Witam.
Jestem po wymianie pompy wspomagania. Posiadam servotronic. Warsztat który wymieniał mi pompe zalał płyn SWAG 6161. Po sprawdzeniu w internecie okazało się , że jest to syntetyk, a powinien być mineralny(tak zaleca audi)
Przejechałem na tym płynie 100 km i zauważyłem, że wspomaganie delikatnie zaczyna słabnąć(na postoju). Po dodaniu gazu zwieksza się ciśnienie i wspomaganie wraca.
Czy wystarczy wymienić płyn na mineralny i powinno wrócić wszystko do normy? czy ten syntetyk mógł uszkodzić już pompe? nie słychać niepokojących dźwięków, pompa nie wyje, tylko delikatnie osłabło wspomaganie na postoju, a przy servotronic powinno chodzić lekko.
Czy jest taka opcja, że syntetyk daje mniejsze ciśnienie i dlatego wspomaganie osłabło?
A6 C5 2.7 Zły płyn do wspomagania,czy uszkodziło pompe?
-
dzieki za odp.
rano jak plyn jeszcze gesty to wspomaganie jest OK, dopiero jak już troche sie rozgrzeje to słabnie. płyn wymieniam i dam znać. zaleje mineralny
[ Dodano: 2017-09-27, 14:02 ]
jestem po wymianie płynu.
Objaw ten sam. rano wspomaganie OK. po rozgrzaniu zanika(servotronic).
Czy może czerwony płyn jest bardziej gesty i jego mozna wlać?
rano jak plyn jeszcze gesty to wspomaganie jest OK, dopiero jak już troche sie rozgrzeje to słabnie. płyn wymieniam i dam znać. zaleje mineralny
[ Dodano: 2017-09-27, 14:02 ]
jestem po wymianie płynu.
Objaw ten sam. rano wspomaganie OK. po rozgrzaniu zanika(servotronic).
Czy może czerwony płyn jest bardziej gesty i jego mozna wlać?