ciepło od skrzyni jak od kominka

4.2 V8 T / 5.0 V10 / 5.2 V10 / 4.0 V8 T

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Immortal

ciepło od skrzyni jak od kominka

Post autor: Immortal »

Koledzy dopiero co zakupiłem rs6 c5 i wracając zwróciłem uwagę, że w aucie panuje duże ciepełko, generalnie okolice lewarka nagrzewają się naprawdę dość solidnie i w aucie panuje temperatura nieprzyjemna w okresie letnim :)

skrzynia podobno wzmacniana według poprzedniego właściciela ale na fakturze jest jedynie regeneracja konwertera, śruby 14 szt, nakrętki 14 szt, olej ATF 5/4 hp plus robocizna

czy jest to znany Wam objaw?
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

te typy tak mają
w C5 i w B5 2,7 skrzynia jest blisko budy i oddaje to ciepło
dla pewności sprawdz czy masz osłonę termiczną nad skrzynią, czasami mechanicy jej już ponownie nie montują gdz działają przy skrzyni
Ja w swoim lekkim 2,7 nie mam na tunelu wykładziny i plastików, tam można się oparzyć !
Obrazek
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Gratulacje autka, pochwal się coś więcej, zdjęcia? :)
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
Immortal

SID pisze:te typy tak mają
dla pewności sprawdz czy masz osłonę termiczną nad skrzynią, czasami mechanicy jej już ponownie nie montują gdz działają przy skrzyni
Ja w swoim lekkim 2,7 nie mam na tunelu wykładziny i plastików, tam można się oparzyć !

Jak wejdę pod spód napewno sprawdzę, Dzięki za uwagę SID.
Troszkę mnie uspokoiłeś ale praca skrzyni w tak dużej temperaturze mnie dziwi skoro ciepło przenosi się aż na wnętrze przez karoserie i obudowę skrzyni to jaka tam jest temperatura pracy i oleju? :shock:

Zdjęcia swojego wozu gdzie się wrzuca żeby nie zrobić bałaganu?
Awatar użytkownika
Immo

Post autor: Immo »

W S6 C5 miałem podobnie, też tunel się grzał pomimo że osłony były na miejscu i obciążenia skrzyni jednak były nieco mniejsze niż w RS6 :-)
luk448

Post autor: luk448 »

Immortal pisze:
SID pisze:te typy tak mają

Jak wejdę pod spód napewno sprawdzę, Dzięki za uwagę SID.
Troszkę mnie uspokoiłeś ale praca skrzyni w tak dużej temperaturze mnie dziwi skoro ciepło przenosi się aż na wnętrze przez karoserie i obudowę skrzyni to jaka tam jest temperatura pracy i oleju? :shock:

Zdjęcia swojego wozu gdzie się wrzuca żeby nie zrobić bałaganu?

W temacie projekty na forum.I na spoty zapraszamy bo z Wawy jestes jak widze
Immortal

Bardzo chętnie przyjadę by popodziwiać Wasze Cukiereczki jak tylko wóz odchamie bo mnie będziecie wytykać palcami że dziad niezadbany: filtry płyny oleje, mega sprzątanie, tarcze, przegląd zawieszenia a i nie wiem co z rozrządem bo poprzednik nie miał wiedzy czy był wymieniany.
Czy istnieje jakiś sposób na weryfikacje stanu rozrządu paska pompy wody poza organoleptycznym?
Nie chciałbym zrobić fuckupu więc o ile wiarygodna godna zaufania Waszym zdaniem inspekcja całego rozrządu nie istnieje profilaktycznie dla bezpieczeństwa wjedzie nowy
Mania

Post autor: Mania »

Masta_J pisze:Gratulacje autka, pochwal się coś więcej, zdjęcia? :)
Coś mi się czuje, że mamy nowego właściciela białej perełki :mrgreen:
Immortal

Zgadza się. Wiecie coś więcej o wozie?
Masta_J
Kontakt:

Post autor: Masta_J »

