wplyw niskich temperatur na doładowanie
wplyw niskich temperatur na doładowanie
Pytanie czysto teoretyczne, zauwazyliscie jakies roznice przy niskich temperaturach ponizej -10 cos w stylu wiekszy boost czy szybciej wstajace turbo.
im zimniej auto lepiej jedzie i tyle, bo jest nizsza temp. w dolocie, sa lepsze "warunki" atmosferyczne, boost sie nie zmienia.
ja np. zauwazylem, ze u mnie boost czasami spada do 0,5 (0,6 standardowo), a czasami laduje 0,6 - nie czuje jednak, ze auto jedzie gorzej... wiec pewnie ecu sobie koryguje wartosci w zaleznosci od warunkow - ale nie jestem pewien :)
ja np. zauwazylem, ze u mnie boost czasami spada do 0,5 (0,6 standardowo), a czasami laduje 0,6 - nie czuje jednak, ze auto jedzie gorzej... wiec pewnie ecu sobie koryguje wartosci w zaleznosci od warunkow - ale nie jestem pewien :)
- mietas
- Tytuł użytkownika: Mietas
Z tego co mi sie obiło o uszy to im wyższa temperatura powietrza tym mniej jest w niej tlenu, co powoduje, że latem bost jest wyższy niż zimą.marcinz pisze:Gęstość powietrza zmienia się od temperatury. Przy niższej jest wyższy/niższy (nie pamiętam)współczynnik kg/m^3 czyli więcej powietrza wchodzi do cylindra.
Człowiek rodzi się zmęczony i żyje by odpoczywać.