Wymiana oleju s4 b6

Moderatorzy: buba, Mod-Team

adamtechnik

Wymiana oleju s4 b6

Post autor: adamtechnik »

Witam, kupiłem wczoraj s4 b6, wszystko ladnie tylko zjadł mi trochę oleju na trasie i wyswietla się kontrolka ze jest minimum. Z racji tego iż nie wiem jaki jest tam olej ponieważ nie ma zawieszki, postanowiłem oczywiście wymienić go na nowy. Pytanie jaki olej jest dla niej bezdyskusyjnie najlepszy? Szukałem na forum jakichś informacji na ten temat ale niestety nie udało mi się nic znaleźć. Proszę o pomoc
timon_86

Post autor: timon_86 »

adamtechnik

Dzięki, a czy jestem w stanie zrobić to sam mając kanał i raczej wszystkie klucze czy raczej potrzebny do tego będzie jakiś specjalista? Szukałem w google jak to zrobić ale też lipa, nic nie ma, może ktoś z Was to robił i ma pojęcie?
timon_86

Filozofia niby żadna tylko bez kanału podnośnika raczej rzecz nie wykonalna a najważniejsze...zużytego oleju przecież do ścieku nie spuścisz bo Cie straż miejska, chociażby, zje. Nie kombinuj, jedz do pierwszego lepszego zakładu mech. to Ci wymienią ;-)

Ps: sory, umknęło mi info z kanałem ;-)
adamtechnik

Spoko, masz rację, nie wiem co bym mógł z tym olejem zrobić, pewnie gdzies zutylizować. A czy ktoś się orientuje jak sprawdziłby się olej liqui moly 5w60? słyszałem od kolegi mechanika że taki leje się do motorów amg czy m5 i wg. niego sprawdziłby się również i u mnie.
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Też będzie dobry, to tylko olej :)
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
Awatar użytkownika
emay

Post autor: emay »

Obojętnie co byś nie zalał i tak to spali :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Jednego więcej drugiego mniej

Ja bym zalał na próbę Motul 300 V 15W50 i zobaczył czy też tyle będzie siorbać.
adamtechnik

Na dniach się tym zajmę. Dziś sprawa przeraziła mnie bardziej. Wlałem do niego litr oleju aby wyrównać i poziom był między min a max. Po 100km dynamicznej jazdy, oczywiscie w granicach rozsądku, nie docierając do czerwonego pola sprawdziłem stan oleju i był na poziomie tym samym co przed wlaniem 1l. Jak to możliwe że pali mi 10l /1000km? Czy ktoś wie co to może być?
bracus
Post autor: bracus »

to chyba wszyscy wiedzą co znaczy takie zużycie oleju w tym silniku i ile to będzie kosztować...
jeżeli kupiłeś samochód kilka dni temu i sprzedający nie poinformował Cie że samochód przepala takie ilości oleju to ja bym się mocno zatanowił nad wykonaniem porządnego miarodajnego pomiaru ile rzeczywiście przepala ten silnik oleju i już szukał rzeczoznawcy oraz dobrego adwokata bo jeżeli ten silnik ma brać 10litrów na 1000 kilometrów to przecież to jest skończony trup :) (nie do końca chce mi się wierzyć że tyle bierze) bo przy takim przedmuchu musiało by tam zostać z 200KM a to przecięż czuć
a na poważnie co do różnicy między olejami - jak kupisz bardzo drogi dobry olej to będzie go spalać mniej jak kupisz tani nazwijmy go ze stacji paliw to spali go więcej - w ogólnym rozrachunku wyjdzie na to samo stan tego taniego trzeba częściej kontrolować
Ostatnio zmieniony 2016-07-03, 23:42 przez bracus, łącznie zmieniany 4 razy.
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
timon_86

Może to hybryda?! :lol: tak na serio to ,żeby nie palnąć głupoty, s4 b6 wg książki może wciągnąć 1l na 1000 km jak dobrze pamiętam. Tak więc Twój wynik albo źle zweryfikowany albo źle rokujący na przyszłość...
adamtechnik

Stan oleju sprawdzałem w dzień później z rana (jazda odbyła się w nocy) czyli minęło jakieś 7h, następnie przejechałem się do sklepu i z powrotem ok. 2km i po odczekaniu kilkunastu min sprawdziłem stan oleju, było to samo. Jutro będę rozmawiał z rzeczoznawcą, wykonałem juz telefon do handlarza i powiedziałem jak wygląda sprawa, całą rozmowę mam nagraną, mam również zdjęcia aukcji z allegro gdzie sprzedający pisze że stan mechaniczny i techniczny auta jest perfekcyjny. No cóż.. trzeba uzbroić się w cierpliwość. :-|
ps. co do mocy to na hamowni nie sprawdzałem, nigdy też nie jeździłem taką mocą, jedyne porównanie mogę mieć do e36 325 192km i e46 330i 231km, no i rzecz jasna że dużo lepiej jedzie eSa :)
timon_86

Najwięcej to chyba powie sprawdzenie kompresji silnika bo po hamowni to się zapewne jedynie wkurwisz...większość i tak nie trzyma fabrycznej mocy w dodatku po tylu latach
DobrzanskiS4B5

Post autor: DobrzanskiS4B5 »

Czyli wychodzi stara brudna prawda o 4.2 bbk...a tyle się o nim napisałem że trupy
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

I co ci powiedział handlarzyk?
adamtechnik

Powiedział mi żebym najpierw wymienił olej i filtry bo te auto stało w komisie w niemczech troche czasu więc może być potrzebna po prostu wymiana oleju - jak dla mnie to żadne tłumaczenie.
ODPOWIEDZ