Hybrydy czy K04 RS4 - co wybrać, za i przeciw

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
matig7
Kontakt:

Hybrydy czy K04 RS4 - co wybrać, za i przeciw

Post autor: matig7 »

Luźna dyskusja, wiem że było już trochę podobnych tematów ;)

Auto już rozebrane. Muszę ogarnąć turbiny, w K03 mam popękane żeliwa. Interesuje mnie 400KM i okolice 550-570NM. W aucie założone już większe intercoolery, zrobiony dolot, DVki, Nki, świece, cewki wszystko nowe. Kupione wtryski 430ki i pompa DW200. Sprzęgło też dojdzie.

Waham się czy jest sens robić hybrydy (muszę znaleźć coś niepopękanego + przeróbka) koszt łącznie 3500-4500zł.

Czy może lepiej dołożyć i kupić oryginalne K04 RS4 (koszt około 6000 netto).
Przyjmując, że koszt K04 będzie 2 razy większy to jednak ich żywotność powinna być również dużo większa? Czy się mylę?
W przypadku padnięcia hybrydy, wyciągnięcie silnika + naprawa i już zwraca się zakup K04.

Samochodu nie planuję sprzedawać, ma być w miarę mocny i w miarę bezawaryjny. Od razu mówię, że K04 RS6 czy inne większe mnie nie interesują. Ma być charakterystyka
typowo do jazdy na co dzień (pod tym względem trochę lepsze będą pewnie hybrydy niż K04)?

Mam jeszcze trzecią opcję - zakup zrobionych już hybryd z teoretycznie niewielkim przebiegiem jednak nie wiadomo kto to robił i ile będą one w stanie wyciągnąć no i pojeździć. Koszt 2000zł ale i największe ryzyko ponownego wyciągania silnika.

Proszę o wszystkie za i przeciw za poszczególnymi możliwościami. Jest wielu użytkowników zarówno hybryd jak i K04 więc myślę, że powinna wywiązać się ciekawa dyskusja.
Awatar użytkownika
MaDmAx

Re: Hybrydy czy K04 RS4 - co wybrać, za i przeciw

Post autor: MaDmAx »

matig7 pisze: Czy może lepiej dołożyć i kupić oryginalne K04 RS4 (koszt około 6000 netto).
Obrazek
Awatar użytkownika
RRyb

Post autor: RRyb »

Ja byłem użytkownikiem hybryd i ich charakterystyka to coś niesamowicie zajebistego :mrgreen: . Robiłem rocznie ok 15-18kkm z czego 80% miasto i naprawdę rewelacja
Sprawdzanie szczelności układu podciśnienia (PW)
Awatar użytkownika
Kamil_2.7BiT

Post autor: Kamil_2.7BiT »

Pewien guru tuningu mowil mi, ze regeneracja turbo (hybrydy to w zasadzie regeneracja + tuning turbin) jest beee i fuuu... No ale wiadomo, ze nie kazdy sra piniondzami na nowki funfle i to k04.

Na FB az kipi od postow znanych firm od turbo z takimi kreskami zrobionymi na k03, ze wlasciciele fur z k04 moga czuc sie conajmniej oszukani ;) a kupno k04 staje sie bezsensowne...

Czy technologia faktycznie poszla na tyle do przodu, ze mozna liczyc na bezawaryjna eksploatacje takich wydmuszek czy jest to zwykle pierdolenie producentow?
DobrzanskiS4B5

Post autor: DobrzanskiS4B5 »

Ale sie boicie tych hybryd,to nic innego jak troche wieksze koła kompresji ktore na zamachu wiecej zaciągną powietrza a na gorącej stronie puszcza wiecej spalin(jeśli w ogóle ja ruszymy bo raczej nie warto) nie zakłada sie do nich plastikowych wirników lub reza żeliwa do maximum ze pęknie itd... wszystko zależy od tego ile póżniej z nich pompujecie :mrgreen:
[ D O B R Z A Ń S K I ]
Awatar użytkownika
Papol

Post autor: Papol »

Hybrydy sa do dupy ... 😜
K4RW4S

Post autor: K4RW4S »

Ja też sie bije z myślami bo auto to moje daily. Naogladałem sie tych wykresow jak digitun wystroil a6 z hybrydami na 450/553 a nawet rozmawialem z wlascicielem i po ponad roku od zalozenia nie ma zadnych oznak luzu, oleju w dolocie czy dziwnych zachowan oraz dzwieków. Mam juz wydech Millteka, SMIC china - zmienie na FMIC ale szukam fachowca co ogarnie to porządnie na dobrym core żeby zostawić i spryski i halogeny. Silikony, nowe DV nowe nki itp itd DW 200 siedzi wiec tylko wtryski dorzucic i w sumie hybrydy by siadły...no ale boje sie o wtope. A do K04 jest od cholery rzeczy do zmiany zeby to zrobic po Bożemu....doradźcie :P
imhotet

Post autor: imhotet »

dlaczego od cholery rzeczy ? jeśli dalej mowa o k04rs4 to tylko przerobić wlot do turbo jak Cie interesuja realne moce w okolicach 370ps to mozna zakladac k03H jak wiecej niz 400 to lepiej isc w k04 jedno czy drugie
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

hybrydy to zło
lpg zresztą też
;-)
bracus
Post autor: bracus »

Bierz K04 i nie marudz :) 1500 - 2000 zł to nie jest jakaś wielka różnica przy tylu zmianach jakie przeprowadasz w samochodzie a zawsze to mniejszym "ciśnieniowaniem się" zrobisz lepszy wynik. Skoro i tak zmieniasz wtryski to charakterystyka będzie jak w każdym innym...rs4 :)
sarkazm od hejterstwa dzieli bardzo cienka nić...ale dzieli :)
nitro20

Post autor: nitro20 »

To ja zapytam inaczej, K04 RS6, czy K04 RS4 hybrydy ?

Zależy mi na tym, żeby jak najwcześniej wstawały, więc chyba z RS6 to zły pomysł.

Nie za dużo mówi się o hybrydach Rs4owych K04, ktoś miał, używał ?

Teraz mam serie k04 rs4.

Jak to wygląda ?
K4RW4S

Post autor: K4RW4S »

dobre pytanie. Ja tez chcialbym od dolu boost. A jest ktos w stanie zrobic liste co trzeba a co wypadaloby wymienic w S4 pod K04 RS4
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

K4RW4S pisze:Ja tez chcialbym od dolu boost.
kazdy chce żeby był na dole i na górze :mrgreen: takie rzeczy tylko w erze ;-)
ghost

Post autor: ghost »

K4RW4S pisze:dobre pytanie. Ja tez chcialbym od dolu boost. A jest ktos w stanie zrobic liste co trzeba a co wypadaloby wymienic w S4 pod K04 RS4
Ja polecał bym przy k04 :
- kolektory wydechowe
- głowice wraz z wałkami na 2.4/2.8
- odprężenie silnika jeśli moc ma być 450+ przez tłoki lub uszczelkę
- wydech / fmic / wtryski - ale to prawie obowiązek :)

Reszta mniej istotna i wyjdzie w praniu :-)
WWW.PIMPMYBIKE.COM.PL
DIAGNOSTYKA , CHIP-TUNING , HAMOWNIA 4x4 , Serwis DPF/FAP , EGR , AdBlue SCR
yareckiS4

Post autor: yareckiS4 »

Jak duży moment od dołu warto pomyśleć pewnie o korbach, choć nie wiem czy na takiej hybrydzie z rs4b5 będzie ponad 600nm. Oo.
ODPOWIEDZ