Skrzynia przeciąga biegi

4.2 / 3.0 / 2.9

Moderatorzy: buba, Mod-Team

bosakbosak

Skrzynia przeciąga biegi

Post autor: bosakbosak »

Panowie,
Mam s4 b7 z tiptronikiem. Ostatnio pojawił się taki problem, że jak da mu się buta, robi kickdown, po czym ciągnie na czerwone pole i zamiast wrzucić kolejny bieg to go trzyma na czerwonym. Jak łopatką wrzucę to zmienia bez problemu. Przy codziennej jeździe nic się nie dzieje, skrzynia nie szarpie ani nic. Tylko przy gwałtownym przyspieszaniu głupieje.
Co może być przyczyną? Myślałem, że może trzeba skalibrować skrzynię (auto stało w serwisie i miało odpięte aku) ale internet mówi, że tej skrzyni nie trzeba kalibrować. Jakieś pomysły?
:shock:
m3rvin

Post autor: m3rvin »

nie zmienili Ci kodowania skrzyni ?
find own way
bloku

Post autor: bloku »

Na moje to kodowanie jest zmienione w tryb sportowy gdzie występuje odcinka. Jak masz vcdsa albo inny skaner zobacz kodowanie w bloku skrzyni biegów (będzie podany 5-cio cyfrowy kod 0xxxx).
bosakbosak

No właśnie w elektronice nic nie grzebali, gadałem z nimi dziś. Nie mam żadnego sprzętu diagnostycznego, będę musiał gdzieś podjechać na komputer.
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

Nawet jeśli to kodowanie to odcinka powinna być tylko w trybie manualnym, jeśli dobrze pamiętam... w D i S zawsze powinien sam przerzucić, co nie?
Surveyor

Post autor: Surveyor »

Nie wiem jak w starszych skrzyniach ale u mnie zmienia biegi sam w każdym trybie, łącznie z manualnym.
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

normalnie tak jest, ale mowa to o możliwym przekodowaniu, że już nie jest normalnie :)
bosakbosak

U mnie też sam przerzucał biegi zarówno w trybie manualnym jak i S/D.

Natomiast po bardziej wnikliwych testach okazało się, że problem występuje tylko na gazie. Byłem dziś u gazownika i okazało się, że coś się rozjechało w oprogramowaniu i podawał za dużo gazu przy całkowicie otwartej przepustnicy i samochód głupiał. Tak czy siak za tydzień stroimy i miejmy nadzieję, że to rozwiąże problem.
m3rvin

Post autor: m3rvin »

a jaka skrzynia u Ciebie siedzi 5czy6 biegów ? zf5hp24 czy zf6hp.... ? bo to już 05r widzę eSy masz :mrgreen:
find own way
bosakbosak

6 biegów, tiptornic - ZF 6HP19
ODPOWIEDZ