Hamulce rs4 b5 s4 ogarnął może ktos sprawdzony temat
Hamulce rs4 b5 s4 ogarnął może ktos sprawdzony temat
Witam mam pytanie ogarnął ktoś może u siebie badz ma jakieś info na temat zastosowania innych hamulców do audi rs4 b5 niż seria bo nawet przód od b7 nie hamuje ;/ w b5 w rozsądnych cenach ? Dzieki za góry za podpowiedzi :D
może i starcza :) ale jak porównasz hamulce np bmw 535d to jest przepaść nawet ich budowa przemawia z nimi :D tarcze zmieniłem na jakieś od W 12 niestety dalej to nie jest rewelacja no hamuje ja wiem :D szybko poddają się teperaturze nawet bez gwałtownego hamowania problem polega pewnie na tym ze w audi tył jest słaby i obciąża przód ale moge się mylić. 380 wchodzi pod zaciski rs4 b7 rozumiem ? :DSID pisze:wiele osób ma +400 ps i mówi że im starcza hebel
[ Dodano: 2014-06-18, 13:58 ]
dokładnie nawet przy umiejętnej jezdzie trzeba dobre hamulce i dobre zawieszenia na mazurach :D w innym wypadku samochodu z dużą mocą i dużymi kołami nie mają sensu bycia :DWojt3q pisze:Ja na trasie mragowo spychowo pospiesznym :D juz 4 razy tarcze rozwalilem w 3 roznych autach .wiec na mazury trzeba naprawde mocne tarcze ;)
http://allegro.pl/hamulce-przod-tarcza- ... 03588.htmlbuba pisze:Jak macie takie problemy to tylko ceramika
-zdjecie poglądowe
tył jest w tym modelu nie wiele mniejszy i uwierz mi że ceramika jest tu zbędna :D nawet jak ktoś nadużywa hamulca bo są i tacy ;) tylko że tam hamowanie nie polega na tym ze hamuje przód a tył mu pomaga tylko auto równomiernie przód i tył przysiada i poprostu spokojnie posłusznie hamuje :) poprostu maja dobre rozwiązanie nie reklamuje oczywiscie tu marki żeby nie było :P
ale porownanie, bmw ma rozklad 50/50 wiec tarcze sa tak wlasnie dobrane, prawie takie same z przodu i z tylu. masa takiej E60 w co nie chcialo mi sie wierzyc bo to kolumbryna to ok 1500kg wiec musi to lepiej hamowac. W audi duza tarcza z tylu wg mnie nie jest dobrym rozwiazaniem, tzn tak samo duza jak z przodu. Aczkolwiek slyszalem tez inne opinie.
Jedno trzeba oddac beemce, reakcja na hamulec jest o niebo lepsza niz mam w audi
A co do zaciskow porsche (ja mam 6-cio tloka, nie wiem jak 8-mio tlok ale) one hamuja bardzo dobrze moim zdaniem, tylko trzeba hamowac zdecydowanie, jak sie lekko tylko dohamowywuje albo ni w pipe ni w oko to zaraz zaczynaja huczec, trzeba je po mesku traktowac i jest ok wg mnie.
Jedno trzeba oddac beemce, reakcja na hamulec jest o niebo lepsza niz mam w audi
A co do zaciskow porsche (ja mam 6-cio tloka, nie wiem jak 8-mio tlok ale) one hamuja bardzo dobrze moim zdaniem, tylko trzeba hamowac zdecydowanie, jak sie lekko tylko dohamowywuje albo ni w pipe ni w oko to zaraz zaczynaja huczec, trzeba je po mesku traktowac i jest ok wg mnie.
idea jest taka zeby sila podczas hamowania byla rozlozona po rowno, zeby zadne z kol za szybko nie chcialo sie zablokowac, z uwzglednieniem rozlozenia mas, sil w ukladzie napedowym etc. tyle teorii ;)
a audi ma bardzo slabe tylne hamulce, za slabe nawet biorac pod uwage strasznie ciezki przod, takze troche wieksze z tylu robia roznice szczegolnie przy gorszej przyczepnosci
kiedys w oczy mi sie rzucilo ze devastation z forum A4 ponoc testowal rozne heble w a4-rce i ponoc zadowolony byl dopiero z 330mm z tylu :D ale nie wiem jak oni to testowali i gdzie, tez zalezy jaki przod mieli ;)
a audi ma bardzo slabe tylne hamulce, za slabe nawet biorac pod uwage strasznie ciezki przod, takze troche wieksze z tylu robia roznice szczegolnie przy gorszej przyczepnosci
kiedys w oczy mi sie rzucilo ze devastation z forum A4 ponoc testowal rozne heble w a4-rce i ponoc zadowolony byl dopiero z 330mm z tylu :D ale nie wiem jak oni to testowali i gdzie, tez zalezy jaki przod mieli ;)