Hamulce rs4 b5 s4 ogarnął może ktos sprawdzony temat

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Murzyn

Hamulce rs4 b5 s4 ogarnął może ktos sprawdzony temat

Post autor: Murzyn »

Witam mam pytanie ogarnął ktoś może u siebie badz ma jakieś info na temat zastosowania innych hamulców do audi rs4 b5 niż seria bo nawet przód od b7 nie hamuje ;/ w b5 w rozsądnych cenach ? Dzieki za góry za podpowiedzi :D
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

no to załóż heble ori od S4 B5 321x30mm
wiele osób ma +400 ps i mówi że im starcza hebel :mrgreen:
z tego co wiem masz zużyte tarcze RS4 B7 i może przez to masz słaby hamulec,
kup tarcze 380mm do tego setu lub tarcze AP Racing i ich nie zabijesz
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojt3q

Post autor: Wojt3q »

Ja na trasie mragowo spychowo pospiesznym :D juz 4 razy tarcze rozwalilem w 3 roznych autach .wiec na mazury trzeba naprawde mocne tarcze ;)
Awatar użytkownika
Murzyn

SID pisze:wiele osób ma +400 ps i mówi że im starcza hebel
może i starcza :) ale jak porównasz hamulce np bmw 535d to jest przepaść nawet ich budowa przemawia z nimi :D tarcze zmieniłem na jakieś od W 12 niestety dalej to nie jest rewelacja no hamuje ja wiem :D szybko poddają się teperaturze nawet bez gwałtownego hamowania problem polega pewnie na tym ze w audi tył jest słaby i obciąża przód ale moge się mylić. 380 wchodzi pod zaciski rs4 b7 rozumiem ? :D

[ Dodano: 2014-06-18, 13:58 ]
Wojt3q pisze:Ja na trasie mragowo spychowo pospiesznym :D juz 4 razy tarcze rozwalilem w 3 roznych autach .wiec na mazury trzeba naprawde mocne tarcze ;)
dokładnie nawet przy umiejętnej jezdzie trzeba dobre hamulce i dobre zawieszenia na mazurach :D w innym wypadku samochodu z dużą mocą i dużymi kołami nie mają sensu bycia :D
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Jak macie takie problemy to tylko ceramika ;-)
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

pod 18" ori z RS4 B5 ET20 wchodzi 370mm (ja mam takie) i 380mm może też wejść
w 19" RS4 B7 wejdzie 390mm też bo sprawdzane

na dniach będę miał te tarcze AP Racing, ponoć nie do zdarcia i przyjmują sportowe klocki jak DS Ferodo

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Murzyn

buba pisze:Jak macie takie problemy to tylko ceramika
http://allegro.pl/hamulce-przod-tarcza- ... 03588.html
-zdjecie poglądowe
tył jest w tym modelu nie wiele mniejszy i uwierz mi że ceramika jest tu zbędna :D nawet jak ktoś nadużywa hamulca bo są i tacy ;) tylko że tam hamowanie nie polega na tym ze hamuje przód a tył mu pomaga tylko auto równomiernie przód i tył przysiada i poprostu spokojnie posłusznie hamuje :) poprostu maja dobre rozwiązanie nie reklamuje oczywiscie tu marki żeby nie było :P
Awatar użytkownika
quadysz

Post autor: quadysz »

ale porownanie, bmw ma rozklad 50/50 wiec tarcze sa tak wlasnie dobrane, prawie takie same z przodu i z tylu. masa takiej E60 w co nie chcialo mi sie wierzyc bo to kolumbryna to ok 1500kg wiec musi to lepiej hamowac. W audi duza tarcza z tylu wg mnie nie jest dobrym rozwiazaniem, tzn tak samo duza jak z przodu. Aczkolwiek slyszalem tez inne opinie.

Jedno trzeba oddac beemce, reakcja na hamulec jest o niebo lepsza niz mam w audi

A co do zaciskow porsche (ja mam 6-cio tloka, nie wiem jak 8-mio tlok ale) one hamuja bardzo dobrze moim zdaniem, tylko trzeba hamowac zdecydowanie, jak sie lekko tylko dohamowywuje albo ni w pipe ni w oko to zaraz zaczynaja huczec, trzeba je po mesku traktowac i jest ok wg mnie.
Awatar użytkownika
RooS

Post autor: RooS »

Murzyn pisze:... równomiernie przód i tył przysiada i poprostu spokojnie posłusznie hamuje :) poprostu maja dobre rozwiązanie...
zdaje ci się, dużo większe tarcze są z tyłu i napęd na tył... stąd wrażenie równomiernego siadania... 6 tłok na przód i będzie to jakoś hamować
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Z tym tylem to faktycznie cos jest bo u mnie tez duza roznica byla po wymianie tylu na 300.

Korektor sily hakowania powinien zalatwic sprawe.
Awatar użytkownika
quadysz

idea jest taka zeby sila podczas hamowania byla rozlozona po rowno, zeby zadne z kol za szybko nie chcialo sie zablokowac, z uwzglednieniem rozlozenia mas, sil w ukladzie napedowym etc. tyle teorii ;)

a audi ma bardzo slabe tylne hamulce, za slabe nawet biorac pod uwage strasznie ciezki przod, takze troche wieksze z tylu robia roznice szczegolnie przy gorszej przyczepnosci

kiedys w oczy mi sie rzucilo ze devastation z forum A4 ponoc testowal rozne heble w a4-rce i ponoc zadowolony byl dopiero z 330mm z tylu :D ale nie wiem jak oni to testowali i gdzie, tez zalezy jaki przod mieli ;)
Awatar użytkownika
Sibul

Post autor: Sibul »

przecież BMW ma tarczo-bęben z tyłu, przynajmniej w e46, stąd mała różnica w średnicy tarczy przód tył :idea:
Awatar użytkownika
quadysz

a co to ma do rzeczy?
Awatar użytkownika
Wojt3q

Post autor: Wojt3q »

jade zaraz włąsnie rozgrzac tarcze na mej ulubionej trasie :D . W BMW tarcze sie nie niszcza bo przed zakretem dokładasz gazu żeby wejśc bokiem zamiast dohamowywać :D
Awatar użytkownika
Sibul

Post autor: Sibul »

quadysz zmierz powierzchnię cierną, i sprawdź ile zajmuję "bęben", a sam sobie odpowiesz na to pytanie ;)
ODPOWIEDZ