Instalacja CNG

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
Pancio92

Instalacja CNG

Post autor: Pancio92 »

Witam. Jako, że dosięgła mnie niewidzialna ręka ekonomii :mrgreen: Myślę nad założeniem instalki gazowej. Na myśl przyszła mi instalacja CNG. Co o tym myślicie? Z tego co wiem koszta założenia są porównywalne co do instalek LPG. Teraz pytanie do was czy to ma sens? Chodzi o parametry silnika i najważniejsze czy do Bita da rade taką instalacje założyć. Byłem u gazownika powiedział mi że koszt instalacji LPG to koszt od 4.5 do 6 tys. Z zapasem na przyszłe mody. Jak dla mnie mając samochód weekendowo/wycieczkowy to trochę dużo i szybko się ta instalacja nie zwróci a muszę coś zrobić bo spalanie rzędu 15l+ to trochę dużo : Tak wiem jak chciałeś S4 to lej :) ale jak to w kraju cebuli każdy kombinuje jak może. Z góry dzięki za opinie i rady :)
Pabler

Post autor: Pabler »

Zadaj sobie jedno bardzo ważne pytanie, gdzie to CNG będziesz tankować ?
Dawcio05

Post autor: Dawcio05 »

Ja mam LPG , dałem za nią 3700 z rabatem małym. zapas na ok 450KM. działa bez problemu , nic się nie dzieje. NIe mam problemów z tankowaniem jak kolega wyżej napisał, zajeżdżam na stacje i do pełna poproszę.
Awatar użytkownika
MaDmAx

Post autor: MaDmAx »

Instalacja lpg koszt około 4000zł do s4 b5 na około 400km http://instalgazserwis.com.pl no i po co sobie utrudniać życie z tym cng... mało stacji tankowania
Awatar użytkownika
Wojt3q

Post autor: Wojt3q »

CNG to do iveca a nie S4 i z tego co pamiętam to chyba inne zbiorniki są przynajmniej w serii
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

no inne, duzo ciezsze bo scianka grubsza i duzo mniejsze, musialbys miec kilka tych butli np na tylnej kanapie i bagazniku :D zeby byl rozklad masy i jakiś zasieg(choc na lpg z najwieksza butla w kolo mam 220km do 270 kmczyli cale nic :( ), do tego malo stacji, a jeszce mniej serwisantow takze to odpusc,

jak chcesz to baw sie w lpg bo ten silnik spoko to znosi i nie ma zadnych przeciwskazan, albo lpi gdzie gaz jest w postaci ciekłej wtedy nawet paru kapucynów może nawiedzic twoja fure choc jest problem z pompami bo nie sa takie wydajne i bla bla
RotS4
Kontakt:

Post autor: RotS4 »

jest jeszcze tańsze paliwo, można nawet nazbierać w lesie, w krzakach tez lezy tego od pyty. Holzgas.
Awatar użytkownika
emay

Post autor: emay »

:mrgreen:
RotS4 pisze:jest jeszcze tańsze paliwo, można nawet nazbierać w lesie, w krzakach tez lezy tego od pyty. Holzgas.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Pancio92

Post autor: Pancio92 »

Co do stacji to nie ma problemu bo mam 3 km od domu :)
mophk

Post autor: mophk »

jak latasz w koło komina to robta co chceta ale cng jest mocno niepraktyczne serio jakbys do tego nie podszedł
Pabler

Post autor: Pabler »

Z CNG jest jak z samochodem elektrycznym, jedziesz w trase to musisz sobie planować gdzie zrobić tankowanie. Na dojazdy do pracy jest ok bo cena litra jest śmiesznie tania. Dodatkowo możesz sobie zrobić stacje tankowania przy domu
ODPOWIEDZ