Jakie koła do naszych S4 RS4 B5
Piszesz o b6 czy b5PMW pisze:było wałkowane wiele razy 4x8,5'x19' max et 35 lub 4x9'x19' maks et 33 opony maks 235/35/19
wszystko szersze + niższe et jest z dupy bo z auta robi kalekę do streetstandingu
wiadomo że w naszych wozach tyły siedzą z zapasem (można co najwyzej dać dystans 10-15 mm dla poprawienia humoru

bo w opisie masz b6
  bo w opisie masz b6  
Z tych zdjęć wynika, że już bez dystansu na ET38 jest za szeroko a pisałeś, że nawet z dystansem 5 mm (czyli ET 33) zapiera się o zacisk.
Zrozumiałem też, że na dystansie 10 mm czyli ET28 już się o zacisk nie zapiera ale wtedy za bardzo wystaje.
Z powyższego wniosek jest taki, że felga jest po prostu za szeroka.
Gdybyś znalazł felgę z ET43 (widziałem nawet jakieś AEZ ET45) to zyskałbyś 0,5 cm (AEZ 0,7 cm) koło bardziej do wewnątrz ale w tej sytuacji nie wiem czy by Cię to uratowało.
Niestety tak jak Kamil pisał dochodzi do tego problem różnego ułożenia ramion w różnych wzorach felg i nie można ich tak po prostu po wartościach szerokości czy ET bezpośrednio porównywać ze sobą.

Zrozumiałem też, że na dystansie 10 mm czyli ET28 już się o zacisk nie zapiera ale wtedy za bardzo wystaje.
Z powyższego wniosek jest taki, że felga jest po prostu za szeroka.
Gdybyś znalazł felgę z ET43 (widziałem nawet jakieś AEZ ET45) to zyskałbyś 0,5 cm (AEZ 0,7 cm) koło bardziej do wewnątrz ale w tej sytuacji nie wiem czy by Cię to uratowało.
Niestety tak jak Kamil pisał dochodzi do tego problem różnego ułożenia ramion w różnych wzorach felg i nie można ich tak po prostu po wartościach szerokości czy ET bezpośrednio porównywać ze sobą.
Masta_J
`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
@ Masta_J - ET to znacznik jak głęboko siedzi felga w sensie szerokości rantu, konkretnie jest to odległość w mm od powierzchni styku z tarczą hamulcową do środka felgi (ojej płaszczyzny symetrii). Przy ET 0 mocowanie było by centralnie na środku. Im niższe ET tym głębiej jest osadzenie także dodając dystans nie zmieniasz ET tylko po prostu wysuwasz felgę. 
http://www.felgi-opony.com/images/media ... yklady.jpg
Co do reszty masz rację, fela jest za szeroka chociaż na pierwszej stronie SID pisał: "w swojej S4 mialem felgi 18x8,5" ET35 + dystans 5mm i to było max dla tego auta (opony 225/40)
Wiec w S4 max ET to 30 przy feldze 8,5" - najbardziej optymalen to ET35 fel 8,5"
tak więc dziwne że ET38 przy tej samej szerokości nie wchodzi.

http://www.felgi-opony.com/images/media ... yklady.jpg
Co do reszty masz rację, fela jest za szeroka chociaż na pierwszej stronie SID pisał: "w swojej S4 mialem felgi 18x8,5" ET35 + dystans 5mm i to było max dla tego auta (opony 225/40)
Wiec w S4 max ET to 30 przy feldze 8,5" - najbardziej optymalen to ET35 fel 8,5"
tak więc dziwne że ET38 przy tej samej szerokości nie wchodzi.
Nawet porządne zapalniczki są na benzynę

Felga nie styka się z tarczą, co najwyżej z piastą.
ET to wartość wyrażona w milimetrach i dystans zmniejsza tę wartość.
Weźmy dwie felgi o szerokości 8J, pierwsza ma ET20 i jeśli do drugiej o ET43 dołożysz dystans 23 mm to będą na samochodzie wyglądały dokładnie tak samo - niby nie zmieniasz ET a jednak... :)
Pozdrawiam,

