Zaniżona wycena wartości es-ki

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
jurexx

Zaniżona wycena wartości es-ki

Post autor: jurexx »

Witajcie, miałem kilka tygodni temu kolizję swoją S4-ką, nie z mojej winy.
S4 B5 Avant z 2001r po programie na 319km, na 19” kole, z recaro, bose, carbonem, xenonem, lustro RS4 itp. Samochód zadbany, sumiennie serwisowany, z udokumentowanym przebiegiem 260k km. Ubezpieczyciel sprawcy przysłał mi wycenę wartości przed wypadkiem na 18 000zł, ale uwzględnił korektę za przebieg – 2000zł, bo z tego roku powinna mieć 201k km, a dodał za wyposażenie + śmieszne 700zł tj: tapicerka ze skóry 280zł fotel el 80zł zderzaki lakierowane 40zł itp. Czyli moje auto 16500zł wycena z info experta. Podczas oględzin przekazałem rzeczoznawcy mnóstwo faktur z tego i tamtego roku o podobnej wartości na jaką wycenili mi eskę :mrgreen: , umowę kup-sprzedaży z nie małą kwotą, za którą kupiłem auto, ale nie uwzględnili żadnego z tych dokumentów. Napiszcie czy warto sprawę kierować do sądu i podpierając się fakturami z napraw oraz bieżącymi cenami tych aut z ogłoszeń, walczyć o swoje? Czy mogę zażądać wyceny na podstawie innego programu np. Eurotaxu? Czy jednak w tych cennikach jest prosta matematyka i nikt nie rozczula się stanem czy wyposażeniem auta? Często te sprawy trwają latami, a samochód dość nietypowy i zastanawiam się czy są realne szanse na wywalczenie dodatkowych 5-7k zł. Może miał ktoś podobną sytuację?
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

na bank da sie cos ugrac, pierwsza wycena jest zawsze zanizona i czekaja na jelenia zeby zaakceptowal, mozesz sie odwolac i przyjedize chyba kolejny gosc, albo w odwolaniu napisz wszystko ile jakie czesci kosztuja, i ile kosztuja w serwisie a nie jakies podjebki, mozesz tez wynajac niezaleznego rzeczoznawce ktory uwzgledni wszystkie twoje mody i jeszcze raz wyceni, tak czy siak pierwszej nie przyjmuj
Awatar użytkownika
jurexx

Z tym nie zależnym rzeczoznawcą jest tak, że jeśli on wyceni z innego programu niż ubezpieczyciel akceptuje, to TU nie ma obowiązku przychylić się ku takiej wycenie. Poza tym w piśmie jest info "Ponadto zawiadamiamy o możliwości dochodzenia roszczeń na drodze sądowej zgodnie z art..." co oznacza, że chyba moje odwołania tu na nic, jedynie sąd...a tam już przeprawa.
Awatar użytkownika
vwmariusz

Post autor: vwmariusz »

wszystko mozna, ale ubezpieczyciel napisze ze mozesz dochodzic dalszych rozczen na drodze sądowej. Ja tak mialem i oczywiscie udało mi sie wygrać. Ale trwało to wszystko rok ale zapłacili za cały realny koszt naprawy jaka wyceniło ASO. ale bez sądu sie nie obyło. Wiec warto walczyc o swoje. Ubezpieczyciele zawsze zanizają jak bedziesz chciał wiecej szczegołow, to wal na priva.
A no i tak jak napisałes na odwolanie napisza to samo ....
??
Awatar użytkownika
quadysz

Post autor: quadysz »

gdzies na forum byla chyba tez grubsza rozmowa na podobny temat, poszukaj bo chyba tez ktos sluzyl pomoca z tego co pamietam...
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Tylko sad. Jest mnostwo prawnikow ktorzy sie w takich sprawach specjalizuja za 10-15%.

