Cofa zapłon, brak mocy - auto seria

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

jasne ze to bzdura
SoloZiP

Post autor: SoloZiP »

Przypomniało mi się jeszcze że jak wymieniali mi sondy to nie mogli jednej odkręcić, więc ją zostawili, obok zrobili druga dziurę i wsadzili nową :-| Gdzieś coś mi się obiło że przytkany wydech może powodować cofanie zapłonu. Czy jedna sonda może zmniejszyć przepływ na tyle żeby cofało zapłon?

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2017-07-11, 11:45 przez SoloZiP, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

RoberToo pisze:
luk448 pisze:A który kanał sprawdzasz?
Sprawdzałem z Kolegą chyba pomiędzy 90-93.

[ Dodano: 2017-07-07, 18:52 ]
buba pisze:RoberToo cewki wymień i świece
Nie chciałbym wymieniać czegoś co jest dobre. Jak sprawdzić czy cewka jest ok ? Jak nie ma żadnych błędów i silnik nie kuleje .
Tego nie sprawdzisz dopóki nie wymienisz wszystkich. ja sie piepszyłem i podmieniałem pojedyńczo i nic nie dawało. dopiero jak wleciał nowy komplet to problemy ustały. nie oszukujmy się że cewki nie ruszane kilku lat będą nadal sprawne.
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

SoloZiP pisze:Przypomniało mi się jeszcze że jak wymieniali mi sondy to nie mogli jednej odkręcić, więc ją zostawili, obok zrobili druga dziurę i wsadzili nową :-| Gdzieś coś mi się obiło że przytkany wydech może powodować cofanie zapłonu. Czy jedna sonda może zmniejszyć przepływ na tyle żeby cofało zapłon?

Obrazek

Obrazek
O stary :shock: Przecież te sondy to zaraz urwiesz przy takim montażu :shock:
luk448

Post autor: luk448 »

buba pisze:
SoloZiP pisze:Przypomniało mi się jeszcze że jak wymieniali mi sondy to nie mogli jednej odkręcić, więc ją zostawili, obok zrobili druga dziurę i wsadzili nową :-| Gdzieś coś mi się obiło że przytkany wydech może powodować cofanie zapłonu. Czy jedna sonda może zmniejszyć przepływ na tyle żeby cofało zapłon?

Obrazek

Obrazek
O stary :shock: Przecież te sondy to zaraz urwiesz przy takim montażu :shock:
+1 łosz kurva Panie wez jedz do nich niech to poprawia bo upierdolisz je w moment.
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

nie spadnie przepływ na tyle, żeby zapłony cofało... nie dygaj ;-)
no ale montaż - fakt - słaby trochę...
SoloZiP

A jak to fabrycznie wyglądało ma ktoś zdjęcie (wersja z 4 sondami)? Wydaje mi się że po stronie kierowcy było tak jak jest na zdjęciu, a po stronie pasażera na górze tak jak na zdjęciu jest stara ucięta sonda. Mówiłem Januszom żeby nie wiercili z boku ale Janusze lepiej wiedzo i mówili że to tak napewno było.

Gdzie szukać przyczyny wypadania zapłonu? Gdzie szukać przyczyny braku mocy? Czy jedno wiąże się z drugim? Szczegóły w pierwszym poście.
Tak wiele pytań, tak nie wiele odpowiedzi.
luk448

Post autor: luk448 »

SoloZiP, wez sekator,jedz do Januszy i poucinaj im po paluchu.Tak bylo im pewnie prosciej dlatego tak jest zrobione.Mozesz po prostu kable od sond powyrywac jadac po nieutwardzonej drodze z jakims garbem itp. moze na diagnostyke podjedz do kogos kto te auta ogarnia zebys nie wymienial dobrych czesci na nowe.
Awatar użytkownika
atom1

przeciez to nic dziwnego ze tak wspawali bo bylo wygodniej zrobic to na aucie, znakomity dostep zeby oblac :-)) , i tak widze ze plecionki masz do wymiany to zdejmij calkiem dp i przespawaj sondy wyzej
SoloZiP

1. Gdzie szukać przyczyny cofania zapłonu? I co to wogóle jest?
2. Jakie ciśnienie powietrza ma wytrzymać dolot? U mnie można napompować do 0,5 bar
3. Ile dmuchają turbiny w serii w A6 (silnik BES 250 km).
AdrianBit

Post autor: AdrianBit »

te sondy to drut jak w polonezie nigdy nie dalbym sobie czegos takiego wcisnac heh
s4 b5 avant
SoloZiP

Jak widać Ingolstadt drutowali podobnie

Obrazek
Awatar użytkownika
atom1

jak widac sa skierowane ku gorze a nie w dol :))) no i na takiej powierzchni kata to ciezko przytrzec
Muniek_87

Post autor: Muniek_87 »

A jaka temperatura w dolocie podczas pałowania?

Jak jest 50*+, to sterownik cofa zapłon.

Jeśli nie gotuje się w dolocie, to zalej dobre paliwko pod korek i obserwuj co się dzieje.

Może być PB 98, jak trafisz na świeżą partię, choć z tym ciężko. Ludzie jeżdżą przeważnie na PB 95, a 98 leży długo w zbiornikach i się kisi.
Allroad C5 2.7T 376/536
SoloZiP

Muniek_87, w końcu jakieś konkrety.

Ostatnio zalewam tylko PB 98. Z logów widzę że temp w dolocie nie przekracza 40*C. Chociaż przyznam że logi robiłem w nocy poza miastem więc temperatura na zewnątrz napewno <20*C, nie wiem jak to wygląda w gorące dni. Ale skoro cofa nawet przy prawidłowej temp w dolocie to chyba nie tutaj przyczyna.

http://vaglog.pl/log-115_118_Zf6HjL.html
http://vaglog.pl/log-115_118_XX8zPo1.html
ODPOWIEDZ