Witam!Poczytałem troche forum,ale w sumie nie znalazłem jak sprawdzić czy EGT są uszkodzone?oczywiście bez vaga.Eska ma chwiile,że jeździ jak marzenie,a po chwili traci połowe wigoru,po czym po chwili znowu "lata"..Mogę je rozkręcić/rozebrac??Aha i jeszcze o lokalizje tych czujników bym prosił.Dziekuję
Jak ładuje 0,5 Bara to prawdopodobnie EGT choć może być wiele innych rzeczy... ale to jak masz zegar... jak nie masz zegara i kompa to nie sprawdzisz bez rozbierania EGT i mierzenia miernikiem podczas jazdy...
Ja u siebie zmienilem plytke egt i bylo git jeden dzien potem jak tylko doladowanie przekraczalo 0.9bara wpadala w tryb awaryjny pewny ze to druga plytka zmienilem i nic oczywiscie vaga sie podpic niechcialo az skoncu wczoraj znalazlem chwile czasu i co sonda lambda wiec niezawsze bedzie to egt
nie wprowadzajcie w błąd chłopaka. Awarie czujnika egt sprawdzisz tylko pod vagiem, jesli jest uszkodzony - wywali błąd, dodatkowo jeśli masz nowszy sterownik silnika niż z końcówką "C", możesz podejrzeć temp. spalin w 112 kanale, obydwa czujniki powinny pokazywać 945 stopni na jałowych obr. To że obcina boost nie jest wyznacznikiem awari sondy EGT, moze to być bardzo wiele róznych przyczyn.
aw69 pisze:To że obcina boost nie jest wyznacznikiem awari sondy EGT, moze to być bardzo wiele róznych przyczyn.
zgadza sie, ale zakladajac ze wszystko inne ma sprawne, przy awarii czujnika bedzie wpadac w awaryjny i wtedy mozna wnioskowac ze wskaznika. Tyle ze tak jak mowie, musi miec 100% pewnosci ze wszystko inne dziala jak nalezy.
a co bym jeszcze mógł sprawdzić poza tymi EGT?vaga będe miał w przyszłym tygodniu dopiero.Rozumiem,że VAG wypluje błąd podczas jazdy kiedy ta przerwa w doładowaniu się pojawi?Czyli dajmy na to że na biegu jałowym kiedy podłącze Vaga bedzie wszystko OK?.Bo raczej Dv-ki gdyby padły to byłby ciągły ubytek mocy,prawda?
I z góry dziękuje,że piszecie w miare jasno,jak jeszcze byście mi pisałi gdzie dany czujnik/sterownik się znajduje i jaki ma kolor było by suuuuper!
W Mojej małej kolekcji :
Audi S2 coupe 2.2T--Audi s4 B5 avant--Golf mk3 GTI 20 Jahre--Golf mk2 GTD