A wiec z ubezpieczalniami w UK wychodzi tak. Ze w 90% ubezpienienie Autocasco jest tansze niz zwykle OC (Thirt part cover only) lub jest roznica o pare groszy. Autocaco (fully comp insurance) daje Ci auto zastepcze (pod warunkiem ze auto Twoje jest naprawialne) wliczona w cene wymiana szyby i takie tam bzdety. Wysokosc skladki jest zalezna od twojego zawodu tak tak , lat znizek, punktow karnych ktore trzymaja w systemie od 4 do 5 lat, gdzie mieszkasz, czy garazujesz ile km robisz.
I teraz do rzeczy.
Ubezpieczyciel zabiera twoje Auto na dziuple rzeczoznawcow. I na podstawie ich wyceny wysylaja Ci oferte...W angli jest podzial aut rozbitych na:
kategoria A (to chyba pozar zatopienia itp itd)
kategoria B Breaking (auto nie naprawialne wypisane calkowicie z uzytku drog...rama dach podluznica)
kategoria C (uderzenie niszczace zawieszenie)-mozliwosc po specjalnym przegladzie powrot na drogi
Kategoria D (lekkie stluczki kradziez nie naruszajacy pod zespolow zawieszenia) zwykly przeglad na stacji diagnostycznej
Gdy auto jest modyfikowane w jaki kolwiek sposob optyczny/mechaniczny/oprogramowania, musi byc ta czynnosc zgloszona do ubezpieczyciela. Co za tym idzie podwyzszaja skladke nawet slyszalem ze do 3x, 4x
Moje auto zawsze widnialo w systemie jako standard. Bo jak zapewne raz bym zglosil placilbym extra do konca. Dlatego jestem Ciekaw jak to wyjdzie w praniu. Jedyna rzecz widoczna do ktorej mogli by sie przywalic, to obnizenie auta i brak belki w zderzaku! Fmic Savo zdarzyl wykrecic w czasie gdy Policja i Ratownicy robili protokol

I tak jak wspomnialem wczesniej auto moze nie wrocic juz pod dom. Trzeba negocjowac i probowac wykupic za symboliczny pieniadz. Ja wiem ze to moja wlasnosc itp itd ale co tym c*uja zrobisz jak sie nie zgodza! Zreszta z drugiej strony patrzac to auta z kategoria A i B nie wracajana droge ze wzgledow bezpieczenstwa.Auta z kategoria C i D sa narzucane podwyzszonym Ubezpieczeniem i zanizona wartoscia. TAK to wyglada
[ Dodano: 2016-11-19, 23:40 ]
pawelosinski83 pisze:Poduszek nie wywaliło żadnych?
No wlasnie zadna nie ustrzelila. Po wyczytaniu z ksiazki manualnej Audi s4, Airbag musi byc wymieniony w okresie 10lat
[ Dodano: 2016-11-19, 23:41 ]
Telo pisze:Lajtówa!!! ARAS ćwiarę wstawimy i bedzie jak nowa!!!

Hehe juz ponoc Pan Slawek dobrze za zartowal