rożne eski, najwięcej zabawy było z S2 gdzie wiele lat temu
wsadziłem zestaw od rs2 czyli turbo, wtryski, pompę itd.
Teraz nadszedł czas na S4 i jak wiadomo na forum są dziesiątki
tematów ale znalezienie dokładnych informacji jest czasem trudne.
Także proszę bez nerwów ;) mam kilka pytań.
Zestaw jaki będzie siedział w moim aucie to taki forumowy standardzik, nie chce na razie więcej niż 430 max 480 i w takie moce celuje.
Za głupoty które mogę napisać z góry przepraszam ale nigdy nie bawiłem się z 2,7tt.
Ok jaki jest plan,
1. turbiny rs6 już zakupione wraz z DP (rozumiem ze będą pasować p@p, czy będą potrzebować jakiś przeróbek?
2. wtryski 430ccm kupione u Sida
3. Pompa bosch 044 w bak, jest opis na forum jak należy ją "poprzecinać" żeby pasowała
4. intercooler FMIC chińczyk od Sida kupiony
5. Dolot wkład K&N kupiony.
Te rzeczy mam kupione, w temacie sprzęgła chce zrobić spieka u radzika, miałem je w 3 autach i nie narzekałem (spiek streetowy)
6. strojenie też już mam wybrane miejsce także tutaj no problem
7. wydech na razie jest standardowy z wyciętymi katami, chce po taniości kupić jakiś mocniejszy środkowy i końcowy, może od rs4 zeby było w miarę cicho lub jakiś tuningowy np. w MG, jeszcze zobaczę, właściwie nie potrzebuje mieć świecącej nierdzewki, już teraz będzie downpipe z rs6 przy turbinach (tak mi się wydaje), dalej rura i do tego dwa tłumiki także tutaj chyba nie będzie dużego spadku mocy..jeśli jednak powiecie ze ma być przelotówka bo inaczej będzie lipa to mocno się nad tym zastanowię. Nie chce mieć ryczącego wydechu, miałem już takie i nawet 10czy 15km mniej nie zrobi dla mnie różnicy kosztem wygody i normalnej jeździe czasem w trasę
Graty będę zakładał u mojego mechanika i będę mu w tym trochę pomagał dlatego też kilka pytań do Was.
Chce na początek zrobić porzadek z silnikiem czyli wymiana rozrządu, sprawdzić, uszczelnić, macie jakieś wskazówki specjalne co do 2,7tt na co zwrócić szczególną uwagę?
Dalej najważniejsze, jakie jeszcze części polecacie? z góry do czego to auto..do wieczornego upalania, żadnej jazdy po torze itd.
Wiem ze wypada wymienić to co się da ze starych gumek na nowe (np. ten trójnik gumowy od SIDA), jakie jeszcze graty czy mam robić dolot ze stożkiem? jak z chłodnicą oleju? ma być? co jeszcze ma być do takiej mocy wymagane bezwzględnie do wymiany. Będę się starał wymieniać wszystkie gumki na silikony jeśli będą dostępne, przy intercoolerze tez damy sobie rade (dużo pierdół jest w fmic.pl)
W wielu wątkach są opisane np. wymiana głowicy od 2,8, przepustnicy i dolotu od RS4, pytanie czy to jest naprawdę wymagane do takich mocy, czy można to zastąpić czymś innym albo na razie przy takiej mocy dać sobie spokój.
Nie rozmawiamy o hamulcach i zawieszeniu, nie jestem samobójcą i miałem już mocne auta także wiem o co tutaj biega ;)
pozdrowionka i z góry dziękuje za nie zlińczowanie

Piotrek