pytanie do uzytkowników- 2.7 bt na lpg

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Warowny

Post autor: Warowny »

S4 2,7 moc ok 300PS
instalacja brc z dwoma parownikami, butla w kole 45l gazu, spalanie ok15l (średnie butowanie) w trasie, więcej frajdy z jazdy +2-3l. Samochód zawsze uruchamia się na benzynie. osiągi takie same jak na benzynie.

poprzednia S4
jeden parownik genius max, wtryski keihin żółte, butla 65l w kole.
moc 280PS wszystko było ok.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
OWOC

Post autor: OWOC »

warowny pisze:S4 2,7 moc ok 300PS
instalacja brc z dwoma parownikami, butla w kole 45l gazu, spalanie ok15l (średnie butowanie) w trasie, więcej frajdy z jazdy +2-3l. Samochód zawsze uruchamia się na benzynie. osiągi takie same jak na benzynie.

poprzednia S4
Pozdrawiam
Rozumiem ze "poprzednia S4" to znaczy poprzednia generacja C4 :?: :roll:

Gdzie zakładałeś tę instalacje BRC :?:
AUDI RS4 b5.

Probably the best RS4 in the world...
Awatar użytkownika
arti@R1

Post autor: arti@R1 »

S4 B5, kolega miał dwa, sedana poszedł na sprzedaz... :-)
ghost

Post autor: ghost »

Co do fotek bagażnika po przeróbce postaram się coś wrzucic jak ogarnę boczek od nawigacji to będzie można foto zrobic. Na razie nie ma co tam zbytnio oglądać prawie tak jak w bmw e39 tylko aku jest po stronie kierowcy.

Ciepły start to taka bardzo fajna fukncja która oszczędza kolosalne ilości paliwa.
Wtryski benzynowe są umieszczone w kolektorze ssącym a nie w komorze spalania więc i tak mają chłodzenie przez przepływ powietrza wokół nich więc bym się o nie zbytnio nie martwił :) Stosunek jazdy LPG do PB u mnie wynosi 85%/15% więc i tak dużo...

napiszę jeszcze raz - Jeśli wszystkie korekty tj. od temperatury gazu i ciśnienia reduktora są wykonane poprawnie + dobre wtryskiwacze jak np. Hana i możemy odpalać auto z LPG
od 20* jeśli instalacja posiada taką funkcje. Ma to na celu wyeliminowanie zmian w korektach sterownika benzynowego - ma być tak jak na PB!

Czułe ECU benzynowe wychwyci każdą zmianę pomiędzy cylindrami widać to po korektach krótkich. Gdy odpalamy auto na benzynie i przełączamy na LPG przy słabo wyregulowanej instalacji podczas obserwacji korekt długo i krótkoterminowych ( 1 i 32 kanał chyba ;P )
widzimy zmiany na plus lub minus dodatkowo często zachwiania pracy silnika itp. Mój na zimnym nawet czasem zgasł i śmierdziało gazem gdy było okolice 0*C na zewnątrz. Wystarczyła mała korekta na minus i jest Idealnie. Do czego zmierzam... odpalanie z LPG powoduje to ,że silnik za każdym startem pracuje tak samo płynnie dzięki temu ma bardzo niskie korekty... dzięki temu nie cofa zapłonu... itd wkręca się ok ja nie widzę zmian gdy przełącze na PB więc jest dobrze. Dlatego każdą instalacje powinno się dostroić na zimnym silniku aby nie bylo rozjazdów map i najlepiej z podglądem na korekty. Nie ma wtedy problemów z uruchomieniem zimnego silnika i auto się nie mści :)

Co do instalacji BRC - znam 2 takie instalki w 1.8T i w obu co jakiś czas były drobne problemy. Stag wydaję mi się dużo pewniejszym rozwiązanie w dodatku nie jesteś uwiązany tylko do serwisu BRC. STAGA serwisuje każdy. Osób które ogarniają go powiedzmy w miarę przyzwoity sposób to 70% gazowników na rynku... Dochodzi możliwość podłączenia bluetooth i drobnej korekty jeśli chcemy samemu coś podłubać ;)

Stag ma w dodatku zawsze najlepszy stosunek cena/jakość!
Całkiem fajną alternatywą jest podobno TECH ale w moich kręgach nr1 to STAG

