4.2 BBK wariatory
4.2 BBK wariatory
Regenerował ktoś z was wariatory np w mehenker? Jakie wrazenia jak to działa?
- pawelosinski83
Ja regenerowałem u kolesia z OLX, niby profesjonalnie siętym zajmował, po zabiegu były gorsze niż przed
Musiałem kupić kolejne. Na szczęście dopadłem w używce najnowszą ich rewizję na allegro, gdzie sprzedający rozkrecił je i zrobił zdjęcia wnętrza - były jak nowe, zero zużycia, więc wziąłem
nowe oringi weszły i po kłopocie, 1200 chyba dałem za obydwa. Warto poszukać, bo można dużo zaoszczędzić i bez kombinacji ze spawaniem i frezowaniem.
Na forum A4 jest też kolo co robi, plus taki, że po obróvce jakoś tam utwardza powierzchnię, ze się tak szybko niby nie wyciera.

Na forum A4 jest też kolo co robi, plus taki, że po obróvce jakoś tam utwardza powierzchnię, ze się tak szybko niby nie wyciera.
Jakie miałeś objawy zużycia wariatorów ?pawelosinski83 pisze:Ja regenerowałem u kolesia z OLX, niby profesjonalnie siętym zajmował, po zabiegu były gorsze niż przedMusiałem kupić kolejne. Na szczęście dopadłem w używce najnowszą ich rewizję na allegro, gdzie sprzedający rozkrecił je i zrobił zdjęcia wnętrza - były jak nowe, zero zużycia, więc wziąłem
nowe oringi weszły i po kłopocie, 1200 chyba dałem za obydwa. Warto poszukać, bo można dużo zaoszczędzić i bez kombinacji ze spawaniem i frezowaniem.
no to Ci się udało :D !
- schockvvave
z mehenkera są ok. byłem tam osobiście, widziałem co i jak robi, rozmawiałem z facetem.
objaw zuzycia polega na tym ze nie ustawia Ci odpowiednio faz rozrządu. tzn że jak mają tam taką blokade która ma pod wpływem Ciśnienia oleju ma się zablokować to w większości jest wyrobiony ten otwór, i bolec albo nie zaskoczy albo sie ślizgnie. itp. podglądnij logi dynamiczne i będziesz widział ile w danym momencie powinno być a ile Ci ustawia. kolejną ważną rzeczą, żeby nie dłubać 2 razy są zawory sterujące. które potrafią podpierdalać, tak jak to było u mnie.
widze ze kupiles eske do remontu ;P ? a po moją nawet nikt nie dzwoni xD
objaw zuzycia polega na tym ze nie ustawia Ci odpowiednio faz rozrządu. tzn że jak mają tam taką blokade która ma pod wpływem Ciśnienia oleju ma się zablokować to w większości jest wyrobiony ten otwór, i bolec albo nie zaskoczy albo sie ślizgnie. itp. podglądnij logi dynamiczne i będziesz widział ile w danym momencie powinno być a ile Ci ustawia. kolejną ważną rzeczą, żeby nie dłubać 2 razy są zawory sterujące. które potrafią podpierdalać, tak jak to było u mnie.
- pawelosinski83
też byłem taki mądry i kupiłem tanią do roboty, bo nie bedę przepłacał...schockvvave pisze: .....

Podwoiłem jej wartość w częściach w rok, potroiłem w 3 lata

sprzedając nie odzyskałem nawet kwoty zakupu
Co do wariatorów to na początku tylko klekoczą i w zasadzie tyle.. luz sam w sobie nie pododuje prawie żadnego przestawienia rozrządu, gorzej, jak gniazda w wariatorach są tak mocno wyrobione, ze bolec sie nie trzyma (to już skrajne przypadki, aczkolwiek znane) wtedy jest cyrk

zawory sterujące - prawda, prawda, też miałem przygody, że po nagrzaniu zapłony wypadały, bo się zawór przycinał i wariator się nie słuchał...
