jak szybko wyjac skrzynie biegów s4b5 ?

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
atom1

Post autor: atom1 »

no rzeznik ten samochod ;p w becie czy hondzie przez ten czas mialem juz wyjeta skrzynie ;-) 1.2h

no ale nic chcialem taki woz to teraz musze sie przy nim nauczyc grzebac:D

najgorszy jak zawsze przy takich rzeczach jest LPG bo jest wszedzie tam gdzie byc go nie powinno i utrudnia dostep :-), jutro jakies kolejne foty i mam nadzieje potem uda sie skleic "zrob to sam"
Awatar użytkownika
vwmariusz

Post autor: vwmariusz »

Bardzo fajny temat, dlatego że mnie też to czeka za chwilę. Swoją drogą jestem mega zawiedziony sprzęgłem clutch masters FX 400 . Nigdy więcej takiego sprzęgła. Przejechalo półtora roku jakieś 2000 km i rozlecialo się lozysko oporowe. . . Ktoś wie od czego dopasować takie lozysko ?? Bo jest trochę inne niż seryjne. No i mam zamiar pozbyć się spieku i założyć zwykła tarcze. Bo drgania przy ruszania chca mi zniszczyć auto . . .
??
mik-17

Post autor: mik-17 »

vwmariusz pisze:Bardzo fajny temat, dlatego że mnie też to czeka za chwilę. Swoją drogą jestem mega zawiedziony sprzęgłem clutch masters FX 400 . Nigdy więcej takiego sprzęgła. Przejechalo półtora roku jakieś 2000 km i rozlecialo się lozysko oporowe. . . Ktoś wie od czego dopasować takie lozysko ?? Bo jest trochę inne niż seryjne. No i mam zamiar pozbyć się spieku i założyć zwykła tarcze. Bo drgania przy ruszania chca mi zniszczyć auto . . .
Zwykłe łożysko pasuje.
Założyłeś FXa na dwumas czy jednomas?
Awatar użytkownika
vwmariusz

Lekki Jednomas taki jak u Sida w sklepie, ze stali narzedziowej. A co do łożyska to te od Fxa jest dłuższe bo docisk jest jak by bardziej płaski ,więc zwykle nie wydaje mi się aby podeszlo.😡
??
luk448

Post autor: luk448 »

Fxa trzeba wyczuc przy ruszaniu i problem szarpania prawie znika.Nie od dzis wiadomo ze lozysko od fxa jest slabe.Ja ostatno tez zmienialem na inne bo ori od fxa sie wysypalo.
Awatar użytkownika
vwmariusz

Jakie inne ? Podziel się. A co do wyczucia to oczywiście że idzie. Wystarczy troszeczkę więcej gazu dać ok 1300 obr, ale wtedy spiek i reszta ( docisk i kolo) się od razu niemiłosiernie zużywa. A z wolnych obrotów bez użycia gazu po mieście to jakieś nieporozumienie..... I nic tu da wyuczenie jak nie dodasz gazu...
??
luk448

No ale takie uroki spieka i jednomasu.Nic nowego.Przypomnij mi sie na PW jutro to zobacze co i jak.
Awatar użytkownika
vwmariusz

Spokoo dziękować 😊😊
??
Awatar użytkownika
atom1

nieprawda, mialem jednomas valeo i zadnych problemow nie bylo z ruszaniem (myslalem ze to ori), natomist odchudzone sztywne kolo rodzi juz problemy z ruszaniem :)))= lozysko moze zostac ori, pomierz odleglosci i przerob lape wysprzeglika o wymagana wielkosc, akurat ten temat to zaden problem
Awatar użytkownika
vwmariusz

Aha. . . Atom nie zamierzam nic przerabiać w RS4. . . A co do sprzęgła to miałem różne. Na podwójnych dociskach, lekkich jednomasach, nawet na aluminiowych . . . I jak nie ma zjebanego śpieka ,tylko normalna tarcza organiczna, to nie ma żadnego problemu z szarpaniem . No więc tak jak powiedziałem nigdy więcej nie założę śpieka. Zwłaszcza do auta które tak naprawdę go nie potrzebuje
??
Awatar użytkownika
atom1

nie no spiek to wiadomo ze ma swoje zachowanie i nic tego nie zmieni, nawet wieksza ilosc lopat... przerobilem 3, 4w bmw i 6 mam teraz w H ..niewielka jest roznica, dlatego do audi kombinuje zestaw o "normalnych" parametrach
luk448

vwmariusz, oczywiscie ze ani s4 ani rs4 nie potrzebuje spieka...Jesli tylko zostawisz auto w oryginale lub lekko je dlubniesz :mrgreen: wszystko zalezy do czego ma Ci sluzyc auto.
Awatar użytkownika
vwmariusz

Dokładnie lukk . Tylko szkoda że RS4 ma słabe sprzęgło seryjnie i niestety nie jest w stanie przenieść na rozgrzany asfalt strzału że sprzęgła. Auto jedynie po programie moc zmierzona 424 KM ale seryjne kapcie 255 dość mocno trzymają się asfaltu ,no i jak chcesz wystartować powiedzmy z 5 tys obr ( nie mówię już o procedurze) to sprzęgło klęka . No ale ja już się wyłączyłem z takich strzałów i rs ma być na zwykłej tarczy . Choćby miała nie przenosić mocy podczas startu na adfalt
??
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

załóż 16" fele i będziesz palił gumolca cały dzień
Awatar użytkownika
vwmariusz

Buba Buba nie fantazjUJ 😊😊😊😊 nie chodzi o jaranie kapcia, tylko jak już to szybki start z spod świateł . . . . Ale zresztą rs to i do tego się nie nadaje hehehe.
??
ODPOWIEDZ