S4 B5 dark avant

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
jurexx

S4 B5 dark avant

Post autor: jurexx »

Witam wszystkich!
Chciałbym przedstawić (choć większość kojarzy) moje autko S4B5 Avant 2001 Ebonyshwarz, które kupiłem od użytkownika tego forum dwdlbn. Po wystawieniu ogłoszenia odrazu prześledziłem zakres opisanych prac przy samochodzie i napisałem wiadomość do sprzedającego, gdyż w ogłoszeniu nie podał telefonu. Po tygodniu, obejrzałem z grubsza samochód. Lakier, koło 19”, środek robią wrażenie, choć w deklarowana moc 300KM nie do końca wierzyłem, ponieważ nie było wykresu na potwierdzenie, ale z drugiej strony wydawało mi się że jedzie lepiej niż seria, poza tym kilka mankamentów do poprawy, ale ogólnie wrażenia pozytywne Wróciłem przemyslałem i podjąłem decyzje, że w porównaniu do reszty obejrzanych sztuk, które idealne nie były i miały też coś do ogarnięcia, a do tego nie było w nich tego czego chciałbym, czyli udokumentowany przebieg sprawdzony w ASO ostat serwis czerwiec 2013r, Recaro, Bose, polift, kolor, plus ogarnięta mechanika ( z tego roku to 2x turbo po reg w Ream-Poland, zrobiony rozrząd INA, sprzegło LUK-a RS4 by SID itp). Muszę przyznać, że ta sztuka jest dla mnie jak garniak szyty na miarę, oby mechanicznie było dobrze to warto byłoby ją przygarnąć. Właściciel zgodził się na wizytę w warsztyacie gdzie mogliśmy zweryfikować co i jak. Umówiłem się na wizytę oraz sprawdzenie kondycji auta w Fabryce Mocy. Wjechaliśmy na rolki, Daniel -pracownik FM podpiął auto, poprosił żebyśmy się odsunęli i się zaczęło, ryk był prze kozacki, a mi wraz po głowie krążyła myśl, że nie będzie tak różowo, że pewnie nie będzie miała nawet 280KM i wyjdą jakieś cyrki bo to już leciwy samochód... Daniel w końcu wysiadł i powiedział że IC-ki można byłoby spróbować przeczyścić, ewentualnie wymienić, bo w tak ciepłe dni nie bardzo będą wyrabiały, poza tym ok sondy zapłony doładowanie itp. w normie. Na koniec pokazał że serce tej S4 bije żwawo, naprawdę żwawo - przy doładowaniu 1,1 - 319KM i 467NM. Tego dnia położyłem hajs na stół i zabrałem auto. Wrociłem do domu przed godz 22, położyłem się spać, ale nie bardzo mi to wychodziło, więc rano przed 6 do garażu przywitać się, patrzę - stoi i czeka... no to runda po miescie, banan na twarzy THIS IS IT

Obrazek
Awatar użytkownika
Floro

Post autor: Floro »

Witaj, piękna jest , koło robi wrażenie 8-)
było :
S4 b5 1998 , S4 b7 2006 , S4 b5 1999 , A6 C5 2002 2,7 BiT , S4 b5 2000
Awatar użytkownika
RooS

Post autor: RooS »

Opis jak z zakupu kontrolowanego. Olej zmienić i latać póki mocy starczy, a potem większe heble, większe turba, większe icki, wtryski, pompa itd itd... Powodzonka bo wygląda fajnie i stanowi niezły punkt wyjścia.
Awatar użytkownika
jurexx

Podziękować mnie też się podoba. Właśnie w przyszłym tygodniu zmieniam olej, do tej pory był 5W30, temp większej jak 110 C nie widziałem, ale po przeczytaniu kilku postów postanowiłem zmienić na Motula 8100 5W40 zastanawiam sie nad płukanką, dodatkowo w garażu leżą już klocki Ferodo Premier i czekają na swoją kolej. W przyszłości plan jest na IC-ki + wydech co do reszty to już jak będzie większa moneta w garści :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rydel

Post autor: Rydel »

dobra historia : ) znam to uczucie. Gratuluję zakupu, oby służyła dobrze i zawsze dostarczała tyle frajdy co teraz.
Andrzej
bracus
Post autor: bracus »

fajnie że ludzie spełniają marzenia ;-)
bezawaryjności !
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Post autor: Flyer »

Bardzo ładna S4!
Awatar użytkownika
mogi90

Post autor: mogi90 »

Gratulacje, wszyscy doskonale wiemy co to znaczy :D Niech moc bedzie z Toba :mrgreen:
Awatar użytkownika
Papol

Post autor: Papol »

Fajna sztuka..
bartek75

Post autor: bartek75 »

wszystko fajnie tylko zlikwiduj te "podkasanie" jakąś sprężyną chociaż
Awatar użytkownika
Jachyr

Post autor: Jachyr »

bartek75 pisze:wszystko fajnie tylko zlikwiduj te "podkasanie" jakąś sprężyną chociaż
Jak bartek napisal bardzo fajna sztuka tylko przydalo by sie troche w dol. Z tego co widac po focie chyba moze jednak byc maly problem bo felga wystaje nieco?? Czy to tylko takie zdjecie?? Pozdrawiam bezawaryjnosci w upalaniu:)
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Post autor: Flyer »

3cm w dół obowiązkowo ;-)
Awatar użytkownika
Savo

Post autor: Savo »

Super autko i napewno bedzie sluzyc :-).
P.s ten kolor Ebonyshwarz to czysta czern, bez dodatkow perly itp ?
Awatar użytkownika
Papol

Post autor: Papol »

Chyba ja mam tez taki... gleboka czern ...
Awatar użytkownika
jurexx

Tak, lakier jest z dodatkiem perły. Co do obniżenia Es-ki byłoby GIT, ale mam pewne obawy, felga to 8,5" ET 30 i delikatnie wystaje poza obrys auta. Sprawdzałem na postoju w cztery osoby z tyłu ledwo wkładam dwa palce, a uwierzcie że spuchnięte to one nie są :mrgreen: Choć podczas jazdy jeszcze nie zdarzyło mi sie przytrzeć, więc może 2-3cm dało by radę urwać na twardej sprężynie.
ODPOWIEDZ