- schockvvave
Generalnie wkurzał mnie ten dzwięk przy odpalaniu i postanowiłem coś z tym zrobić :) czy auto do roboty, generalnie auto było zadbane zdecydowanie ponad przeciętnie... ale to taki silnik jak wszyscy dobrze wiemy. Jeden wariator miałem zauważalnie wyrobiony drugi praktycznie wcale.
Nie wiem nie sprawdzałem Oo
'
ale to ostatnia rzecz jaką robię :)
potem jeżdżę nawet jak mi korba bokiem wyjdzie :D
to dobrze podesłałem je tam na regenrację, teraz montaż i zobaczymy
PS też nie uważam żebym tanio kupił :) chociaż jak na wersję to całkiem rozsądna cena :)
Nie wiem nie sprawdzałem Oo
'
ale to ostatnia rzecz jaką robię :)
potem jeżdżę nawet jak mi korba bokiem wyjdzie :D
to dobrze podesłałem je tam na regenrację, teraz montaż i zobaczymy
PS też nie uważam żebym tanio kupił :) chociaż jak na wersję to całkiem rozsądna cena :)
-
Regenerowałem wariatory w mehenk...., odradzam i omijać szerokim łukiem! Koleś nie ma pojęcia
Nazwa firmy jest zatajona art.
Dzień 1
WYSŁANIE TOWARU DO SPRAWDZENIA, Wariatory oraz podstawy wariatorów
Dzień 5 :rotfl:
Telefon z firmy Mehenk.. .z informacją że wariatory oraz podstawy do regeneracji.
Po 2 tygodniach przyszła paczka za pobraniem, kwota 2tyś złotych
Karton z logiem firmy, wizualnie wygląda profesjonalnie.
Wariatory i podstawy zapakowane profesjonalnie w foli bąbelkowej, z boku wizytówka oraz ulotka ,,dziękujemy że wybrałeś firmę Mehenk...,,
profeska prawda? też tak myślałem...
Naszła mnie myśl, sprawdzę ich pracę.
Na pierwszej linii ognia poszła podstawa wariatora, wypchnąłem tłoczek dwoma palcami, własnym oczom nie wierzę
wariator po 1.jpg
Wykonałem telefon do firmy Mehenk... w celu poinformowania ich że tuleja nie została wymieniona, miła pani sekretarka poprosiła o zdjęcia.
Po 5 minutach odzwoniła przepraszając że widocznie zaszła pomyłka ponieważ ktoś z pracowników przerzucił towar na wysyłkę (szkoda że nie zaszła pomyłka z Fakturą na 2000PLN)
Także nie rozbierałem kolejnych elementów i wysłałem ponownie do Mehenk....
Brak odpowiedzi przez dłuższy czas zmotywował mnie do wykonania telefonu, po setnym połączeniu w końcu ktoś odebrał i usłyszałem słowa właściciela.
-właściciel: Nie miał pan kompetencji rozbierania zregenerowanych rzeczy przez nas
-ja: Towar oznaczony flamastrem (zaplombowany) został przeze mnie nie ruszony zaś tuleje nie były oznaczone, poza tym mam prawo do skontrolowania waszej pracy
-właściciel: uszkodziłeś tuleje i będzie naliczona kwota za ponowną wymianę.
Po czym się rozłączył, i to koniec jakiegokolwiek kontaktu z tą firmą.
Po miesiącu otrzymałem paczkę ponownie również za pobraniem:co:
Paczka nie została przeze mnie odebrana, pojechałem osobiście do tej firmy robiąc prawie 800km w obie strony
:read:Szukałem pod danym adresem tej działalności, widzę garaże blaszane w jednym ciągu, myjnia samochodowa, tapicer, i mehenk...
To jest Mehenk..?:unsure: Hala blaszana 60m2 w środku regał na wysyłki stolik mała tokareczka, prasa hydrauliczna.
DIALOG pracownik vs ja
- ja: dzień dobry, pokażę panu zdjęcie i proszę o opinie czy tą tuleję należy wymienić
-pracownik: tak ponieważ tuleja jest wyeksploatowana
- ja: zatem chciałbym porozmawiać z właścicielem
DIALOG właściciel vs ja
- ja: proszę pana przyjechałem do pana setki kilometrów w celu pokazania panewki z samochodu który zrobił 300tyś km i pokazania zdjęcia tulei waszej po regeneracji
-co usłyszałem od właściciela uwaga... JEST PAN CHORY PSYCHICZNIE ?
