Wymiana oleju s4 b6
- 
				adamtechnik
Wymiana oleju s4 b6
Witam, kupiłem wczoraj s4 b6, wszystko ladnie tylko zjadł mi trochę oleju na trasie i wyswietla się kontrolka ze jest minimum. Z racji  tego iż nie wiem jaki jest tam olej ponieważ nie ma zawieszki, postanowiłem  oczywiście wymienić go na nowy. Pytanie jaki olej jest dla niej bezdyskusyjnie najlepszy? Szukałem na forum jakichś informacji na ten temat ale niestety nie udało mi się nic znaleźć. Proszę o pomoc

- 
				adamtechnik
- 
				adamtechnik
- 
				adamtechnik
Na dniach się tym zajmę. Dziś sprawa przeraziła mnie bardziej. Wlałem do niego litr oleju aby wyrównać i poziom był między min a max. Po 100km dynamicznej jazdy, oczywiscie w granicach rozsądku, nie docierając do czerwonego pola sprawdziłem stan oleju i był na poziomie tym samym co przed wlaniem 1l. Jak to możliwe że pali mi 10l /1000km? Czy ktoś wie co to może być?

to chyba wszyscy wiedzą co znaczy takie zużycie oleju w tym silniku i ile to będzie kosztować...
jeżeli kupiłeś samochód kilka dni temu i sprzedający nie poinformował Cie że samochód przepala takie ilości oleju to ja bym się mocno zatanowił nad wykonaniem porządnego miarodajnego pomiaru ile rzeczywiście przepala ten silnik oleju i już szukał rzeczoznawcy oraz dobrego adwokata bo jeżeli ten silnik ma brać 10litrów na 1000 kilometrów to przecież to jest skończony trup :) (nie do końca chce mi się wierzyć że tyle bierze) bo przy takim przedmuchu musiało by tam zostać z 200KM a to przecięż czuć
a na poważnie co do różnicy między olejami - jak kupisz bardzo drogi dobry olej to będzie go spalać mniej jak kupisz tani nazwijmy go ze stacji paliw to spali go więcej - w ogólnym rozrachunku wyjdzie na to samo stan tego taniego trzeba częściej kontrolować

jeżeli kupiłeś samochód kilka dni temu i sprzedający nie poinformował Cie że samochód przepala takie ilości oleju to ja bym się mocno zatanowił nad wykonaniem porządnego miarodajnego pomiaru ile rzeczywiście przepala ten silnik oleju i już szukał rzeczoznawcy oraz dobrego adwokata bo jeżeli ten silnik ma brać 10litrów na 1000 kilometrów to przecież to jest skończony trup :) (nie do końca chce mi się wierzyć że tyle bierze) bo przy takim przedmuchu musiało by tam zostać z 200KM a to przecięż czuć
a na poważnie co do różnicy między olejami - jak kupisz bardzo drogi dobry olej to będzie go spalać mniej jak kupisz tani nazwijmy go ze stacji paliw to spali go więcej - w ogólnym rozrachunku wyjdzie na to samo stan tego taniego trzeba częściej kontrolować
					Ostatnio zmieniony 2016-07-03, 23:42 przez bracus, łącznie zmieniany 4 razy.

sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)

- 
				adamtechnik
Stan oleju sprawdzałem w dzień później z rana (jazda odbyła się w nocy) czyli minęło jakieś 7h, następnie przejechałem się do sklepu i z powrotem ok. 2km i po odczekaniu kilkunastu min sprawdziłem stan oleju, było to samo. Jutro będę rozmawiał z rzeczoznawcą, wykonałem juz telefon do handlarza i powiedziałem jak wygląda sprawa, całą rozmowę mam nagraną, mam również zdjęcia aukcji z allegro gdzie sprzedający pisze że stan mechaniczny i techniczny auta jest perfekcyjny. No cóż.. trzeba uzbroić się w cierpliwość. 
ps. co do mocy to na hamowni nie sprawdzałem, nigdy też nie jeździłem taką mocą, jedyne porównanie mogę mieć do e36 325 192km i e46 330i 231km, no i rzecz jasna że dużo lepiej jedzie eSa :)

ps. co do mocy to na hamowni nie sprawdzałem, nigdy też nie jeździłem taką mocą, jedyne porównanie mogę mieć do e36 325 192km i e46 330i 231km, no i rzecz jasna że dużo lepiej jedzie eSa :)
- 
				DobrzanskiS4B5
- 
				adamtechnik

tak na serio to ,żeby nie palnąć głupoty, s4 b6 wg książki może wciągnąć 1l na 1000 km jak dobrze pamiętam. Tak więc Twój wynik albo źle zweryfikowany albo źle rokujący na przyszłość...
  tak na serio to ,żeby nie palnąć głupoty, s4 b6 wg książki może wciągnąć 1l na 1000 km jak dobrze pamiętam. Tak więc Twój wynik albo źle zweryfikowany albo źle rokujący na przyszłość...