Ciekawa historia.
Zadzwonił do mnie Pan z zapytaniem czy jestem w stanie naprawić nieszczelnośc układu szyberdachu.
Ponieważ nigdy tego wczesniej nie robiłem i nie chciałbym sie uczyć na aucie klienta odesłałem Q7 do warsztatu mechanicznego a sam zaprosiłem na usuniecie śladów po wodzie na podsufitce gdy usterka bedzie usunieta.
Po kilku miesiacach Audi zatrzymało sie przed moimi drzwiami by umówić termin.
Fajnie sie złozyło, ze miałem czas akurat "od ręki"
Z niepozornego telefonu w sprawie szyberdachu zrobiła się full opcja :)
Full Detail z zewnątrz, Full detail wewnątrz i aplikacja powłoki ceramicznej Williams Ceramic Coat 9h oraz powłoka hydrofobowa na szkło UGC PRO od MAx Protect.
Audi ma 10 lat i ponad 300tys km przebiegu czyli duze pole do popisu :D
Na początek fotka profilowa :D

Startujemy - stan lakieru podczas słonecznej inspekcji sugeruje, ze nie bedzie sie nudziło :)

kilka brudnych detali

Tak auto wygladało zanim wjechałem nim na stanowisko do mycia

Ok zaczynam czyszczonko szczegółów

pianowanko

wstępna deironizacja felg

Prototoyp do czyszczenia gumy :)

Glinka jeszcze troszkę zebrała po chemicznym oczyszczeniu prickbortem i aresem

UWAGA
Auto umyte, przejeżdzam spowrotem do dziupli detailingowej otwieram bagażnik a moim oczom ukazuje się widok zacieków wody na suficie i bocznych słupkach. Pomyśląłem aha to traz tak sie naprawia usterki z gwarancją do bramy :/
Myślę sobie jaki sens ma moja robota gdy szyberdach wciąż przecieka. Szybki telefon do właściciela z zapytaniem: moge robić? dostałem pozwolenie aby rozpruć tył auta no to działam :D
Usterke zlokalizowałem i usunąłem w ciagu kilku godzin a dumny chodziłem przez kilka dni heh ;)
Tak to mniej wiecej wygladało we wnęce od koła zapasowego

boczki już rozebrane

winowajca - wężyk drożny ale co z tego, ze jest drożny skoro jest nieszczelny i woda zamiast spływac wewnątrz węża spływała po jego zewnętrznej częsci mocząc wszystko dookoła

a tak wyglada tapicerka sufitu przed i po

Gdy przyszedł czas wyprania podsufitki przyszedł też czas wyprania pasów

Zacząłem prace detailingową od wnętrza

Drewno zniszczone hmmmmm szybkie za i przeciw i do dzieła :) demontuje panel i zaczynam polerować.

pas po wyschnieciu

Zaczynam czyścić skóry

żuma do gucia na fotelu ;)

chwila strachu i juz jej nie ma

przy okazji zdjecie sufitu ;)

kilka szczegółów

Aplikacja wykończenia i zabezpieczenia do kokpitu

Wnętrze gotowe!
Wszystko tekstylne wyprane i wyczesane. Plastikowe wyczyszczone i zabezpieczone. Skórzane wyczyszczone i zaimpregnowane.

Uszczeleczki czyściutkie w każdym zakamarku :)

W tzw między czasie silnik sie wyczyscił ;)

wygłuszenie maski zdemontowane i wyprane - standardowo ekstraktorem

no i jeszcze otwieranie maski ;)

Przechodzimy do lakieru.
Na starcie zdemontowałem tylni zderzak i lakiernik go naprawił. Wymieniłem też tylną, pęknieta lampę. Niestety nie udało mi sie namówić na wymiane strukturalnej/plastikowej części dolnej zderzaka która jest dośc mocno porysowana. Zrobiłem z nia co sie dało.
Oczywiście demontaz emblematu to juz taki standard przy korekcie

odrazu wyczyszczone

Okey wycinamy lakier czyli korekta lakieru pełną parą
bach

Klamki nie udało mi sie zdemontowąc wiec została ręczna robota

słupki piano black

Tylne lampy czyli kolejna rzecz, która sie robi przy detailingu

Zderzak tylni wciaz u lakiernika więc nie mogłem się powstrzymac przed wypolerowanie końcówek wydechu. Zawsze to lepszy look ;)

Oczyszczenie szyb

Po finalnym myciu nadszedł czas finiszu i aplikacji pre cleanera do powłoki ceramicznej F1 Williams Racing

aplikacja ceramiki

aplikacja powłoki hydrofobowej na szklany dach i pozostałe szyby

aplikacja powłoki uncr na plastik tylniej wycieraczki

smarowanie dressingiem kilku elelemntów na wykończenie

kontrol uszczelki drzwi :D

Finał
Auto wyglada tak:

Dzięki za poświecony czas na obejrzenie mojej ciężkiej 2 tygodniowej pracy :) NA zdjęciach nie ma 40% tego co jeszcze było zrobione. Fotografa nie mam, a na auto chce poswiecić zawsze nawiecej czasu
POZDR