ET to wartość wyrażona w milimetrach i dystans zmniejsza tę wartość.
Weźmy dwie felgi o szerokości 8J, pierwsza ma ET20 i jeśli do drugiej o ET43 dołożysz dystans 23 mm to będą na samochodzie wyglądały dokładnie tak samo - niby nie zmieniasz ET a jednak... :)
Pozdrawiam,
Masta_J
`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
Masz rację co do tego styku z piastą, myślałem o tym a napisałem inaczej ;)
Dystans nie służy do zmniejszenia ET tylko do zwiększenia rozstawu kół, ET felgi jest cały czas takie samo. ET20 przez głębsze osadzenie ma o 23 mm szerszy rant niż felga o ET43 z dystansem 23mm i wygląda zupełnie inaczej :)
pzdr

Ale tutaj się nie zgodzę. Felga o ET20 wygląda zupełnie inaczej niż felga o ET43 i dystans tutaj niczego nie zmieni po za wysunięciem felgi na zewnątrz auta.Masta_J pisze: Weźmy dwie felgi o szerokości 8J, pierwsza ma ET20 i jeśli do drugiej o ET43 dołożysz dystans 23 mm to będą na samochodzie wyglądały dokładnie tak samo - niby nie zmieniasz ET a jednak... :)
Dystans nie służy do zmniejszenia ET tylko do zwiększenia rozstawu kół, ET felgi jest cały czas takie samo. ET20 przez głębsze osadzenie ma o 23 mm szerszy rant niż felga o ET43 z dystansem 23mm i wygląda zupełnie inaczej :)
pzdr
Nawet porządne zapalniczki są na benzynę

Zmniejszając ET zwiększasz rozstaw kół, zgadzamy się ale coś nie do końca :)
Oczywiście, że ET felgi jest takie samo bo jest z reguły wyryte wewnątrz felgi i założenie dystansu tego napisu nie wyciera, ja mówię o efekcie jaki to daje a efekt jest taki jakby ET było mniejsze wobec czego rozstaw kół się zwiększa.
Napisz o jaki rant Tobie chodzi, najlepiej daj jakiś rysunek, zdjęcie tego rantu - ET nie zmienia wyglądu felgi z zewnątrz, jedynie od wewnątrz.

Oczywiście, że ET felgi jest takie samo bo jest z reguły wyryte wewnątrz felgi i założenie dystansu tego napisu nie wyciera, ja mówię o efekcie jaki to daje a efekt jest taki jakby ET było mniejsze wobec czego rozstaw kół się zwiększa.
Napisz o jaki rant Tobie chodzi, najlepiej daj jakiś rysunek, zdjęcie tego rantu - ET nie zmienia wyglądu felgi z zewnątrz, jedynie od wewnątrz.
Masta_J
`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
- pawelosinski83
- pawelosinski83
bazując na powyższym przykładzie:
dokładając 45mm do felgi ET45 felga wyjdzie o 45mm na zewnątrz - oczywiście
czy wyjdzie poza obrys - zależy od auta i szerokości felgi.
ale tak samo wyjdzie na zewnątrz felga z ET0 o tej samej szerokości co ta ET45 :)
na aucie rant felgi w obydwu przypadkach będzie w dokłądnie tym samym miejscu.
inny może być (ale nie musi) kształt ramion - zależy jak producent to robi - czy dokłada mięcha do bębna* felgi czy bęben pozostaje taki sam i ramiona mają inny profil
*bęben - część felgi przykręcana do piasty

dokładając 45mm do felgi ET45 felga wyjdzie o 45mm na zewnątrz - oczywiście
czy wyjdzie poza obrys - zależy od auta i szerokości felgi.
ale tak samo wyjdzie na zewnątrz felga z ET0 o tej samej szerokości co ta ET45 :)
na aucie rant felgi w obydwu przypadkach będzie w dokłądnie tym samym miejscu.
inny może być (ale nie musi) kształt ramion - zależy jak producent to robi - czy dokłada mięcha do bębna* felgi czy bęben pozostaje taki sam i ramiona mają inny profil
*bęben - część felgi przykręcana do piasty

- 
				peacenotwar
Bardzo przydatne przy zmianie felg na inny rozmiar ;)
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi

http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi