zwrotnice aluminiowe
zwrotnice aluminiowe
Cześć,
szukałem w starych tematach ale coś nie mogłem znaleźć, myślę nad wymianą zwrotnic na aluminiowe w mojej '99 S4. Od czego szukać zwrotnic, czy pasują tylko od s4 b5 czy może a4 b5/b6/b7 też podejdą? Muszę wymieniać jakieś wahacze? Gdzieś czytałem że rozstaw otworów w górnym mocowaniu sworzni wahaczy jest inny i że zmienia się geometria? Jakieś specjalne nastawy trzeba wtedy podawać na regulacji zbieżności? No i czy są jakieś wady tego rozwiązania?
Piotrek
szukałem w starych tematach ale coś nie mogłem znaleźć, myślę nad wymianą zwrotnic na aluminiowe w mojej '99 S4. Od czego szukać zwrotnic, czy pasują tylko od s4 b5 czy może a4 b5/b6/b7 też podejdą? Muszę wymieniać jakieś wahacze? Gdzieś czytałem że rozstaw otworów w górnym mocowaniu sworzni wahaczy jest inny i że zmienia się geometria? Jakieś specjalne nastawy trzeba wtedy podawać na regulacji zbieżności? No i czy są jakieś wady tego rozwiązania?
Piotrek
Re: zwrotnice aluminiowe
od audi a4 b6 oraz b7 pasuja tylko musisz wymienic dolny wachacz prosty bo do alu jest mniejszy sworzen wszystko pasi p&pWarmooz pisze:Cześć,
Piotrek
a co to daje lzejsza masa nie reserowana
deko odkop ale przy zeliwnych przy mocno obnizonym aucie nie szla ci w negatywgrabiec pisze:robilem zabieg taki u mnie i powiem tak przy mocno obnizonym aucie kola ida w negatyw i dupa jak seria zawieszenie to ok ale bez ustawiania geometri sie nie obejdzie :D (ja wrucilem do zeliwa :D)

a4b6 wsio to samo i pasuje do passata,w a6 chyba tylko piasty/lozyska maja inne osadzenie ale jako tako sama piasta pasuje.Wachacze wsio to samo,roznica tylko przed liftem w jednym tym dolnym prostym,tak to wsio to samomales93 pisze:czy zwrotnice alu pasują tylko od s4 i rs4 do eski z żeliwami tak, żeby się nie działy jakieś dziwne negatywy na opuszczonym aucie. Czy od czegoś jeszcze podejdą (PASSAT FL ) ?
no tak ale zwrotnica z a4 b6 ma inna trochę konstrukcje i właśnie jak auto obniżone to potem dzieją się jakieś cyrk a nie chce na serii latać. "u mnie na gwincie na około 6cm~(do nadkola) już nie pracowało, objawiało się to pukanie zwrotnicy o bude, podczas skrętu(budowa zwrotnicy nieco różni się od żeliwnej)" 

chyba proste,u mnie to nawet wachacze se wyrobily ladne gniazdka w nadkolu,konstrukcja nie ma tu nic do rzeczy,musi byc tak samo bo dlugosc wachacza jest taka sama dla b6 jak i np passat z zeliwna zwrotnicamales93 pisze:no tak ale zwrotnica z a4 b6 ma inna trochę konstrukcje i właśnie jak auto obniżone to potem dzieją się jakieś cyrk a nie chce na serii latać. "u mnie na gwincie na około 6cm~(do nadkola) już nie pracowało, objawiało się to pukanie zwrotnicy o bude, podczas skrętu(budowa zwrotnicy nieco różni się od żeliwnej)"