Ja nie mam czujnika w misce a za temp oleju odpowiada czujnik wkręcony od przodu silnika w okolicach koła pasowego na wale, czujnik ciśnienia w górnej misce olejowej. Od zawsze żyłem w przekonaniu że w misce olejowej jest tylko czujnik od poziomu.
Cześć, mam problem Ska przestała pokazywać mi temperaturę oleju a na fis jest pomarańczowa lampka alladyna z napisałem "sensor". Wczoraj przy wymianie oleju wymieniłem czujnik który znajduje się w misce od dołu ale problem nie znikł. Czyli ten w misce nie jest od temperatury ? Tylko mam wymienić ten mały w bloku ?
SkorekS4 pisze:Cześć, mam problem Ska przestała pokazywać mi temperaturę oleju a na fis jest pomarańczowa lampka alladyna z napisałem "sensor". Wczoraj przy wymianie oleju wymieniłem czujnik który znajduje się w misce od dołu ale problem nie znikł. Czyli ten w misce nie jest od temperatury ? Tylko mam wymienić ten mały w bloku ?
SkorekS4 pisze:Cześć, mam problem Ska przestała pokazywać mi temperaturę oleju a na fis jest pomarańczowa lampka alladyna z napisałem "sensor". Wczoraj przy wymianie oleju wymieniłem czujnik który znajduje się w misce od dołu ale problem nie znikł. Czyli ten w misce nie jest od temperatury ? Tylko mam wymienić ten mały w bloku ?
Mam identyczny problem i też nie wiem co to może być. W sumie przerobiłem 4 czujniki . I na pierwszym nie pokazuję temp. i wyskakuję alladyn z napisem min. Na drugim słabej jakości zamienniku pokazuję tylko temp. na rozgrzanym silniku po wyłączeniu silnika i przekręceniu stacyjki na zapłon (ale od razu za sekundę spada do zera) i po jakimś czasie wyskakuje alladyn z napisem sensor. Na 3 czujniku Hella nie ma żadnego błędu z alladynem , ale tak samo jak w drugim czujniku temp. oleju jest tylko na chwile po ponownym włączeniu stacyjki. I na 4 czujniku uszkodzonym Hella który udało mi się załatwić (ori z nabitymi logo Audi i VW) pokazuję temp. na zapalonym silniku aż do moment rozgrzania oleju do około 80 stopni potem wyskakuję alladyn z napisem sensor i temp zaczyna spadać w dół.
Miałem podobne objawy, błędów brak a temp. pokazywała się na sek na ciepłym silniku.
Winny był wsad w liczniku(przeróbka z angola na EU) po wgraniu ori wsadu EU wszystko działa jak należy.
Dokładnie. Najczęstszą przyczyną jest wgrywanie pierwszego lepszego wsadu. Przy zmianie uk na Eu należy wyedytowac w eepromie licznika mapę wskazówki predkosciomierza