Wymiana klockow audi s4b6

4.2 / 3.0 / 2.9

Moderatorzy: buba, Mod-Team

adamtechnik

Wymiana klockow audi s4b6

Post autor: adamtechnik »

Witam, na wstepie przepraszam za brak polskich znakow. Przymierzam sie do wymiany klockow w mojej s4b6 (przod i tyl) Bede robil to pierwszy raz wiec chcialbym zapytac czy jest dobra dusza na tym forum, ktora powie mi na co zwrocic uwage? czy sa jakies haczyki?
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

Temat w złym dziale (B5)... nie ma żadnego dziwnego know-how... standardowe zaciski przód i tył bez żadnej filozofii... Obadaj czy gumki całe :mrgreen: i tłoczki i prowadnice czy lekko chodzą i nie mają luzów i tyle.
adamtechnik

Sory jesli pomylilem dzial. Slyszalem ze tloczki trzeba powciskac przy odkreconym zbiorniczku, wiec juz cos czego nie wiedzialem.. moze ktos cos jeszcze wie?
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

jak nie masz zestawu do wciskania tłoczków to szkoda twojego czasu.
emtees

Post autor: emtees »

Od biedy to i śrubokrętem te tłoczki wciśnie ;)
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Post autor: pawelosinski83 »

adamtechnik pisze:...Slyszalem ze tloczki trzeba powciskac przy odkreconym zbiorniczku, wiec juz cos czego nie wiedzialem.. moze ktos cos jeszcze wie?
Tak się robi w 99% aut... i do tego najlepiej obłożyć szmatami zbiorniczek, bo może się ulać ;-)
No i jak długo nikt tam nie zaglądał to bez praski może być bardzo trudno...
Awatar użytkownika
buba

emtees pisze:Od biedy to i śrubokrętem te tłoczki wciśnie ;)
tak. w świeżym aucie bez problemu.
Awatar użytkownika
Immo

Post autor: Immo »

buba pisze:tak. w świeżym aucie bez problemu.
Nie zgodzę się, jak się regularnie dba o heble to i palcyma da się wcisnąć, nawet w nieświeżym aucie :-)
adamtechnik pisze:na co zwrocic uwage? czy sa jakies haczyki?
W B6 w zaciskach z tyłu tłoczek się wciska i wkręca jednocześnie (ręczny na lince), więc potrzebny Ci będzie przyrząd.
luk448

Post autor: luk448 »

Przyrząd albo klucz do diaksa od tarczy też pasuje tylko trzeba kręcić i Dociskac.
Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

jak woz ma ponad 10 lat to duza szansa ze zacisk sie juz utlenil w srodku i bedzie zajebisty opor przy wkrecaniu tloczka- lepiej nie robic tego na sile tylko od razu zregenerowac bo taki zacisk potem sie wiesza i nie dosc ze grzeje tarcze to zjada klocki jak zly
emtees

Post autor: emtees »

W sumie jak tak teraz na allegro patrzę to zestawy wkręcania/wciskania tłoczków kosztują od 35zł... Chyba się nie ma co pie...lić ;) Przód obstawiam, że pójdzie bez problemu i podtrzymuję, że nawet wkrętakiem by go wcisnął od biedy, ale z tyłem się bawić nie ma sensu chyba.
Awatar użytkownika
buba

ja kupiłem taki za 40zł i mam od 10 lat. zardzewiały cały ale działa. psie pieniądze a wymieniasz w kilka minut
luk448

Post autor: luk448 »

No to jak ktos kupi teraz to na 10 lat mu pewnie nie starczy.Kupilem ze 2 lata temu chinskie gowno.dzialac dziala ale juz pokrzywione cale itp.kosztowalo mnie z 50 zl.Uzywam tylko dla siebie wiec bez sensu bylo kupowac cos lepszego.ALe generalnie urzadzenie sie mega sprawdza i nie trzeba sie bawic w zadne mlotki,klucze od szlifierki itp
adamtechnik

Wymienilem przod bo na tyle jeszcze ok 6mm. Na obrazku pokazane byly tylko 2 sruby a u mnie byly 4 :) tloczek wszedl bez problemu. Bardzo dziekuje wszystkim za dyskusję. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