Strzelanie w napędzie podczas przyspieszania.

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Mania

Strzelanie w napędzie podczas przyspieszania.

Post autor: Mania »

Mam mały problem z B5. Otóż jak jedzie się po prostej drodze to można przyspieszać, zwalniać i wszystko jest dobrze, natomiast jak auto dostanie trochę łuków, zakrętów etc i chcę mocniej przyspieszyć to na fotelu czuć, że napęd można powiedzieć „nie zazębia się” (nie wiem jak to fachowo nazwać). - jest efekt tak jak koła zębate nie są dokładnie spasowane, tylko mają luzy na trybach. Na siedzeniu czuć jakby napęd chciał się spiąć, a nie mógł. Jak delikatnie się doda gazu nie ma tego efektu, najgorzej przy mocniejszym przyspieszaniu. Dzieje się to szczególnie przy prędkościach powyżej 100km/h niezależnie czy po zredukowaniu biegu czy na aktualnym.

Przeguby nie mają luzów, skrzynia i dyfry suche. Ma ktoś pomysł gdzie co może „dogorywać” ? Skrzynia? Torsen?
Muniek_87

Post autor: Muniek_87 »

U mnie się tak dzieje od zawsze, w szczególności, gdy puszczę gaz, a po chwili chcę go ponownie dodać. Nauczyłem się z tym jeździć i czuję kiedy ten luz wystąpi - operuję wtedy delikatnie gazem, a jak się już zazębi, to jadę normalnie.

Być może da się to jakoś usunąć, ale szkoda mi na to czasu i pieniędzy. Napędy mi nie wyją, są suche, a wózkiem nie tyrpie w trakcie jazdy.
Allroad C5 2.7T 376/536
grzesiek1985

Post autor: grzesiek1985 »

U mnie podobnie było słychać strzelanie na wstecznym Remont skrzyni załatwił sprawę
daw2
Kontakt:

Post autor: daw2 »

Ja też mam takie szarpania ale tylko jak się rozgrzeje czyli po przejechaniu ok 50 km przy przyspieszaniu strzela coś w napędach. Wymieniłem most i tylne półosie ale bez zmian. Dziś wyjmowałem torsen. Nie widac jakiegoś mocnego zuzycia olej bez opiłków. Wymieniłem łożysko na flanszy bo troche huczało i łożysko na torsenie. Ale to kompletnie nic nie dało. Nie mam pojęcia czego się jeszcze czepić. Wiele osób po wymianie torsena twierdzi ze te objawy juz nie występują.
kaczmar666

Post autor: kaczmar666 »

Proszę o pomoc kto dobrze remontuje te skrzynie?

[ Dodano: 2017-08-01, 00:17 ]
Wymiana skrzyni i po problemie
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Gdzie robiłeś?
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
ODPOWIEDZ