Wymiana płynu wspomagania

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
buba

Wymiana płynu wspomagania

Post autor: buba »

Macie może jakieś patenty jak spuścić cały płyn z układu? Da rade jakoś od spodu się dostać do magla lub jakiegoś najniższego punktu?

Zimno się zrobiło i zaczęła wyć na zimnym jak pojebana więc chyba czas żeby w końcu wymienić zanim pompa siądzie
Słonik

Post autor: Słonik »

Zawsze ci zostanie w ukladzie troche plynu, tak jak oleju w silniku, chyba ze wywalisz auto na dach :lol:
Sposn normalnie wezem przy pompie tylko powyciskaj z maglownicy plyn krecac kiera, zalej swiezy i bedzie git ;-)
Arthur

Post autor: Arthur »

najlepiej wymontowac zbiornicze i dokladnie wyczyscic sitko w srodku a za pomoca odsysarki do oleju wyciagnac caly stary plyn
Awatar użytkownika
buba

no nie mam odsysarki. jedyna opcja to duża strzykawka i odciąganie ile się da. zbiorniczek oczywiście wyjmę. ile płynu kupić do wypłukania takiego układu? literek starczy? kumpel poleca citroenowski LHM bo podobno najlepszy.
aw69

Post autor: aw69 »

swag'a mineralny zielony. Odkręcasz przewody dolne od zbiorniczka. Jak chcesz zeby jak najwiecej spuścic to dodatkowo kręć kierownicą w lewo i prawo do konca, wtedy magiel wypompuje płyn
Obrazek
edi_nt

Post autor: edi_nt »

mogę się teraz ponapie*&^%lać, że nie potrafisz takiej prostej czynności zrobić??

A tak na poważnie to pierwsze wyciągasz co się da strzykawką ze zbiorniczka, potem ściągasz wężyk od zbiorniczka (ten którym płyn powraca do zbiorniczka), przedłużasz go i koniec wężyka do przezroczystej butelki. Najlepiej na podnościk i kręcisz kierą (wtedy będzie leciał stary płyn do butelki). Jak przestaje lecieć to dolewasz nowego do zbiorniczka i znowu kręcisz kierą i tak aż do momentu aż do butelki zacznie Ci lecieć przezroczysty płyn (jak dawno zmieniałeś to będzie na początku leciał bardzo brudny. Jeśli dobrze pamiętam to na całą operację schodzi 2l płynu - albo niech mnie ktoś poprawi.
Awatar użytkownika
buba

wal z grubej rury żeby mi w pięty poszło albo czytaj ze zrozumieniem :mrgreen:
Norbi

Post autor: Norbi »

buba pisze:wal z grubej rury żeby mi w pięty poszło albo czytaj ze zrozumieniem :mrgreen:
Buba, proponuje do mnie z tą operacją na kanał i zrobimy dwie 2.7 :mrgreen:
U mnie ta sama sytuacja...
To kiedy wpadasz? :-P

[ Dodano: 2012-12-11, 18:23 ]
aaaa i tego płynu kup dwa razy więcej :-P
Awatar użytkownika
buba

póki co mam gorączke i siedze w domu. jutro zamawiam płyn więc w czwartek możemy wymieniac
aw69

Post autor: aw69 »

btw. szukacje lepiej przy okazji dwóch pomp wspomagania :) bo wymiana płynu nie pomoże :)
Obrazek
Awatar użytkownika
buba

wcześniej nie wyła, teraz wyje tylko na zimnym i później przestaje. myślisz że już umarła?
mik-17

Post autor: mik-17 »

wymieniaj płyn i się nie przejmuj :) mi kiedyś brakowało płynu i dlatego wyła, wymieniłem płyn i pompa przeżyła do sprzedaży auta :) dla nie których powodem do wymiany jest wyjąca pompa :-P
Norbi

Post autor: Norbi »

Okazało się, że miałem mało płynu. To może była przyczyna, ale jak wydobrzejesz to wymieniamy. Tam pewnie mega stary ten kisiel jest.
Nelson
Kontakt:

Post autor: Nelson »

Jeśli układ w 2.7 bit nie różni się niczym od tego w AFNie, to płynu wchodzi 1 litr ;-)
Awatar użytkownika
covall

Post autor: covall »

wcześniej nie wyła, teraz wyje tylko na zimnym i później przestaje. myślisz że już umarła?
zrób jak piszę Adam..., kup więcej płynu do wspomagania ( febi z zieloną nakrętką )
http://20vturbo.pl/132-173-large/olej-h ... -1litr.jpg
i przepłucz cały układ jedną butelką, kołami w lewo i w prawo na maksa, wszystko zleci, i zalej świeży.

Jak pompa dalej będzie ci wariować to nie myśl ze płyn musi się ułożyć :mrgreen: tylko zbieraj na pompę.. nowa w aso około 600zł
ODPOWIEDZ