY i ambitny.
Widzę, ze temat dotyczy mojej Calibry.
Rzeczywiście samochód z nowymi modami zaczął jeździć tydzień temu i ma się naprawdę dobrze. Mimo, że nie miałem za bardzo czasu jeszcze dobrze opanować jazdy a przede wszystkim startów udało się wykręcić na 1/4 mili 11,864.
Poza tym pozostaje jeszcze do dopracowania soft ale jest już ciekawie jak na typowego streeta.
RobinV6 pisze:Widzę, ze temat dotyczy mojej Calibry.
Rzeczywiście samochód z nowymi modami zaczął jeździć tydzień temu i ma się naprawdę dobrze. Mimo, że nie miałem za bardzo czasu jeszcze dobrze opanować jazdy a przede wszystkim startów udało się wykręcić na 1/4 mili 11,864.
Poza tym pozostaje jeszcze do dopracowania soft ale jest już ciekawie jak na typowego streeta.
Jesteś z klimatów MICKEY GARAGE czy zupelnie nie to
To napisze tak z grubsza jeśli chodzi o moja Calibrą.
Silnik ze skrzynia i napędem z S-ki od kolegi kurzego, wiec specyfikacje dokładnie znacie jaka była.
Jeśli chodzi o pozostałe rzeczy to:
hamulce przód 345mm z zaciskami 6-cio tłoczkowymi z Porsche Cayenne
hamulce tył 296mm z zaciskami 4 tłoczkowymi
zawieszenie na amorkach koni z regulowana twardością
felgi 17" z oponami 215/45/17
IC od SIDa widoczny na foto
wtryskiwacze 630cm
chłodnice oleju MOCAL
chłodnica wody z BMW serii 7
Całość robót została zrobiona przez dobrego kumpla z Opola o ksywce Markosz, a całą elektronikę ogarnął GTO wraz ze strojeniem.
Co do masy to chciałbym jutro podjechać na wagę ze zbiornikiem zatankowanym do pełna i zobaczyć ile wyjdzie.
A co do czasu 11,864 to zrobiłem go na zlocie Opla Calibry na lotnisku w Kąkolewie 22-24 października czyli tydzień temu. To był oczywiście najlepszy czas przejazdu, pozostałe to: 12,161 ; 12,177 ; 12,443 i 12,577. Czasy widać zróżnicowane ale to były moje pierwsze starty z napędem quattro i uczyłem się dopiero nią jeździć.
Nie sprawdzaliśmy jeszcze mocy ani momentu bo auto jeździ dopiero tydzień.
To tak po w skrócie.
Udało się wczoraj zważyć samochód i pomierzyć co nieco Dynometem.
Waga wyszła 1470kg z pełnym zbiornikiem i bez kierowcy.
A co do pomiarów to mały wykres poniżej