BTW 18000tys jest chyba w kazdym programie
Awatar użytkownika
jurexx

Czytalem temat Sid-a tylko on mial w Polo szkodę częściową: dwoje drzwi i próg do roboty, wtedy RooS napisal odwolanie i przyznali mu ponad drugie tyle co proponowali. Odezwę się do niego moze cos podpowie. U mnie natomiast zanizyli wartość pojazdu, żeby zrobić szkodę całkowitą, więc chcę podnieść jego wartość przed wypadkiem. Kumpel od ubezpieczeń sprawdzal w Eurotaxie dla potrzeb AC, to S4 z 2001r z moim przebiegiem wycenili na 23500zl, w seryjnym wypasie.
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

po moim temacie przerabiałem jeszcze szkodę 2 razy (u brata i Taty)
w obu przypadkach bez dostania wyceny naprawy z ASO nie masz szans ubiegać się o sensowną walkę
wycena z ASO będzie zawsze wysoka
Obrazek
Awatar użytkownika
jurexx

Przy szkodach czesciowych wycena ASO jest najlepsza, ale przy calkowitych chyba nie koniecznie. Mi ubezpieczyciel sprawcy wycenil naprawę na 23800zl a samochód przed wypadkiem na 16500zl, ASO moze wycenic naprawę jeszcze więcej, więc i tak szkoda calkowita. Zależy mi na podniesieniu wartosci samochodu przed wypadkiem.
RSK

Post autor: RSK »

Przerabiałem temat we wrześniu w temacie motocykla.

Oczywiście na początku śmieszna wartość ... prawnik nie jest potrzebny, do sądu jeszcze zdążysz ... należy napisać odwołanie.
Ja wywalczyłem podniesienie wartości motocykla o +40% !!!

Należy udokumentować wszystko co jest w samochodzie "ponad standard" tzn jak masz jakieś super felgi to szukasz na allegro ceny nowych i załączasz do odwołania, jak masz wydech sportowy to robisz tak samo, ubezpieczyciel uznał mi również filtr powietrza k&n, jak masz zmieniony soft to załącz wydruk z hamowni oraz cenniki z firm tuningowych za taką usługę.
Dodatkowo załączasz ceny rynkowe samochodów.
Musisz określić swoje roszczenie względem ubezpieczyciela, dodatkowo określić wartość extra dodatków do samochodu (soft, felgi itd itp.)
Moje odwołanie miało ponad 40 stron ale każdy extra dodatek był opisany, przedstawione przykładowe oferty z allegro, jak nie ma na allegro to szukaj na niemieckim ebay itd.
Jest duża szansa ugrać coś więcej, tylko trzeba poświecić sporo czasu na kompletowanie materiałów do odwołania.
Kto kogo pierwszy wykończy ... S-tronic mnie, czy ja S-tronic
Awatar użytkownika
jurexx

Dzięki, o takie info mi chodzilo. Teraz wiem ze warto, zastanawialem się czy jest sens dołączać fakury screeny i produkować sie, czy ubezpieczyciel i tak uzna, ze podnieść wartość może jedynie po wycenie biegłego sądowego. Jak jest sznasa trzeba ją wykorzystać.
Awatar użytkownika
vwmariusz

Post autor: vwmariusz »

no ciekawe, ciekawe jak to wyjdzie :) u mnie tak jak kolega wyzej pisał nie dało rady :) chyba wszystko zalezy od ubezpieczalni :) powodzenia:) i daj cynk co i jak
??
RSK

Post autor: RSK »

Odnośnie odwołania to jest mechanizm złożony:

1. Odwołujesz się (wszystko przesyłasz poleconym oraz na email)
2. Po 2 tygodniach piszesz ponaglenie, że jeszcze nie dostałeś odpowiedzi (wszystko przesyłasz poleconym oraz na email)
3. Po 1 tygodniu piszesz kolejne ponaglenie (wszystko przesyłasz poleconym oraz na email)
4. Dostajesz zweryfikowaną wycenę od rzeczoznawcy
5. Jeżeli nie zgadzasz się z nią to piszesz kolejne odwołanie i zaznaczasz, że wycena jest dla ciebie krzywdząca itd. itp. ... dodatkowo informujesz, że za takie postępowanie ubezpieczyciela to złożysz skargę do KNF Rzecznik Ubezpieczonych
U mnie zakończyło się pomyślnie na tym etapie, Ubezpieczyciel ustąpił.
6. Składasz skargę do KNF
Jeżeli po rozpatrzeniu skargi przez KNF nic nie uda się to pozostaje tylko sąd, dodatkowa wycena przez własnego rzeczoznawcę itd.
Kto kogo pierwszy wykończy ... S-tronic mnie, czy ja S-tronic
Awatar użytkownika
jurexx

Jak tylko będą jakieś wieści, dam znać.
Podziękować
dwdlbn

Post autor: dwdlbn »

Szkoda furki :-/
ODPOWIEDZ