Według właściciela firmy który nazywa siebie inżynierem, środek czyli tłoczek nie kręci się w tulei bo to nie jest część ruchoma.....
Po rozmowie widać że nie ma pojęcia o czym mówi.
Czyli okazuje się że wariator podczas pracy sinika też się nie kręci a z nim tuleja podstawy wariatora
? wał korbowy też?
Po dłuższej debacie właściciel wezwał policje.
Podstawa wariatora po odebraniu 2 raz wygląda tak
wariator po.jpgsNie polecam! jes
Nie polecam
Jest to moja opinia i z chęcią posłucham waszych.
ten sam post ze zdjęciami na stronie
https://a4-klub.pl/topic/467636-uwaga-n ... nt-5565245
Nazwa firmy jest zatajona art.
Dzień 1
WYSŁANIE TOWARU DO SPRAWDZENIA, Wariatory oraz podstawy wariatorów
Dzień 5 :rotfl:
Telefon z firmy Mehenk.. .z informacją że wariatory oraz podstawy do regeneracji.
Po 2 tygodniach przyszła paczka za pobraniem, kwota 2tyś złotych
Karton z logiem firmy, wizualnie wygląda profesjonalnie.
Wariatory i podstawy zapakowane profesjonalnie w foli bąbelkowej, z boku wizytówka oraz ulotka ,,dziękujemy że wybrałeś firmę Mehenk...,,
profeska prawda? też tak myślałem...
Naszła mnie myśl, sprawdzę ich pracę.
Na pierwszej linii ognia poszła podstawa wariatora, wypchnąłem tłoczek dwoma palcami, własnym oczom nie wierzę
wariator po 1.jpg
Wykonałem telefon do firmy Mehenk... w celu poinformowania ich że tuleja nie została wymieniona, miła pani sekretarka poprosiła o zdjęcia.
Po 5 minutach odzwoniła przepraszając że widocznie zaszła pomyłka ponieważ ktoś z pracowników przerzucił towar na wysyłkę (szkoda że nie zaszła pomyłka z Fakturą na 2000PLN)
Także nie rozbierałem kolejnych elementów i wysłałem ponownie do Mehenk....
Brak odpowiedzi przez dłuższy czas zmotywował mnie do wykonania telefonu, po setnym połączeniu w końcu ktoś odebrał i usłyszałem słowa właściciela.
-właściciel: Nie miał pan kompetencji rozbierania zregenerowanych rzeczy przez nas
-ja: Towar oznaczony flamastrem (zaplombowany) został przeze mnie nie ruszony zaś tuleje nie były oznaczone, poza tym mam prawo do skontrolowania waszej pracy
-właściciel: uszkodziłeś tuleje i będzie naliczona kwota za ponowną wymianę.
Po czym się rozłączył, i to koniec jakiegokolwiek kontaktu z tą firmą.
Po miesiącu otrzymałem paczkę ponownie również za pobraniem:co:
Paczka nie została przeze mnie odebrana, pojechałem osobiście do tej firmy robiąc prawie 800km w obie strony
:read:Szukałem pod danym adresem tej działalności, widzę garaże blaszane w jednym ciągu, myjnia samochodowa, tapicer, i mehenk...
To jest Mehenk..?:unsure: Hala blaszana 60m2 w środku regał na wysyłki stolik mała tokareczka, prasa hydrauliczna.
DIALOG pracownik vs ja
- ja: dzień dobry, pokażę panu zdjęcie i proszę o opinie czy tą tuleję należy wymienić
-pracownik: tak ponieważ tuleja jest wyeksploatowana
- ja: zatem chciałbym porozmawiać z właścicielem
DIALOG właściciel vs ja
- ja: proszę pana przyjechałem do pana setki kilometrów w celu pokazania panewki z samochodu który zrobił 300tyś km i pokazania zdjęcia tulei waszej po regeneracji
-co usłyszałem od właściciela uwaga... JEST PAN CHORY PSYCHICZNIE ?
