Od jakiegos czasu przestało mi pokazywać temp. oleju na zegarach, a na FISie wyskoczył kominikat 'sensor'. Zakupiłem wiec czujnik 049919563B, zszedłem do kanału...i sie zablokowałem :) Nie moge namierzyc tego czujnika...
Wg. ETOSa powienien byc gdzies tu (choc zdjecie to nie 2.7BiT jak zauwazycie)...
Tak tak a swistak siedzi i zawija w te sreberka...
MAsz czujnik w misce olejowej z wtyczka 3 pin plastikowoa wkrecany na 3 sruby m6. Patrzac od przodu z lewej strony miski pod altrernatorem centralnie od dolu.
no ten o ktory pytał ze zdiecia zetki jest pod kompresorem czyli jak sie wykreci filtr i jego podstawe dostep jest całkiem niezły a w misce jest czujnik poziomy i temperatury zgadza sie
Nie chce tworzyć nowego tematu. Temperatura oleju mianowicie wskaźnik przy ostrzejszej jeździe pokazuje 120, przy jeździe 160 i powyżej na autostradzie rośnie powyżej.
Gdy go zgaszę przykładowo temperatura oleju ok 100 stopni. przekrecam zapłon a tam 80 ( zaraz po wyłączeniu gdy nie zdąży ostygnąć.) odpalam i temperatura rośnie do 100 stopni ponownie...
co to jest? czujnik temperatury oleju? czy przekłamuje o 20stopni? nie chce mi się wierzyć że tyle ma bo silnik jest po generalnych porządkach, a wczesniej było to samo...
Buba kurna czytaj! powyżej 160 jak jade to rosnie powyzej 120 stopni... bardziej mi chodzi o ta różnice temperatury na wskaznikach przy waczonym i na zapłonie. Z woda jak jest na wskazniku 70 czy 90 to i na vagu pokazuje, ale temp. oleju na vagu nie ma! noo
Odświeżam temat :P w ETCE ten czujnik w bloku jest pokazany jako czujnik temp oleju, mówicie, że ten w misce jest też od temp oleju, to który w końcu wymieniać ? U mnie identyczna sytuacja, wskazówka od temp oleju leży na liczniku, na kompie stale pokazuje 155*C, test zegarów wyeliminował uszkodzony wskaźnik w liczniku, na kompie ani na FISie nie pokazuje mi się żaden błąd z owych czujników. Co począć ? :D
mały wkręcany to czujnik ciśnienia oleju. Jest za kompresorem klimy.
Czujnik w misce, na trzy śrubki to czujnik temperatury i poziomu oleju. I tutaj mam pytanie, jakiej firmy polecacie czujnik poziomu i temp?
Ori to chyba hella? Ceny czujników różnych firm są od 500PLN do 150PLN