Co wiemy to piszemy w zakupie kontrolowanym :)
Masta_J

`S3 8P CS Stage4
RS6 BCY
`S6 AQJ
`S6 AAN
Awatar użytkownika
emay

Post autor: emay »

Ciekawe czy to będzie jeździć prosto :mrgreen:
HAIDI78

Re: ciepło od skrzyni jak od kominka

Post autor: HAIDI78 »

Immortal pisze:Koledzy dopiero co zakupiłem rs6 c5 i wracając zwróciłem uwagę, że w aucie panuje duże ciepełko, generalnie okolice lewarka nagrzewają się naprawdę dość solidnie i w aucie panuje temperatura nieprzyjemna w okresie letnim :)

skrzynia podobno wzmacniana według poprzedniego właściciela ale na fakturze jest jedynie regeneracja konwertera, śruby 14 szt, nakrętki 14 szt, olej ATF 5/4 hp plus robocizna

czy jest to znany Wam objaw?
Ja u siebie nie zauważyłem jakiejś większej temperatury przy jeździe latem a na pewno nie tak żeby utkwiło w głowie,że jest jakoś cieplej.
Ja po wzmocnieniu skrzyni na fakturze mam napisane " Regeneracja skrzyni i wzmocnienie"
Awatar użytkownika
Jachyr

Post autor: Jachyr »

Mania pisze:
Masta_J pisze:Gratulacje autka, pochwal się coś więcej, zdjęcia? :)
Coś mi się czuje, że mamy nowego właściciela białej perełki :mrgreen:
Dokladnie o to samo chcialem pytac... :lol: Powodzenia Chlopie..! :shock:
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
Immortal

Masta_J pisze:Co wiemy to piszemy w zakupie kontrolowanym :)
Prześledziłem ale żadnych informacji poza zapytaniem czy ktoś coś wie i domniemaniami nic konkretnego nie zauważyłem

Czy są jakieś konkrety z historii wozu ? Czy tylko:
"za tanio"
"zmienia właścicieli"

[/list]

[ Dodano: 2016-07-21, 23:50 ]
emay pisze:Ciekawe czy to będzie jeździć prosto :mrgreen:
Czy masz jakieś powody by zanegować konstrukcje auta czy tak tylko domniemaniami nagatywnymi pragniesz zaznaczyć swoją obecność ;-)
Mania

Post autor: Mania »

To auto to śmierdzące jajo, które zmienia częściej właścicieli niż paciaciak majtki. W ciągu ostatnich niespełna 4 lat wystawione było w lubuskim, śląskim, dolnośląskim, zachodniopomorskim, pomorskim, aż teraz do mazowieckiego zawędrowało. Za każdym prawie razem z nową usterką. Raz ze skrzynią zablokowaną, raz z turbinami uszkodzony, raz z zawieszeniem uszkodzonym, a raz ktoś uczciwie napisał, że cena adekwatna do stanu auta, bo przydało by się je oprócz pomalowania na nowo, ogarnąć mechanicznie. Niestety RS to wymagające auto i nie jest dla każdego "Kowalskiego". Części do takiego samochodu tanie nie są, mało jest osób mających pojęcie jak je prawidłowo naprawiać, więc ceny zadbanych mechanicznie i wizualnie egzemplarzy kosztują 2 razy tyle niż ten.

Póki co chyba nie jesteś zbyt świadomy, ale jak zacząłbyś je doprowadzać "do ładu i składu" to albo zdrowo za kieszeń się złapiesz, albo puścisz dalej.

P.S. Nie przypominam sobie, alby kiedykolwiek w którymkolwiek ogłoszeniu była wzmianka o wymianie rozrządu (ale jak już się zastawiasz czy wymieniać czy nie to nie wróży nic dobrego, bo rozrząd to jeden z tańszych elementów do wymiany w tym aucie, a jego wymianę zwykle zakłada się "w pakiecie po zakupowym" tym bardziej nie mając żadnego info od poprzedniego właściciela)
ODPOWIEDZ