Migające oświetlenie wnętrza.

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Novak

Migające oświetlenie wnętrza.

Post autor: Novak »

Cześć
Niecały tydzień mam swój egzemplarz s4 b5 i jestem w trakcie odgrzybiania po poprzednim właścicielu, z częścią bolączek już sobie poradziłem, w innych wiem co zrobić ale przy tym zgłupiałem.
Oświetlenie wnętrza zachowuje się normalnie kiedy kluczyk jest w pozycji 0,1 lub nie ma go w stacyjce, mogę otwierać każde z drzwi i oświetlenie rozświetla kabinę, po zamknięciu gaśnie.

Magia dzieje się kiedy przekręcę kluczyk na pozycję 2 niezależnie czy silnik zapalony czy nie drzwi kierowcy działają normalnie ale jeżeli otworzę którekolwiek z pozostałych drzwi oświetlenie rozświetla się i gaśnie w symetrycznych odstępach czasu, w skrócie migocze.

Czytałem na forum A4, że może to być mikrostyk ale żeby padł na wszystkich drzwiach na raz?
I przy ich problemach migotanie było nawet na zapalonym silniku podczas jazdy.

Z góry dzięki za sugestie.
Pozdrawiam
Novak

Jeżeli było to przepraszam, musiałem użyć złych słów kluczowych w wyszukiwarce.
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

hej
jako, że ostatnio odchwaszczałem swój centralny...
Jest problem z masą na pinie 5 lub 7 w kostce C w pompce.

pin 7 Przewód brązowo czarny. Kabelek ten podaje na pompkę masę gdy otwarte są którekolwiek z 3 drzwi pasażerów przód i/lub tył.
Moduł sterujący tym sygnałem jest w zegarach; do zegarów idą kabelki z krańcówek drzwi niezależnie, a do pompki idzie właśnie ten 1 wspólny.

pin 5 przewód brązowo zielony. Kabelek ten podaje masę gdy otwarte są drzwi pasażera przód (bezpośrednie połączenie).

Najprawdopodobniej problem będzie z krańcówkami drzwi pasażera przednimi (tutaj uwaga - są 2 krańcówki, nie 1 jak w drzwiach kierowcy.) Na zegarach może wyświetlać OK, a oświetlenie będzie głupieć.
No albo coś w zegarach nie halo...

brązowy konektor na prawym słupku:
pin 7, kabelek biało/brązowy i idzie dalej i przechodzi w czarnym konektorze na słupku po stronie kierowcy (pin 11) do zegarów do FIS'a
oraz
pin 9, kabelek brązowo czerwony i idzie dalej i przechodzi w czarnym konektorze na słupku po stronie kierowcy (pin 4) do podświetlenia nóg
oraz
pin 15 brązowo czerwony i przechodzi w brązowo zielony i idzie bezpośrednio na pompkę na pin 5 (złącze C)
no i z fisa wychodzi ten brązowo czarny na pompkę pin 7, ale nie wiem którędy...

U mnie miałem cały czas masę na tym kabelku brązowo czarnym (30omów), przez co auto nie domykało szyb i nie mrugało przy zamknięciu, bo cały czas myślało, że ma otwarte drzwi, a na FISie pokazywało OK.
Dla testu odpiąłem wszystkie kostki drzwi i krańcówki drzwi lnych - bez zmian!
Przeciąłem więc ten brązowo czarny kabelek i centralny działa jak należy (nie ma masy na pompce sygnalizującej otwarte drzwi), ale pojawiło się właśnie mruganie światła...

Na święta będę grzebał dalej, żeby ogarnąć do końca...
Novak

Post autor: Novak »

Z tą masą będzie racja, tak samo mam problem z czujnikiem temperatury oleju, nie pokazuje on żadnej wartości jak kiedy powinien ale jak silnik jest rozgrzany wyłączę silnik, przełączę zapłon na 0 a potem znów na 2 to czyta wartość z czujnika i powoli spada.

Dzięki Ci bardzo, idę grzebać, Wesołych świąt :)
tposejdon

Post autor: tposejdon »

I jak panowie ogarneliście coś w tym temacie? mam podobne obiawy raz to co kolega pisze o temp oleju która opada po chwili a drugi z tym światłem .u mnie obstawiam chyba krańcówke drzwiach kierowcy bo zauwązyełm że jak otworzę i zaczyna migac to nie widzi mi tedy otwarcia drzwi ani na fisie ani nei zapala sie oświetlenie nog.
Maryś
Kontakt:

Post autor: Maryś »

A masz poliftowe zegary? W poliftowych jeżeli po zapłonie wskaźnik temp. oleju opada oznacza, że ktoś wgrał zły wsad do licznika.
tposejdon

mam zegary z s4 polift
Maryś
Kontakt:

Post autor: Maryś »

To musisz zamontować czyjnik oleju w miskę olejową tak jak to w poliftach było żeby wskazówka licznika dzialała
tposejdon

jest zamontowany miska zmieniona na polift i instalacja dorobiona według schematu.
ODPOWIEDZ