Problem z układem chłodzenia BES

Moderatorzy: buba, Mod-Team

cali78
Kontakt:

Problem z układem chłodzenia BES

Post autor: cali78 »

Cześć o dłuższego czasu nie mogę poradzić sobie z układem chłodzenia, po zlikwidowaniu wycieków i wymianie chłodnicy nie mam ogrzewania oba przewody od nagrzewnicy idące do bloku przy grodzi wyraźniej zimniejsze od reszty nawet przy samym silniku . Układ odpowietrzony zalewamy i zlewany parę razy , przepływy są , nowa pompa wody przy rozrządzie jakieś 3 tys temu auto sie nie przegrzewa normalnie trzyma temperaturę , korek wymieniony tez nie to . Jakieś pomysły ?

pozdrawiam

ps. w układnie nie ma spalin sprawdzane
luk448

Post autor: luk448 »

Nagrzewnica? Jeśli przewody zimne to układ moze być słabo odpowietrzony.
cali78
Kontakt:

luk448 pisze:Nagrzewnica? Jeśli przewody zimne to układ moze być słabo odpowietrzony.
nie wymieniana ale drożna przepływy w 2 kierunkach jednakowe, płyn juz od silnika wychodzi zimniejszy niz w zbiorniczku
WojtasTaba

Post autor: WojtasTaba »

Spróbuj odpowietrzyć nagrzewnicę za pomocą otworu odpowietrzającego, który znajduje się w króćcu do nagrzewnicy. Trzeba z niego delikatnie (trochę) ściągnąć gumowy wąż doprowadzający, żeby odsłonić otwór.
cali78
Kontakt:

WojtasTaba pisze:Spróbuj odpowietrzyć nagrzewnicę za pomocą otworu odpowietrzającego, który znajduje się w króćcu do nagrzewnicy. Trzeba z niego delikatnie (trochę) ściągnąć gumowy wąż doprowadzający, żeby odsłonić otwór.
robione w pierwszej kolejności
WojtasTaba

A nie powinno być w drugiej kolejności?! :-> Najpierw obieg wtórny, a potem ewentualnie nagrzewnicy, jeśli jest to konieczne?
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

1.
A trójnik przy zbiorniczku ori? Bo on tam ma zwężkę... jak jest jakiś podmieniony czy coś to może tamtędy wali płyn zamiast przez nagrzewnicę...
2.
Wsadź rurkę "U" zamiast nagrzewnicy i sprawdź czy dalej jest to samo...
3.
Nie masz przypadkiem LPG? :-P
cali78
Kontakt:

pawelosinski83 pisze:1.
A trójnik przy zbiorniczku ori? Bo on tam ma zwężkę... jak jest jakiś podmieniony czy coś to może tamtędy wali płyn zamiast przez nagrzewnicę...
2.
Wsadź rurkę "U" zamiast nagrzewnicy i sprawdź czy dalej jest to samo...
3.
Nie masz przypadkiem LPG? :-P
trójnik jest nie ori :evil:
z rurką sprawdzę
LPG jest ale nawet z obejściem nie ma różnicy
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

1.Trójnik do wy...nia i wstaw oryginał, grosze kosztuje....
3.LPG jak jest szeregowo to tak będzie mimo iż płyn ładnie leci - znam z autopsji w 2.7. Tutaj sprawdzi się TYLKO układ równoległy z trójnikami w przewodach do nagrzewnicy. Nawet jak zasilanie weźmiesz z nagrzewnicy a powrót dasz w magistralę gdzieś to będzie chujnia :-) Kombinowałem u siebie na różne sposoby z tą wodą, bo miałem nowe przewody nagrzewnicy i nie chciałem ciąć... niestety musiałem i to finalnie obydwa.
cali78
Kontakt:

pawelosinski83 pisze:1.Trójnik do wy...nia i wstaw oryginał, grosze kosztuje....
3.LPG jak jest szeregowo to tak będzie mimo iż płyn ładnie leci - znam z autopsji w 2.7. Tutaj sprawdzi się TYLKO układ równoległy z trójnikami w przewodach do nagrzewnicy. Nawet jak zasilanie weźmiesz z nagrzewnicy a powrót dasz w magistralę gdzieś to będzie chujnia :-) Kombinowałem u siebie na różne sposoby z tą wodą, bo miałem nowe przewody nagrzewnicy i nie chciałem ciąć... niestety musiałem i to finalnie obydwa.
jest równolegle na trójnikach tylko ze wysoko bo na podszybiu to tez nie za dobrze
vegetagt
Kontakt:

Post autor: vegetagt »

ja mam na podszybiu i nie ma problemów z grzaniem. Po wymianie rozrządu z pompą, układ chłodzenia również odpowietrzył się normalnie
cali78
Kontakt:

Problem rozwiązany i tu uwaga wina za taki stan była nie wyjęta zaślepka z węza od nagrzewnicy którą montował inny warsztat :evil: 1000 w plecy przez partacza
vegetagt
Kontakt:

Post autor: vegetagt »

o panie ;o
WojtasTaba

hahaha xD
A nie mówiłeś, że nagrzewnicę wymieniałeś, ale i tak bym się nie domyślił :D
ODPOWIEDZ