Jakie koła do naszych S4 RS4 B5

Moderatorzy: buba, Mod-Team

k4mil3k

Post autor: k4mil3k »

Szukaj felg z innym ET lub inną konstrukcją ramion A zaciski ? pływające ? czy stałe i tłoki z dwóch stron ? Jeśli pływające to uwzględnij jeszcze to że na nowym klocku będą wystawać więcej.
Pozdrawiam.
PMW

Post autor: PMW »

było wałkowane wiele razy 4x8,5'x19' max et 35 lub 4x9'x19' maks et 33 opony maks 235/35/19

wszystko szersze + niższe et jest z dupy bo z auta robi kalekę do streetstandingu

wiadomo że w naszych wozach tyły siedzą z zapasem (można co najwyzej dać dystans 10-15 mm dla poprawienia humoru
mik-17

Post autor: mik-17 »

PMW pisze:było wałkowane wiele razy 4x8,5'x19' max et 35 lub 4x9'x19' maks et 33 opony maks 235/35/19

wszystko szersze + niższe et jest z dupy bo z auta robi kalekę do streetstandingu

wiadomo że w naszych wozach tyły siedzą z zapasem (można co najwyzej dać dystans 10-15 mm dla poprawienia humoru
Piszesz o b6 czy b5 :mrgreen: :idea: :?: bo w opisie masz b6 :mrgreen:
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Z tych zdjęć wynika, że już bez dystansu na ET38 jest za szeroko a pisałeś, że nawet z dystansem 5 mm (czyli ET 33) zapiera się o zacisk.
Zrozumiałem też, że na dystansie 10 mm czyli ET28 już się o zacisk nie zapiera ale wtedy za bardzo wystaje.
Z powyższego wniosek jest taki, że felga jest po prostu za szeroka.
Gdybyś znalazł felgę z ET43 (widziałem nawet jakieś AEZ ET45) to zyskałbyś 0,5 cm (AEZ 0,7 cm) koło bardziej do wewnątrz ale w tej sytuacji nie wiem czy by Cię to uratowało.
Niestety tak jak Kamil pisał dochodzi do tego problem różnego ułożenia ramion w różnych wzorach felg i nie można ich tak po prostu po wartościach szerokości czy ET bezpośrednio porównywać ze sobą.
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
KCR

Post autor: KCR »

@ Masta_J - ET to znacznik jak głęboko siedzi felga w sensie szerokości rantu, konkretnie jest to odległość w mm od powierzchni styku z tarczą hamulcową do środka felgi (ojej płaszczyzny symetrii). Przy ET 0 mocowanie było by centralnie na środku. Im niższe ET tym głębiej jest osadzenie także dodając dystans nie zmieniasz ET tylko po prostu wysuwasz felgę.

http://www.felgi-opony.com/images/media ... yklady.jpg

Co do reszty masz rację, fela jest za szeroka chociaż na pierwszej stronie SID pisał: "w swojej S4 mialem felgi 18x8,5" ET35 + dystans 5mm i to było max dla tego auta (opony 225/40)
Wiec w S4 max ET to 30 przy feldze 8,5" - najbardziej optymalen to ET35 fel 8,5"

tak więc dziwne że ET38 przy tej samej szerokości nie wchodzi.
Nawet porządne zapalniczki są na benzynę
Masta_J
Kontakt:

Felga nie styka się z tarczą, co najwyżej z piastą.
ET to wartość wyrażona w milimetrach i dystans zmniejsza tę wartość.
Weźmy dwie felgi o szerokości 8J, pierwsza ma ET20 i jeśli do drugiej o ET43 dołożysz dystans 23 mm to będą na samochodzie wyglądały dokładnie tak samo - niby nie zmieniasz ET a jednak... :)

Pozdrawiam,
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
KCR

Masz rację co do tego styku z piastą, myślałem o tym a napisałem inaczej ;)
Masta_J pisze: Weźmy dwie felgi o szerokości 8J, pierwsza ma ET20 i jeśli do drugiej o ET43 dołożysz dystans 23 mm to będą na samochodzie wyglądały dokładnie tak samo - niby nie zmieniasz ET a jednak... :)
Ale tutaj się nie zgodzę. Felga o ET20 wygląda zupełnie inaczej niż felga o ET43 i dystans tutaj niczego nie zmieni po za wysunięciem felgi na zewnątrz auta.
Dystans nie służy do zmniejszenia ET tylko do zwiększenia rozstawu kół, ET felgi jest cały czas takie samo. ET20 przez głębsze osadzenie ma o 23 mm szerszy rant niż felga o ET43 z dystansem 23mm i wygląda zupełnie inaczej :)

pzdr
Masta_J
Kontakt:

Zmniejszając ET zwiększasz rozstaw kół, zgadzamy się ale coś nie do końca :)
Oczywiście, że ET felgi jest takie samo bo jest z reguły wyryte wewnątrz felgi i założenie dystansu tego napisu nie wyciera, ja mówię o efekcie jaki to daje a efekt jest taki jakby ET było mniejsze wobec czego rozstaw kół się zwiększa.

Napisz o jaki rant Tobie chodzi, najlepiej daj jakiś rysunek, zdjęcie tego rantu - ET nie zmienia wyglądu felgi z zewnątrz, jedynie od wewnątrz.
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

Masta ma rację oczywiście.
ET to odległość ŚRODKA felgi od płaszczyzny jej montażu na piaście. jesli dołozymy do niej dystans to ta odległość się zmieni (odległość środka felgi od piasty) i co za tym idzie zmieni się ET.
KCR

Chodzi mi o takie coś

Obrazek

może się mylę i myślę źle, w takim razie proszę o naprostowanie ;p
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

bazując na powyższym przykładzie:
dokładając 45mm do felgi ET45 felga wyjdzie o 45mm na zewnątrz - oczywiście
czy wyjdzie poza obrys - zależy od auta i szerokości felgi.
ale tak samo wyjdzie na zewnątrz felga z ET0 o tej samej szerokości co ta ET45 :)
na aucie rant felgi w obydwu przypadkach będzie w dokłądnie tym samym miejscu.
inny może być (ale nie musi) kształt ramion - zależy jak producent to robi - czy dokłada mięcha do bębna* felgi czy bęben pozostaje taki sam i ramiona mają inny profil

*bęben - część felgi przykręcana do piasty :mrgreen:
Masta_J
Kontakt:

@KCR chciałeś mi zburzyć mój świat dziadu :)
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
peacenotwar

Post autor: peacenotwar »

Bardzo przydatne przy zmianie felg na inny rozmiar ;)
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi
Obrazek
luk448

Post autor: luk448 »

Pany a koło 8,5x18 et 35 podejdzie do eski na lekkiej glebie ok 4-5cm?

To chyba max co da sie upchac do s4
Masta_J
Kontakt:

Pożeniłem znajomemu takie właśnie felgi ale do A4 chyba z 2001 roku 2.4V6 i niestety trochę wystają (bardziej z przodu) - ale czy w S4 będzie tak samo to nie wiem (Ska ma trochę szersze nadkola?).
Tak to wygląda na samochodzie, lepszej fotki nie mam.

Obrazek
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
ODPOWIEDZ