Planuję zmianę auta gdyż w obecnym brakuje mi pewnej rzeczy... Moim faworytem jest a6 2.7T. Trochę już wiem o tym silniku i o jego kosztach, lecz mimo tego nadal się jeszcze zastanawiam czy spełni moje oczekiwania...
Może zacznę tak: obecnie jeżdżę a4 b5 1280 kg wagi z 1.9tdi dłubniętym na 160ps i 380nm w ośce... Z racji masy auta do mocy można powiedzieć że jest ponad przeciętne i przyjemnie lata.. Rocznie robię około 40 do 50 tyś km i nie zaglądam pod maskę poza typowym serwisem...
Nie to żebym się chwalił tylko mam wobec tego dwa pytania:
1) jak 2.7 T sprawdzi się przy tak konkretnych przebiegach? Chodzi mi o jego usterkowość,
zakładając że auto będzie odchwaszczone po poprzednim właścicielu, będzie dłubnięte
programem na ok 270 ps i ok 400nm i będzie jeździć na lpg.... Czy 2.7T nadaje się że
tak powiem na auto do trzaskania tak dużych przebiegów?
2) biorąc pod uwagę że a6 jest około prawię pół tony cięższa od mojego a4 dodatkowo
będzie zapięta w quattro czy 2.7T w tej a6 dorówna dynamice mojego obecnego auta,
nie mylić tego pojęcia ze ściganiem się z kreski do setki

Szukam po prostu pewnego i mocnego auta o w miarę rozsądnych kosztach utrzymania i spalania i osiągach... Pomijam pakiet startowy który wiem że w przypadku tej jednostki jest spory ...
Z góry dziękuję ze wszelkie podpowiedzi i uwagi z Waszej strony