Wymiana oleju s4 b6

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

To posłuchaj dobrej rady: oddaj to auto jak najszybciej zanim zaczniesz liczyć faktury za remont
DobrzanskiS4B5

Post autor: DobrzanskiS4B5 »

buba pisze:To posłuchaj dobrej rady: oddaj to auto jak najszybciej zanim zaczniesz liczyć faktury za remont
Też tak myślę,to nie będą małe faktury
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Albo zasadź w to kasę i rób igłę, tanio nie będzie.
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
Surveyor

Post autor: Surveyor »

Sprawdź, czy nie masz wycieków np. spod dekli-czasem lubi cieknąć prawie ciurkiem. Olej może zostawać na osłonie silnika więc niekoniecznie od razu jest to do zauważenia. Sprawdź, czy końcówki wydechu są mocno osmolone - katy takiej ilości oleju nie przepalą, generalnie powinna być chmura dymu z tyłu przy ostrzejszej jeździe ;-) Jeśli potwierdzi się jednak takie spalanie, to nie wymieniaj oleju, tylko oddaj auto handlarzowi jak najszybciej. Dobrze, że nagrałeś rozmowę, to nie będzie zganiał na Ciebie zepsucia auta. :-)
adamtechnik

Post autor: adamtechnik »

Wcześniej przed zakupem, auto sprawdzał "fachowiec" z autotesto, po jego oględzinach silnika (na kanale) nie zauważył żadnych wycieków. Wydech z tyłu jest mocno osmalony plus do tego gdy daję mu gazu, pluje czarnymi małymi kropelkami.
ps. szczerze wolę takie rozwiązanie aby handlarz pokrył cały koszt naprawy, ponieważ cała reszta prócz tego felernego spalania oleju jest na prawdę ok. Biedny na pewno nie jest sądząc po tym jakie auta ma w sprzedaży.

ps. musiałem usunąć link do autotesto ponieważ w regulaminie jest zakaz udostępniania tego testu.

[ Dodano: 2016-07-06, 11:57 ]
Byłem w serwisie z moim problemem i powiedzieli mi że mogą zrobić próbę olejową (czyli ile bierze oleju z tego co zrozumiałem) koszt 1700zł.. innym rozwiązaniem jest nowy silnik za 80tyś zł. podziękowałem Panom za rozmowę. Rozmawiałem z kolegą mechanikiem, który powiedział mi że może to też być sprawa 'zaworu odmy' ? (może źle piszę) tylko z tego co słyszałem, gdyby chodziło o ten zawór to raczej byłby gdzieś wycieki oleju i by nie pluło z wydechu czarnymi kropelkami. Rozmawiałem też z innym mechanikiem, który zajmuje się przeważnie audi i powiedział że koszt tej naprawy prawdopodobnie wyniósłby 9tyś zł. Dzwoniłem do handlarza i powiedział że za tydzień się kontaktować bo jest na urlopie, oraz żeby przyprowadzać auto bo ma już innych chętnych. Jest sens naprawy tego silnika za prawie 10 tyś czy po prostu olać sprawę i zwrócić auto? Przyznam że pomimo tego iż bierze olej, to jazda tym autem sprawia niesamowitą przyjemność, nawet gdy nie wciskam pedału gazu głębiej :)
Ostatnio zmieniony 2016-07-05, 10:15 przez adamtechnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jachyr

Post autor: Jachyr »

Skoro ma tyle chetnych to oddaj to auto jak najszybciej i nie bedziesz mial problemu. Kwoty o ktorych mowisz to moze byc zaledwie poczatek gory ktora by trzebaw auto wsadzic. Oddaj i szukaj innego egzemplaza. To tak ode mnie.
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
Awatar użytkownika
emay

Post autor: emay »

Także napiszę to samo co Jachyr ale oddaj to auto czym prędzej.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

jak chce auto z powrotem to powinieneś na kolanach na Jasną Górę zapiepszać
luk448

Post autor: luk448 »

O widze ze kolejny zadowolony z BBK :mrgreen:
Albo oddaj auto skoro handlarz wgl je chce z powrotem-kurva az dziwne. :mrgreen: albo pakuj 2.7
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Czekajcie aż przyjdzie co do czego, on tak sobie z urlopu dowodzi.
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
timon_86

Post autor: timon_86 »

Spoko fure zawinie, moto doctora dwie porcje wleje, z oleju zupe zrobi. Silnik pięknie zaklei i na jakiś czas dla nowego kupca starczy :-)
Surveyor

Post autor: Surveyor »

Oddawaj jak najszybciej, jeśli chce odkupić i na Jasną Górę jak pisze Buba ale coś mi się wydaje, że na urlopie za dużo sobie handlarz dziabnął i taki hardy był :-) Oby podtrzymał swoje zdanie po powrocie z urlopu :-) Zawsze możesz kupić inny egzemplarz, jeśli tak Ci się podoba...
rwtnt

Post autor: rwtnt »

By ten urlop wiecznie nie trwał :)
RSK

Post autor: RSK »

Niestety trzeba uciekać z tego samochodu ... grzebanie w silniku nie ma sensu ... koszty straszne

Kolejnego szukać od znajomych z rodziny (czyli np z tego forum) albo szukać info po forach

kiedyś znajomy miał E39 M5, w pewnym momencie zaczął drastycznie upalać olej i spadła moc, po wizycie w serwisie diagnoza była jedna ... ten silnik się skończył, należy wymienić ... podobna historia może być u Ciebie

w przypadku E39M5 zakończyło się na wymianie silnika za 15 koła ...
Kto kogo pierwszy wykończy ... S-tronic mnie, czy ja S-tronic
DobrzanskiS4B5

Post autor: DobrzanskiS4B5 »

To może być podobnie 11 tys :lol: bbk to zło...mało kiedy jest inaczej
ODPOWIEDZ