Mam pytanie i mam nadzieję że znajdzie się jakaś mądra głowa która mi pomoże :)
A mianowicie mając 2,7 T cały czas trzeba dłubać, zastanawiam się nad pozbyciem się katów i pre-katów środkowego i końcowych tłumików już nie ma :) ale z katami i pre-katami jest problem tego typu że silnik AZA jest wyposażony w śmieszny system SAI i wyposażony jest w 4 sondy .... i teraz pytanie: jak i czy wogóle jest taka możliwość żeby pozbyć się tych "hamulców"?? czy jeśli sondy zostawie tak jak są tylko wybebesze środki katów i prekatów to będzie OK czy będzie świrował??
Pierwsze sondy musisz zostawic, jak chcesz wywalic dwie kolejne to najlepsza opcja to pojechanie do tjunera zeby je wyłaczyl w ECU. Daruj sobie jakies tulejki bo wydasz kase a u jednego zadzialaja a u drugiego nie
A ja uderze z innej strony... Te tylnie sondy nie maja praktycznie nic do gadania :) U flyera jezdzi bez nich i ani nie ma braku w mocy , ani spalanie nie jest wieksze... Jedyny minus to blad na ecu... Inna sprawa mozesz je wykrecic i zostawic na zewnatrz tez nie powinno sie nic dziac chyba :) Nadmieniam ze nie kombinwoalem z tym :) Tak tylko glosno mysle.
a jeszcze jedno. Przy wyzszych obrotach slychac metaliczny dzwiek z wydechu podczas jazdy, na biegu jalowym przy dodaniu gazu tego nie ma. W bmw mialem tak po wycieciu katow, po wspawaniu ich spowrotrm ten dzwiek ustapil. Da sie to jakos wyeliminowac?
nosb, no tak też właśnie myślę że te drugie sondy są do systemu SAI i nic więcej i podejrzewam że będzie tylko check świeci i błąd ecu... coś czuje że spróbuje je odpiąć i się przejade a jak się uda tooo ehehe znów kolejne częśći wydechu polecą na półkę do garażu hah
nosb pisze:BTW : 1500 zl za wylaczenie sond programowe ? Zrobice tunerzy jakas sensowan kase za wylaczenie sond i tyle.
tu się z Tobą zgodzę a dwa check i tak co chwilę mi się pali własnie przez te sondy i zakichany SAI.... ekologów to bym powiesił za jaja ...
[ Dodano: 2010-10-19, 19:04 ] kosiniak, czytamy wiem że mówisz o nowym programie i przy okazji wyłączeniu sond ... ale żeby zrobić nowy program to mnie jeszcze trochę pracy czeka przy motorowni po tym jak mechanicy mi go skrzywdzili ...