Rośnie temperatura

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
RRyb

Rośnie temperatura

Post autor: RRyb »

Gdy auto stoi w miejscu i pracuje klima to zaczyna drastycznie temperatura lecieć do góry (olej i temp wody) jak tylko włączę "econ" to przestaje rosnąć temperatura i zaczyna powoli spadać. O co chodzi???
Sprawdzanie szczelności układu podciśnienia (PW)
kfasik

Post autor: kfasik »

Chłodnica klimy bardzo się nagrzewa, przez co motor zaczyna się gotować. Taki "koszt" chłodnej bryzy w kabinie samochodu.
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

nic to nie ma do rzeczy, to nie sa takie wzrosty temp, watpie ze u kogos jeszcze sie to dzieje, w kazdym korku latem by ci skalala temp w takim razie, a tak nie jest

trzeba by sprawdzic kompem czy temperatura faktycznie rosnie czy tylko na wskazniku- i od tego bym zaczal :-)
kfasik

Post autor: kfasik »

atom1 pisze:nic to nie ma do rzeczy, to nie sa takie wzrosty temp, watpie ze u kogos jeszcze sie to dzieje, w kazdym korku latem by ci skalala temp w takim razie, a tak nie jest

trzeba by sprawdzic kompem czy temperatura faktycznie rosnie czy tylko na wskazniku- i od tego bym zaczal :-)
U mnie dokałdnie taka sama sytuacja występuje/występowała zarówno w S4 jaki i obecnie w VR6. Są to silniki z dużymi stratami cieplnymi i stosunkowo słabym chłodzeniem.

Sytuacja znacząco poprawia się po montażu chłodnicy oleju.
Awatar użytkownika
RRyb

dodam, że temp płynu jest czasami powyżej 100st a temp oleju prawie 120. I to tylko i wyłącznie jak auto stoi, jak jadę sytuacja od razu się zmienia. Jest kilka osób które mają podobny setup jak jest u mnie i u nich problem nie występuje
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Tak sobie ostatnio pomyślałem jak pojechałeś że może trzeba sprawdzić na vagu czy takie temperatury faktycznie są czy tylko wskazówki lecą do góry. może czujniki wariują
Awatar użytkownika
RRyb

No jest to jakiś pomysł żeby obczaić na kompie jak to wygląda
Awatar użytkownika
gumin58

Post autor: gumin58 »

Kurde, wszyscy piszecie o temperaturach oleju powyżej 100st a nawet do 120st jak pisze RRyb a u mnie podczas normalnej jazdy max 80st. Jak jej powkładam troche to łapie max 110st.. Ciekawe co jest powodem :)
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

przecież to normalne. nie masz co szukać problemów :mrgreen:
Muniek_87

Post autor: Muniek_87 »

@gumin

Jeżeli nie masz chłodnicy oleju, to przegoń auto parę km na autobahnie z prędkością 150+, a jestem w zasadzie przekonany, że temp. oleum dobije do 120*.
Allroad C5 2.7T 376/536
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

gumin58 pisze:Kurde, wszyscy piszecie o temperaturach oleju powyżej 100st a nawet do 120st jak pisze RRyb a u mnie podczas normalnej jazdy max 80st. Jak jej powkładam troche to łapie max 110st.. Ciekawe co jest powodem :)
powoli jeździsz :mrgreen:
Awatar użytkownika
RRyb

Wystarczy, że wyjadę na miasto bez chłodnicy oleju i jest wesoło, nie potrzeba autobahny, więc dziwnie jakoś musisz jeździć kolego ;-)

Podczas jazdy jeszcze jakoś to sobie tłumaczę ale na postoju to za cholere :cry: :-x :shock:
luk448

Post autor: luk448 »

Za wolno stoisz na postoju Mordo :mrgreen:

A tak na serio to zrób w końcu porządek z tym Wisco , zamontuj chłodnice oleju. Zrobisz to w końcu czy mam Cie opierdolic? :mrgreen:
Awatar użytkownika
RRyb

Nie krzycz na mnie bo mi się smutno zrobi :-( ogarnę to wszystko :mrgreen:
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

ze podczas jazdy takie rzeczy sie dzieja to rozumiem- bo tez po czesci tak mam, a "czesciowo " wyeliminowalem chlodnica oleju, ale nie wierze ze na postoju wam sie woz grzeje, nie raz stalem w korku w tamtym roku, a lato bylo niezle i nic sie nie działo

fakt ze w tym wozie pod maską wszystko kiśnie no ale ktos to musial kiedys liczyc i ma byc GUT, mysle ze stara wysluzona chlodnica, plus zasyfiona klimy robia zlą robote tylko kto sobie tak pozwoli wymienic bez stresu obie:-)
ODPOWIEDZ