Nie wiem, jak w S4, ale w Allku teraz dają radę
[ Dodano: 2018-09-21, 15:39 ]
Pany prośba o opinię... Mianowicie Allek właśnie po pierwszym badaniu technicznym od modów, wszystko w zasadzie cycek, oprócz spalin. Normy przekroczone, a auto ma katalizatory sportowe założone...
Spalanie w normie (ok. 18l/100 w mieście przy pałowaniu), błędów brak... Autko jedzi normalnie, zbiera się elegancko, wkręca się na obroty bez zarzutu.
W czy może tkwić problem?
Allroad C5 2.7 BT
- pawelosinski83
w spalinachMuniek_87 pisze:Nie wiem, jak w S4, ale w Allku teraz dają radę
[ Dodano: 2018-09-21, 15:39 ]
Pany prośba o opinię... Mianowicie Allek właśnie po pierwszym badaniu technicznym od modów, wszystko w zasadzie cycek, oprócz spalin. Normy przekroczone, a auto ma katalizatory sportowe założone...
Spalanie w normie (ok. 18l/100 w mieście przy pałowaniu), błędów brak... Autko jedzi normalnie, zbiera się elegancko, wkręca się na obroty bez zarzutu.
W czy może tkwić problem?

może to takie sportowe katalizatory co nic nie robią...
a jeśli nie to powodów może być wiele.... przepłwka, zapłon, wtryski, sondy, program
Takie:
http://www.rpmotorsport.pl/katalizator- ... 32331.html.
Co ciekawe, jak miałem seryjny wydech wypruty i tylko program, to miałem podobne wyniki na analizatorze spalin, jak teraz po modach i z katami.
Programy robił GTO. Auto pracuje bez zarzutu, nie śmierdzi wachą z wydechu, zbiera się i wkręca elegancko. Błędów na kompie brak, spalanie w normie...
Na katy decydowałem się, żeby mieć spokój, bo jeździ drogówka z analizatorami i sprawdza.
http://www.rpmotorsport.pl/katalizator- ... 32331.html.
Co ciekawe, jak miałem seryjny wydech wypruty i tylko program, to miałem podobne wyniki na analizatorze spalin, jak teraz po modach i z katami.
Programy robił GTO. Auto pracuje bez zarzutu, nie śmierdzi wachą z wydechu, zbiera się i wkręca elegancko. Błędów na kompie brak, spalanie w normie...
Na katy decydowałem się, żeby mieć spokój, bo jeździ drogówka z analizatorami i sprawdza.
Allroad C5 2.7T 376/536
no to pytanie do książek, przy jakiej temperaturze działa katalizator :P
Na moje to spałuj auto żeby zgrzać wydech i od razu zrób pomiar. Zimne katy nie działają.
Już się pare razy przejechałem na tym, że seryjne auto na BT jechało ~3km i ledwo rozgrzane wjezdzalo, po czym zaczynało się narzekanie, że spaliny niehalo.
wg strony magnaflowa ;pConverter efficiency depends
on factors including exhaust gas composition and temperatures
Converter internal reactions (Light-off) begin to occur at Exhaust
Gas Temperatures between 400 and 800°
Na moje to spałuj auto żeby zgrzać wydech i od razu zrób pomiar. Zimne katy nie działają.
Już się pare razy przejechałem na tym, że seryjne auto na BT jechało ~3km i ledwo rozgrzane wjezdzalo, po czym zaczynało się narzekanie, że spaliny niehalo.
Być może to katy zatem. Auto spalanie ma w normie, wtryski nie leją, bo były sprawdzane, sonda wyrzuciłaby checka, przepływka też, a mieszanka raczej ok, bo przy za bogatej komp wywala błąd...vegetagt pisze:no to pytanie do książek, przy jakiej temperaturze działa katalizator :Pwg strony magnaflowa ;pConverter efficiency depends
on factors including exhaust gas composition and temperatures
Converter internal reactions (Light-off) begin to occur at Exhaust
Gas Temperatures between 400 and 800°
[ Dodano: 2018-09-29, 14:38 ]
Update... Wózek przepycony na obwodnicy i spaliny miodzio, jak w aucie z fabryki. Dzięki za wskazówki.
[ Dodano: 2019-01-29, 21:48 ]
Panowie,
pytanie, korekty długoterminowe sond -10 i -13. Czy to norma przy dłubniętym wózku? Podlany mocno górą?
Dzięki
Allroad C5 2.7T 376/536