Rns-e maly problem

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Jachyr

Rns-e maly problem

Post autor: Jachyr »

Pany mam maly problem dzis dostalem plyty do navi od darkmana(dziekowa) i w sumie 1 raz chcialem odpalic navi i... Lipa nic nie moge zrobic. W Pamieci ma adresy gdzie Sid podrozowal ;-) probowalem powrocic do ustawien fabrycznych nic nie dalo. Tez zwrocilem uwagę ze nie chodza karty Sd mimo ze sa 2 wejscia zadne nie widzi karty. Dodam ze kupilem przejsciowke z alledrogo i wsio smiga po za tym ze nie odpala sie razem z zaplonem i nie ma podswietlenie tez nie wiem czemu...:/ przy najszybszej okazji jaka bedzie jak bede w Pl to podjade do znajomka bo ogarnia temat elektroniki, ale czy jest ktos w stanie pomodz cos na teraz??
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
mateo027

Post autor: mateo027 »

Jachyr problem polega na tym, iż Twoje stare radio komunikuje się szyną danych trzema przewodami DATA, CLOCK i BUS, a RNS-E tak jak nowe concerty CANem. Bez tych informacji nie będziesz miał włączania z zapłonem i podświetlania. Zegary poliftowe z małym wyświetlaczem mają CAN (tak jak A6 C5 MY 2001) i prawdopodobnie da się już uruchomić RNS-E, u mnie w S6 C5 2001 bez problemu dało się uruchomić CANa dla RNSa. Do zegarów, które nie mają nowej szyny są emulatory CAN i navi działa bez problemu.
Z kartą też miałem rozkminkę, navi czyta jedynie karty o pojemności DO 4GB i tylko SD. SDHC nie przejdzie.
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

z tego co pamiętam instalowanie nowych map trwało kilkanaście minut, a odpalanie karty SD z duża pamięcia i wieloma plikami trwało też wiecznośc, lepiej używać karty z mniejszą pamięcia bo chyba nie obsługują +8GB
Obrazek
Bieniek

Post autor: Bieniek »

max to 4 gb,a najlepiej pracuja na 2 gb.
Chcesz wiecej to trzeba leda załozyc.
sam mam takiego i karty to sdhc 32gb.
Awatar użytkownika
Jachyr

mateo027 pisze:Jachyr problem polega na tym, iż Twoje stare radio komunikuje się szyną danych trzema przewodami DATA, CLOCK i BUS, a RNS-E tak jak nowe concerty CANem. Bez tych informacji nie będziesz miał włączania z zapłonem i podświetlania. Zegary poliftowe z małym wyświetlaczem mają CAN (tak jak A6 C5 MY 2001) i prawdopodobnie da się już uruchomić RNS-E, u mnie w S6 C5 2001 bez problemu dało się uruchomić CANa dla RNSa. Do zegarów, które nie mają nowej szyny są emulatory CAN i navi działa bez problemu.
Z kartą też miałem rozkminkę, navi czyta jedynie karty o pojemności DO 4GB i tylko SD. SDHC nie przejdzie.
Dzieki za odp. Poszukam jutro karty SD bez hc bo ciezko z tym. Mapy weszly bez problemu moglem wyszukiwac kazde miejscowosci itd tylko nie widzi satelity. Auto jest polift i zegary tez chyba ze zle rozumie? W takim razie co trzeba? podlaczyc kompem i wsio ze soba zestroic bo tak gdzies wyczytalem?? I jak z Pl menu??
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
mateo027

Post autor: mateo027 »

A antenę gps gdzie umieściłeś i jak podpiąłeś? Najpierw trzeba podłączyć przewody rns-zegary, bo masz obecnie podpięte dla starego typu radia. Zgodnie z http://www.audiworld.com/forums/a4-b5-p ... s-2797763/ połącz CAN H i L z radia z CANem z szarej wtyczki pin 5 i 6, a następnie przekoduj szynę multimedia na navi i powinno pójść jeżeli jest pełna obsługa can w twoich zegarach (wg stronki wszystkie z malym zegarkiem mają can).
Spolszczenie wg mnie jest do doopy, przetlumaczone jest PRAWIE wszystko bez polskiej czcionki, a komunikaty sa po angielsku. Chetnie je wywale i wgram ori soft.
Awatar użytkownika
martin s4

Post autor: martin s4 »

liczniki vdo z cyf zegarem vdo d12 w gore współpracowały z rnse
Awatar użytkownika
Jachyr

Ok dzieki wielkie za info i widze ze bede musial z tym poczekac az zjade do kraju bo elektronika to dla mnie czarna magia ;-) pozdrawiam
Darkman

Post autor: Darkman »

skontaktuj się z TOM A4 z forum a4-klub.pl on mi robił RNS-E i hula az miło. poszukam telefonu do niego i wysle ci na pw
Awatar użytkownika
Jachyr

Darkman pisze:skontaktuj się z TOM A4 z forum a4-klub.pl on mi robił RNS-E i hula az miło. poszukam telefonu do niego i wysle ci na pw
Mozesz podeslac bede wdzieczny. Skad chlop jest?
ODPOWIEDZ