Jak wyczyscic ic

Moderatorzy: buba, Mod-Team

kaczy46
Kontakt:

Jak wyczyscic ic

Post autor: kaczy46 »

jak w temacie panowie jak umyc IC bo rozne opinie juz byly jedni mowia myc karcherem inni mowia zeby nie myc karcherem, ic mam aluminiowe z ebaya , w necie znalalzem takie cos http://www.youtube.com/watch?v=Mm5NdL4dIjk
Ppablo

Post autor: Ppablo »

co prawda myłem kolektor ssący ale ic też będę mył benzyna ekstrakcyjna podłączona do pistoletu ze zbiornikiem pod sprężone powietrze i myło sie super
Awatar użytkownika
SID
Tytuł użytkownika: 4 x Turbo

Post autor: SID »

masz je cale aluminiowe i umyj karcherem, zatkaj wejścia/wyjścia.
Chyba że masz usyfione czymś co nie chce zejść wtedy inna historia

teraz widze że chcesz myć je w środku ?
a to już inna zabawa się nie wypowiadam he he
Obrazek
Awatar użytkownika
Gracjan

Post autor: Gracjan »

Ja coolery dałem do mycia tam gdzie naprawiają chłodnice, jestem zadowolony, cały olej który w nich był ładnie wymyty.
kaczy46
Kontakt:

hmmm nie wiem czy w srodku tez tak wrzucilem filmik bo kupilem uzywki wiec chcialem je umyc dla pewnosci...a z zewnatrz to tylko karcher tak?
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

litr benzyny ekstrakcyjnej do środka i wszystko ładnie rozpuści. potrzęsiesz troche na boki żeby wszedzie się wlała i będzie dobrze
Awatar użytkownika
nosb

Post autor: nosb »

Dzizas czy tak ciezko cos umyc? Z wierzchu wal karcherem nawet na jakiejs myjni ( troche piany + goraca woda i beda czysciutkie ) , a cisnienie wyplucze je miedzy zeberkami. Tak chlodnice klimy myja wiec czemu IC mialoby sie inaczej traktowac? W srodku wdg uznania : najlepiej czyms co rozpusci olej a przy tym nie jest jakos bardzo agresywne ( nitro bym chyba odpuscil chociaz jak są cale alu to tez moze byc ) . Generalnie jakis rozpuszczalnik , benzyna zwykla badz ekstrakcyjna. Zalac je , poprzelewac , zmienic plyn na czysty . 2-3 razy i powinno grac. Na koniec mozna przedmuchac sprezonym powietrzem i tyle filozofii :roll:
Obrazek
kwazypowah
Tytuł użytkownika: 600HP?

Post autor: kwazypowah »

nosb pisze:Z wierzchu wal karcherem
:shock:
wiec czemu IC mialoby sie inaczej traktowac?
Bo bedzie do wymiany - no, chyba, ze blaszki (fins) sa z 1mm blachy, to moze nie...

Jedyny akceptowalny (dla mnie) sposob, to spryskanie tego jakims odtluszczaczem:
Obrazek
i ewentualnie, delikatne splukanie woda -ale w wypadku tego/takiego srodka nie bedzie to potrzebne.
A jesli IC jest wyjety, to zatopienie go w:
Obrazek
lub w benzynie i pozniejsze odtluszczenie.
Awatar użytkownika
nosb

Tia najlepiej w gumowych rekawiczkach i sterylnym pomieszczeniu. Jakos moim sie nic nie stalo i są jak nowe :) Przeciez nie kaze napie%^alac z bliska zeby pogielo zeberka. Ku#$a kaczy przyslij mi to dam mojej starej wymyje bez problemu i doktoratu w zakresie mycia intercoolerow :)

Takie tam foto z 2009 roku ( wiem prehistoria i nauka poszla do przodu w dziedzinie mycia chlodnic aluminiowych ):

Brudny przed spawaniem ...

Obrazek

Obrazek

I czysty :

Obrazek

Obrazek

Faktycznie normalnie sajgon zniszczylem go na bezdotykowej nie ma co :roll: Ta masakrycznie zraca lakier samochodowy piana + cisnienie wody zrywajace z aut blachy blachy :oops: :mrgreen:
Obrazek
kwazypowah

nosb, ja podalem najskuteczniejsza i najbezpieczniejsza metode, jaka znam.
Dla mnie, mozesz myc z sila wodospadu, nawet w Corega Tabs. :idea:
:lol:
Awatar użytkownika
Flyer
Moderator

Post autor: Flyer »

Nosb wez pod uwage, ze seryjny smic ma zeberka tak delikatne, ze dotykajac je palcem pogniesz je... Dobry FMIC ma zeberka duzo grubsze i zaden karcher mu nie straszny.
kaczy46
Kontakt:

heheeh nosb spokojnie przeciez to nie ja pisze o tym jak mozna myc a jak nie mozna :) dales konkretna odpowiedz ic juz dawno umyte wyjebane woda z zewnatrz bez zadnego pie$%lenia po krzakach tak jak mowiles i gra muzyka ;) zalozone i fura zapier#$la az milo ( dzieki jeszcze raz za program bo smiga zajebiscie) pzdr
Awatar użytkownika
nosb

Nie no bo po prostu chlopaki nad czym sie spuszczac to sie spuszczac ( nie wiem skladac silnik po slifie w pokoju i co 3 minuty odkurzac go ) a z czym sie nie pierdzielic to nie pierdzielic :)

Fly wiekszosc IC ma delikatne te zeberka, co nie znaczy ze nie mozna ich myc pod cisnieniem i to zle na nie wplywa :) Wiadomo ze jak przywalisz dobrym cisnieniem z bliska to poniszczysz ale z daleka , aktywną pianą to nic mu nie zrobisz a po prosu umyjesz :)

Kaczy w od srodka troche poplukales? :)

Te IC calkiem sympatyczne Ci sie trafily :) Na serie z softem idealne zamiast kosztownego fmic :)

Tak apropo mycia karcherem :) Zdechlibyscie jak kiedys robilem silnik w astrze :) Zdjalem czape , miche i mowie a wymyje sobie go... no ale ze poczciwe 1,4 to nie chcialo mi sie meczyc z nim :) Na myjke , silnik na glebe i jechane pod cisnieniem gorącą wodą wszystko (tloki w bloku i wal itp ) , potem wsio wydmuchalem od razu powietrzem , szybko zlozylem i smigalo kuuuupe kilometrow az ją sprzedalem :) Tak : bywam hardcorem :D
Obrazek
kwazypowah

Szacun chyba, co?
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Dobrym karcherem mozna lakier z auta sciagac jak ktos chce ale tak samo mozna dohrze umyc. Nie ma sie co piescic ze ic sie rozleci. Wiadomo ze jak z 5 cm walniesz z pelna moca to sie pognie i dziury beda ale z daleka ladnie wyplucze caly syf
ODPOWIEDZ