Mam 4 auta w rodzinie na LPG ,wszystkie na wtryskiwaczach HANA w żadnym nie było z nimi problemów. Testowałem już Matrixy,Valteki,BRC, i jak na razie tylko HANA!! Wszystko inne tylko udaje wtryskiwacze :)

pozdro

edit: ciekawostka moje wtryskiwacze LPG są cichsze niż te benzynowe... :shock:
Awatar użytkownika
OWOC

ghost pisze:...Ciepły start to taka bardzo fajna funkcja która oszczędza kolosalne ilości paliwa....
Kolosalne to znaczy ile w Twoim wypadku :?:

Ale czy taki "ciepły start" oszczędza również silnik :?: :roll:

Moim i nie tylko moim zdaniem nie :-/

Mimo wszystko to jak ładnie opisałeś swoją instalacje w S4 świadczy iż była ona pieczołowicie dobrana i bardzo starannie zamontowana a nie tak jak w większości na szybko i byle jak :-D

Sądząc po zdjęciu komory silnika widać, że estetyka szła w parze z jakością :!: 8-)

A to cieszy :-D

Mam nadzieje ze wlew gazu masz równie estetycznie zamontowany = schowany a nie tak jak :arrow:
Obrazek

arti@R1 pisze:S4 B5, kolega miał dwa, sedana poszedł na sprzedaz... :-)
To dlaczego taka duża różnica w pojemności zbiorników na LPG :?: :roll: :arrow:
warowny pisze:S4 2,7 moc ok 300PS

poprzednia S4
Pozdrawiam
To ile wkońcu wchodzi LPG do zbiornika w b5 :?: :-D :roll:
AUDI RS4 b5.

mik-17

Post autor: mik-17 »

Ja w b5 miałem 55l po podgięciu czujnika.
to zależy jaką butlę upchasz i od jakiego producenta.
Niby max to słyszałem 62l, tyle że podłoga lekko się podniosła.
marko

Post autor: marko »

Pytanie do użytkowników esek z lpg ile naprawdę taka eska pali gazu przy jakich prędkośćiach i jaka moc jest owej eski
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

te pojemnościo których piszecie to, że tak nazwę "brutto". Ja też mam chyba 65l bo zawsze tankuje ok 44l
Barton66

Post autor: Barton66 »

U mnie też butla 50L wchodzi ok 42l, spalanie troszeczkę wyższe niż na PB ale to jest różnica 1 max 2 l na 100km, z mocą myślę że jak ktoś ma serie + program to przy dobrej instalce nie odczuję różnicy! nie mówię tu o upalaniu od 0 bo takowe o ile się zdarza to tylko na PB ale przy wartościach 100+ nie zauważyłem ubytku mocy/momentu.
Awatar użytkownika
OWOC

Dziękuje Panowie za odpowiedzi. Czyli wszystko się mi teraz zgadza co kolega Warowny napisał :-D

butla 65l brutto = butla 45 netto ;-)

buba pisze:te pojemnościo których piszecie to, że tak nazwę "brutto". Ja też mam chyba 65l bo zawsze tankuje ok 44l
Buba Ty masz auto na LPG :shock: :shock: :shock:

:-P :mrgreen: :-P :mrgreen:
AUDI RS4 b5.

Awatar użytkownika
buba

A ja dzisiaj zrobiłem mały test. Zacząłem się zastanawiać czy podbiera benzin przy max obciażeniu. Wyjeździłem więc to co miałem w baku i w drogę:

http://www.youtube.com/watch?v=8mGQbyol ... e=youtu.be

Wiem że to mało profesjonalne ale czego się nie robi dla nauki i ludzkości. oczywiście auto zaraz zatankowałem żeby pompa na sucho nie chodziła i żeby koniobijcy się nie podniecali :mrgreen:

Trochę nierówna droga więc trzęsie ;-)
Michał S4

Post autor: Michał S4 »

dales link do prywatnego filmu :) koniobijco :mrgreen:
Awatar użytkownika
buba

a jaki miałem dać?

[ Dodano: 2013-01-01, 20:49 ]
aaaa

już poprawiłem :mrgreen:
Michał S4