Audi s6

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Papol

Audi s6

Post autor: Papol »

Caly czas szukam auta, mam maly dylemat miedzy s4 a s6,stanowczo szukam czegos z duza moca i duzym silnikiem . Nie bedzie oczywiscie zadnego gazu czy tym podobnych :shock: . W s6 odpycha mnie automat z ktorym mialem problemy w innym z moich aut. Jak zapatrujecie sie na takiego tip tronic w s6 ???? Ktos mial doswiadczenia z ta skrzynia, moze jest zupelnie inna niz ta ktora mialem w Passacie 2.5 tdi . Prosze o opinie. Pytam o skrzynie w s6 bo widze ze bedzie cudem kupno manuala.

W s4 odpowiada mi naped Q ,silnik i skrzynia manualna

s6 ma lepsze wyposarzenie wiadomo Q i uwazam ze silnik v8 akurat dla mnie bylby tez lepszy ale problem jest w automacie z ktorym mialem kiedys problem w innym aucie.
Awatar użytkownika
Nikolas

Post autor: Nikolas »

Automat jak każdy inny, zależy jak był traktowany. Ale w automacie S6 do 160-170 km/h przyspiesza gorzej od byle hothatcha 180-200 konnego.
Suchar

Post autor: Suchar »

jeśli chcesz V8, duży motor, czuć moment od samego dołu, nie interesuje Cię LPG i nie boisz się RWD i etykiety "zobacz jaki dres jedzie", to weź... BMW M5 E39 koniecznie poliftowy. Skrzynia manual i wóz ma wszystko co potrzeba - problemem jest jedynie podaż takich wozów. 99% to ulepy albo zajazdy.
S6 4.2 to niestety - kondom, który nie jedzie i słaby potencjał tuningowy silnika... chyba ze 2 turbiny podłączysz :mrgreen:
zapomniałbym ostatecznie może być BMW 540 E39
Awatar użytkownika
Papol

Co do 1wszego postu i to jest to co mnie boli w s6 szukam jednak wytrwale manuala.Moze trafi sie fajna s4 wtedy nie bedzie problemow co wybrac. :mrgreen:

Kolega z 2giego postu,jak bym chcial BMW napewno nie logowal bym sie na audi forum ,wiecej chyba nie musze pisac . :-P . Nie mam zamiaru bawic sie w zadne tuningi , robilem to przez ostatnie 10 lat. Teraz ma byc dobrze we wnetrzu i w miare dynamicznie w czasie jazdy,nie interesuja mnie strzaly ze swiatel z jakimis bubkami.
Awatar użytkownika
Nikolas

Jest tez opcja S8 w manualu, ale tez cieżko trafić na zdrową sztukę.
Suchar

napisałem to, tak jakbym sam do tego podchodził - racjonalnie. audi s6 nie spełnia podstawowego kryterium (ma zapierd...ć i mieć "sznyt") w wymogach jakie tu podałeś, więc wychodzi, że trzeba inna markę rozważyć.
Zadam pytanie, które powinno paść chyba na wstępie: jaki budżet?
ps. nie jestem fanboyem BMW, wręcz przeciwnie (z pominięciem serii M power)
Awatar użytkownika
Nikolas

Tu chyba chodzi koledze o napęd właśnie, dlatego BMW nie chodzi w grę :)
Suchar

to ja proponuje koledze te fora....

http://www.gtr.co.uk/forum/
http://www.lancerregister.com/index.php

Te fora opisują wozy które:
- zapier....ją
- maja męskie AWD
- fajery mają uczepione odpowiednio, do miejsca - z którego kolega pisze...
Awatar użytkownika
Papol

Audi s8 to juz gabarytowo duze auto , rocznik jaki mnie interesuje to 99-2001 w obu przypadkach.

Nie szukam auta do miejsca z ktorego pisze a do PL . To ze nie miszkam w PL nie znaczy ze nie moge tam miec auta czy domu ale nie o tym tu piszemy tylko o tym czy skrzynia tiptronic ma sie jakos do tego v8. Wiem juz ze nie jest to opcja dobra dlatego kupie auto tylko z manualem.

Nie szukam subaru czy lancera

Szukam audi Q s4 s6 .
Awatar użytkownika
Thom4s

Post autor: Thom4s »

Wg mnie powinieneś się skupić na S4, żeby spełniło twoje wszystkie kryteria. Praktycznie większość w manualu, jedzie dość dobrze i nie jest za duże.
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Post autor: Flyer »

Albo poprostu A6 2.7T.

Chyba, ze zalezy Ci na gangu V8, to zostaje tylko S6.
Awatar użytkownika
Papol

Thom4s pisze:Wg mnie powinieneś się skupić na S4, żeby spełniło twoje wszystkie kryteria. Praktycznie większość w manualu, jedzie dość dobrze i nie jest za duże.
Tak zrobie , dzieki za wszystkie odpowiedzi. Jestem na etapie poszukiwan, otarlem sie o kupno s4 pare dni temu ale auto zostalo sprzedane po tym jak umowilem sie ze sprzedajacym na jego kupno, niestety oszukal mnie.

Jesli kupie s6 to tylko manual v8

Szanse jednak mam wieksze na s4 i ono tez bedzie mnie cieszylo.
Suchar

Weź S4 B5 polifta, może być np. taki... http://sportaud.vot.pl/viewtopic.php?p=18475#18475
kosiniak

Post autor: kosiniak »

:-D i cena przystepna bardzo.
deSigner
Post autor: deSigner »

Ja tam miło wspominam S6, miałem rocznik 2000. Auto mega bezproblemowe, jechało jak czołg, parę razy wyciągałem nim z zasp różne Peżoty i Citroeny. We wnętrzu w miarę luksusowo jak na 10 letnie auto ( u mnie byłą skóra+alcantara ), S4 nie ma w tej kwestii lotów. Miałem automat i może nie był to mistrz prostej to jechało naprawdę przyjemnie, szczególnie w trasie a "na mieście" mało kto podskoczył co było zasługą napędu.

Jak trafisz zadbaną sztukę w automacie ( gdzie regularnie wymieniany był olej i filtr ) to ja bym brał. Nie zgadzam się też że nie ma sznytu, bo jest poszerzone jak RS6 w przeciweństwie do S4 gdzie trzeba rezać body RS żeby to jakoś wyglądało :-P ;-)
The Rice Power
ODPOWIEDZ