Według właściciela firmy który nazywa siebie inżynierem, środek czyli tłoczek nie kręci się w tulei bo to nie jest część ruchoma.....
Po rozmowie widać że nie ma pojęcia o czym mówi.
Czyli okazuje się że wariator podczas pracy sinika też się nie kręci a z nim tuleja podstawy wariatora
Po dłuższej debacie właściciel wezwał policje.
Podstawa wariatora po odebraniu 2 raz wygląda tak
wariator po.jpgsNie polecam! jes
Nie polecam
Jest to moja opinia i z chęcią posłucham waszych.
ten sam post ze zdjęciami na stronie
https://a4-klub.pl/topic/467636-uwaga-n ... nt-5565245
Ostatnio zmieniony 2021-12-11, 23:42 przez Mechanikkosmita, łącznie zmieniany 1 raz.
rzeczy niemożliwe robię od ręki, na cuda trzeba chwilę poczekać
- schockvvave
tak jak pisalem mialem z nim styczność osobiście. też próbował ze mnie zrobić głupa że coś wpadło do kanału olejowego i zatkało bad przytkało otwór w zaworze sterujacym i jeszce coś w wariatorze.
niestety nie wpadłem na pomysł rozebrania tej obudowy, bo mówiąc podstawa masz na myśli obudowę>
także jak widać ciągle zostają tylko ori do kupienia
nawet u profesora chrisa pokazal sie ten temat tylko ze z bmw i vanosem i też chris potwierdził że lipa. a to że mowa o tej firmie wynika iż na filmie widać koło z ich nazwą..
jedyne z czym się nie zgodze to opis tej hali.. nie ważna jest powierzchnia i takie sprawy. moglby i w szopie robić. Najwazniejsze czy ma pojecie... jak widać niestety.
niestety nie wpadłem na pomysł rozebrania tej obudowy, bo mówiąc podstawa masz na myśli obudowę>
także jak widać ciągle zostają tylko ori do kupienia
nawet u profesora chrisa pokazal sie ten temat tylko ze z bmw i vanosem i też chris potwierdził że lipa. a to że mowa o tej firmie wynika iż na filmie widać koło z ich nazwą..
jedyne z czym się nie zgodze to opis tej hali.. nie ważna jest powierzchnia i takie sprawy. moglby i w szopie robić. Najwazniejsze czy ma pojecie... jak widać niestety.
-
Zgadza się można robić i w budzie oby było pojęcie, napisałem o tym bo przez telefon z sekretarką usłyszałem że są wielką firmą mają potężne maszyny hale itp :)
Tuleja w obudowie jest zrobiona z miękkiego aluminium dlatego to nie wytrzyma długo
co do filmiku profesora Chrisa na temat mehenk.. możesz podesłać linka :)
Tuleja w obudowie jest zrobiona z miękkiego aluminium dlatego to nie wytrzyma długo
co do filmiku profesora Chrisa na temat mehenk.. możesz podesłać linka :)
rzeczy niemożliwe robię od ręki, na cuda trzeba chwilę poczekać
Niestety potwierdzam słowa mechanikakosmity. Auto wczoraj odpalone i wyrzygało stały błąd jednego fazatora. Były w nich popękane obudowy, dostałem miesiąc temu telefon że powinno się je zrobić i dodatkowy koszt to 800 zł. Myślę sobie okey, jak robić to tylko raz. I teraz silnik w budzie, chodzi i mam ten błąd. Dzisiaj będziemy dzwonić do mehenkera z reklamacją i pewnie usłyszę, że proszę odesłać... A nie mogę sobie pozwolić na kolejny przestój. Także bajeczka.
Jeszcze jedno - podłączyliśmy vcdsa i w banku 093 nic się nie pokazuje. Ktoś wie o co chodzi?

Jeszcze jedno - podłączyliśmy vcdsa i w banku 093 nic się nie pokazuje. Ktoś wie o co chodzi?
- pawelosinski83