Pancio92 pisze:Panowie. Dziś przyjechały głowice z regeneracji. Zakupiłem tak jak pisał kolega 16vg60 głowice z 2.8 o numerach 078103373.
a Twoje glowice są z natryskiem oleju na wałki ??
Sprawdz sobie czy otwory pod kolektory wydechowe ci pasują z 2.8 trafiają ze nie pasują po prostu ich nie ma jak w 2.7ttPancio92 pisze:Panowie. Dziś przyjechały głowice z regeneracji. Zakupiłem tak jak pisał kolega 16vg60 głowice z 2.8 o numerach 078103373AH. Pomierzyłem jaka powinna być grubość uszczelki ale zauważyłem ze w tych z 2.8 nie ma jednego kanału: https://www.fotosik.pl/zdjecie/5e6f7cfc6e45e158 -->głowica z 2.7
A tu głowica z 2.8. https://www.fotosik.pl/zdjecie/93251286de6b80c6
Panowie to jest kanał olejowy czy wodny? Szukać nowych głowic czy zakładać uszczelke z 2.8 i zaślepić tamten kanał.
AdrianBit pisze:czekam na rozwój wydarzeń, mam nadzieje ze przewałkujecie Panowie wszystkie przygody bo niedługo zabieram się za czapeczki
Ale jak skoro blok 2.7 ma otwór chcesz go zaslepic głowicą poco twoja praca i koszta przecież chcesz żeby motor był sprawny anie kulał montowałem 2x2,4 wszystko pasowało tylko frez dekiel pod magistrale natrysku wałkaPancio92 pisze:Otwory pasuja. Jedynie tego kanalu olejowego nie ma w tej glowicy z 2.8. Jest to splyw. Teraz nie wiem czy wrzucac uszczelke i je zakladac czy szukac innych glowic.
[ Dodano: 2017-10-12, 21:35 ]
A jezeli zaslepie jeden kanal to czy cisnienie oleju nie pojdzie w gore.szkoda ze nie wiem do czego jest ten kanal jaka funkcje pelni bo wiedzial bym na jakie ryzyko sie pisze skladajac motor na tych glowicach.
Kiedyś się też nad tym zastanawiałem bo miałem na stanie APSa z przebiegiem ok 60 000km. Blok może jest bardzo podobny ale w bloku 2.4 APS nie ma wyjścia wody pod łapami silnika jak ma to miejsce w 2.7T.16vg60 pisze:Dzisiaj obejrzalem glowice 2.8 ta bez kanalu i jest odbity slad na glowicy po uszczelce z kanalem
Jesli by wyszlo ze te moje glowice ktore zrobilem i czekaja na montaz nie maja tego kanalu to osobiscie bym je zalozyl bo to tylko jeden z siedmiu spływów oleju
Co do uszczelek jutro jade do hurtowni i bede spr.co i jak bo jesli na blok 2.7 dajemy glowice 2.4/8 to teraz trzeba spr. co siada a co nie
Jeszcze ja mam temacik![]()
Kupilem caly motor 2.4 dla glowic ale po zdjeciu ich wychodzi na to ze w 2.4 jest ta sama srednica cylindra co w 2.7 jedynie wykorbienie jest inne i tym sposobem zjechali z pojemnisci.
Sprawdzal ktos czy blok z 2.4 podejdzie do 2.7 po przelozeniu ukladu korbowo-tlokowego
Blok z 2.4 jest w idealnym stanie i tak kminie zeby zlozyc sobie drugi motor na zapas