napewno lżejsze bo jezdziło zawsze bez koła zapasowego . Ale jest różnica w wadze znacząca czasy były mierzone Rl w Przeździęku na mazurach ale do 200 nie pamietam juz jaki był czas .
A według mnie to myśłe że również zawieszenie tez ma zawsze jakis wpływ na straty podczas przyspieszania.
To nie tyle straty podczas przyspieszania co straty na starcie do 100km/h to jest jedno przepięcie z 1 na 2 i tyle. Przecież na 1/4 mili wszystko rozgrywa się na 60ft jak masz słabe 60ft to nigdy nie zrobisz dobrego czasu.
Ja mając 320KM robiłem 13.7 -13.8 na ćwiartkę na 2 zawodach...rok później niczego nie dotykając w silniku na dwóch tych samych imprezach +gwint i nowa opona (zwykła) 13.4-13.5 ale najważniejsza z tego wszystkiego jest nawierzchnia jak masz dupiaty asfalt to nic nie pomoże
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
no ja własnie na gwincie mierzyłem, z w pełni sprawną 2 i wydaje mi się że różnica jest w porównaniu ze standardowym zawiasem bo całkiem inne odczucie podczas startu jest jak by z procy wystrzeliła a na zwykłym eskowym tego nie czułem aż tak
Posiadacze s4 i rs4 maja jakies swierzsze wyniki co do 100-200 z jakas moca ???
Bo z doswiadczenia widze ze te auta z cyfer na silniku niemaja nic do tego gdy przelozy sie moc na 4 kola 😄
Ogolnie sam nie posiadam takiego urzadzenia....
ale niewiem ja np. czesto nagrywalem budzik i taki szacujacy chyba czas byl
wiec jakies PLUS MINUS macie
W quattro cos porobili od chyba 2012 roku.. ma mniejsze straty niz wczesniejsze wersje.. a teraz wprowadzili quattro ultra.. podobno odlacza tyl przy duzych predkosciach.. chyba w allroadzie nowy to jest
Nooo wsadzili sprzęgło do tylnego dyfra i do skrzyni i odłącza wał dyfer "tak żeby było dobrze" - nawet na śniegu i lodzie jeśli jedziesz prosto ze stałą prędkością... i niby potrafi przewidzieć kiedy skręcisz i zapnie 4x4 wcześniej... Ale żeby było śmieszniej - dopiero jak sprzęgło w skrzyni zasprzęgli i wał z dyfrem osiągnie prędkość kół to "zapnie dyfer do kół"... Ciekawe jaki czas załączenia ma całość... Po prostu popsuli quattro, żeby była mniejsza emisja CO2....