Ubytki płynu chłodzącego
Ubytki płynu chłodzącego
Witam.
Ostatnio zaczęła zastanawiać mnie kwestia uciekającego płynu chłodzącego w eSce.
Dzieje się tak chyba od samego początku, ale nie wiem, czy może mieć na to wpływ fakt, iż lany przeze mnie płyn był rozcieńczany z wodą destylowaną i ubytki biorą się z tego, że odparowuje właśnie ta woda. Jeśli chodzi o płyn w zbiorniczku, to nie śmierdzi spalinami, ani pod korkiem wlewu oleju nie ma masła. Jest coś natomiast, co mnie nieco martwi. W zbiorniku wyrównawczym tworzy się podciśnienie, tak jakby płyn był zasysany ze zbiornika do układu i po odkręceniu korka słychać syk i poziom nagle nieznacznie się podnosi. Głupieje, czy to jest normalne?
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio zaczęła zastanawiać mnie kwestia uciekającego płynu chłodzącego w eSce.
Dzieje się tak chyba od samego początku, ale nie wiem, czy może mieć na to wpływ fakt, iż lany przeze mnie płyn był rozcieńczany z wodą destylowaną i ubytki biorą się z tego, że odparowuje właśnie ta woda. Jeśli chodzi o płyn w zbiorniczku, to nie śmierdzi spalinami, ani pod korkiem wlewu oleju nie ma masła. Jest coś natomiast, co mnie nieco martwi. W zbiorniku wyrównawczym tworzy się podciśnienie, tak jakby płyn był zasysany ze zbiornika do układu i po odkręceniu korka słychać syk i poziom nagle nieznacznie się podnosi. Głupieje, czy to jest normalne?
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam.
ą, ć, ę, ł, ó, ź, ż - znam je. ;)
Tak po cichu wierzę w to, że to może być sprawa związana z LPG. Silnik jest po wymianie wszystkich uszczelnień może 40 tyś km temu. Nie był jakoś nadmiernie upalany.
[ Dodano: 2018-10-18, 23:03 ]
Może dobrze byłoby odpowietrzyć jeszcze układ, ta się zastanawiam. Choć wiele osób wspomina o swoich problemach z uciekającym płynem zaraz po założeniu LPG.
[ Dodano: 2018-10-18, 23:06 ]
Z tyłu bloku, wiem, jest ten pieprzony, kruchy, twardy przewód idący do zbiorniczka wyrównawczego..
kiedyś mi pękł w łapkach i go posztukowałem zbrojonym przewodem giętkim, ale w tamtych miejscach nie ma wycieków, bo ostatnio patrzyłem. Nic, naszła mnie teraz taka refleksja, a jutro posznupię przy aucie.
[ Dodano: 2018-10-20, 21:57 ]
Ok. Spocona chłodnica wody. Szrot w sensie.
Temat do zamknięcia.

[ Dodano: 2018-10-18, 23:03 ]
Może dobrze byłoby odpowietrzyć jeszcze układ, ta się zastanawiam. Choć wiele osób wspomina o swoich problemach z uciekającym płynem zaraz po założeniu LPG.
[ Dodano: 2018-10-18, 23:06 ]
Z tyłu bloku, wiem, jest ten pieprzony, kruchy, twardy przewód idący do zbiorniczka wyrównawczego..

[ Dodano: 2018-10-20, 21:57 ]
Ok. Spocona chłodnica wody. Szrot w sensie.
Temat do zamknięcia.
Nie wiem do czego pijesz, drogi towarzyszu. 😊
Zlokalizowanie wycieku było n tyle utrudnione, że zajrzenie gdziekolwiek w konkretne miejsce pod maską jest mocno ograniczone. Z początku nie było widać tego wycieku, bo nawet nie zostawały ślady na osłonie silnika.
Zlokalizowanie wycieku było n tyle utrudnione, że zajrzenie gdziekolwiek w konkretne miejsce pod maską jest mocno ograniczone. Z początku nie było widać tego wycieku, bo nawet nie zostawały ślady na osłonie silnika.
Bez przesady. 😇
[ Dodano: 2018-11-09, 20:55 ]
Wrócę do tematu. Podczas wymiany chłodnicy, po zdjęciu zderzaka trzeba odcinać chłodnice klimy, czy nie ma takiej potrzeby, żeby wyjąc chłodnice cieczy chłodzącej? Z tego co wiem, jest trzymana tylko przez 2 śruby.

[ Dodano: 2018-11-09, 20:55 ]
Wrócę do tematu. Podczas wymiany chłodnicy, po zdjęciu zderzaka trzeba odcinać chłodnice klimy, czy nie ma takiej potrzeby, żeby wyjąc chłodnice cieczy chłodzącej? Z tego co wiem, jest trzymana tylko przez 2 śruby.
To to wiem. Chodzi mi o samą chłodniceę wody. Przed nią jest jeszcze chłodnica klimy, wiatrak i poprzeczka. Czy nie ma problemu z demontażem. ...
[ Dodano: 2018-11-11, 21:06 ]
https://images92.fotosik.pl/72/fedf31f3660af371med.jpg
[ Dodano: 2018-11-11, 21:06 ]
https://images92.fotosik.pl/72/fedf31f3660af371med.jpg