Układy wydechowe do 2.7 biturbo
Układy wydechowe do 2.7 biturbo
Postanowiłem stworzyć nowy temat żeby nie zaśmiecać forum, a więc od siebie prezentuje najnowszy wyrób GTP, to aktualny stage ale bedzie jeszcze ulepszany, to nie jest moje ostatnie słowo.
A Wy możecie wrzucać swoje projekty, opisywać wady i zalety innych firm.
Dodatkowo jeśli bede mógł to postaram sie pomoc z trudnymi decyzjami, np. jak by było wtedy a jak wyjdzie gdybym zrobił to tak... itp.
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 54ZjyBHK9w
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 5k6qcaNIpc
Zaproponowałem wysyłkę dwóch tłumików i montaż samemu, efekty oceńcie sami
Układ dwóch tłumików przelotowych odpowiednio dobranych i skonstruowanych
Średnica 3" spokojnie wystarczy do modów 500+ a nadaje sie do jazdy na co dzień
A Wy możecie wrzucać swoje projekty, opisywać wady i zalety innych firm.
Dodatkowo jeśli bede mógł to postaram sie pomoc z trudnymi decyzjami, np. jak by było wtedy a jak wyjdzie gdybym zrobił to tak... itp.
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 54ZjyBHK9w
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... 5k6qcaNIpc
Zaproponowałem wysyłkę dwóch tłumików i montaż samemu, efekty oceńcie sami
Układ dwóch tłumików przelotowych odpowiednio dobranych i skonstruowanych
Średnica 3" spokojnie wystarczy do modów 500+ a nadaje sie do jazdy na co dzień
Ostatnio zmieniony 2016-02-01, 23:06 przez tyrkal, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawelosinski83
To jak będzie jeszcze ulepszony to ja liczę na akcję serwisową producenta
PRZEKOPIOWANE Z POPRZEDNIEGO TEMATU:
Moje Moje Moje
POLECAM!!!!
W środku: cisza (prawie), na trasie 120 i słychać wiatr i opony :)
Jedyne co to delikatne buczenie przy 1600-1800 przyspieszając powoli z małych prędkości na wysokich biegach, ale na prawdę delikatne.
Przy depnięciu coś tam mruczy, ale nic NIE buczy/wyje/rezonuje. Jak by nie jechać to można słuchać radyjka i pogadać z pasażerami normalnie.
A po mieście to przy -5 czapka i otwarte okno
Nie jest głośno, ale fchooy rasowo, na filmikach tego nie ma ale super słychać turbiny, czasem lekko strzeli, parsknie.
A na wolnych cichy, basowy pomruk, słyszalny z tyłu auta, z przodu słychać silnik.
Nie mam fejsa, ale jakbym miał to bym kliknął LUBIĘ TO!
A żonka jaka zadowolona
Jeszcze taki 1 mam, taki spokojny odjazd.
https://www.youtube.com/watch?v=KM82NAgAKcA
klocki :) :

środkowy:

tylny wlot:

tylny wylot:

całość:

i porównanie wielkości puszek z chinolem:

PRZEKOPIOWANE Z POPRZEDNIEGO TEMATU:
Moje Moje Moje
POLECAM!!!!
W środku: cisza (prawie), na trasie 120 i słychać wiatr i opony :)
Jedyne co to delikatne buczenie przy 1600-1800 przyspieszając powoli z małych prędkości na wysokich biegach, ale na prawdę delikatne.
Przy depnięciu coś tam mruczy, ale nic NIE buczy/wyje/rezonuje. Jak by nie jechać to można słuchać radyjka i pogadać z pasażerami normalnie.
A po mieście to przy -5 czapka i otwarte okno
Nie jest głośno, ale fchooy rasowo, na filmikach tego nie ma ale super słychać turbiny, czasem lekko strzeli, parsknie.
A na wolnych cichy, basowy pomruk, słyszalny z tyłu auta, z przodu słychać silnik.
Nie mam fejsa, ale jakbym miał to bym kliknął LUBIĘ TO!
A żonka jaka zadowolona
Jeszcze taki 1 mam, taki spokojny odjazd.
https://www.youtube.com/watch?v=KM82NAgAKcA
nie! pełen przelot! :)Papol pisze:Trykal a te tlumiki sa z przdgrodami chyba skoro tak cicho ????
klocki :) :

środkowy:

tylny wlot:

tylny wylot:

całość:

i porównanie wielkości puszek z chinolem:

- pawelosinski83
A co to ja Twój PR-owiectyrkal pisze:A jak było na chinolu dla wiedzy innych? :)
To powszechna wiedza - głośno.
Jak dla mnie też spoko, do auta do zabawy bym zostawił, jednak zdecydowanie za głośno do dupowozu na co dzień... A dla mojej Pani to już w ogóle
Jedno jest pewne, ni chu..a bym nie uwierzył, że przelot 3" może być tak kulturalny!
-
peacenotwar
"Chinol" na seryjnych dp trochę buczy w środku. Po usunięciu katów i zastosowaniu innych dp staje się mega fajnym wydechem.pawelosinski83 pisze:To powszechna wiedza - głośno.tyrkal pisze:A jak było na chinolu dla wiedzy innych? :)
https://www.youtube.com/watch?v=T2e8tEidhWs
- pawelosinski83
Ja miałem "inne DP" - czyli też chinole + małe tłumiki zamiast katów (też chinole).peacenotwar pisze: "Chinol" na seryjnych dp trochę buczy w środku. Po usunięciu katów i zastosowaniu innych dp staje się mega fajnym wydechem.
Te same DP mam teraz.
Różnica bardzo duża w głośności, a już największa właśnie w tym buczeniu.
Chinol też bardzo cichł powyżej 3000, ale przy spokojnej jeździe był dla mnie za głośny, zwłaszcza w trasie, przy stałej prędkości.
Teraz mam lekkie buczenie przy 1400-1600, chinol buczał 1600-2200 dużo bardziej.
W trasie trzeba było jechać 140, żeby było względnie cicho.
Teraz mogę jechać 100 jak seryjnym autem.
Jak ktoś lubi głośniej i ma auto do zabawy - chinol jest OK, zwłaszcza za $$$, które kosztuje
Co kto lubi :)
-
peacenotwar
Pany ja pytanie z innej beczki mam chinola od Dp do konca ale juz wiem ze nie moge go wsadzic na auto bo bedzie za glosno, dla mnie moze bylo by ok ale kobieta i malenstwo raczej nie bedzie tego akceptowac. Myslalrm aby zostawic tylko ostatni tlumik serie od S4... Ale czy da to jaki kolwiek rezultat?? Nie mowie ze musi byc cicho jak na filmach u gory ale aby nie urywalo dupy szczegolnie na trasach, a miescie może byc..
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
- pawelosinski83
Ktoś ostatnio w projektach wrzucał filmiki z tyko końcowym seryjnym.Jachyr pisze:Pany ja pytanie z innej beczki mam chinola od Dp do konca ale juz wiem ze nie moge go wsadzic na auto bo bedzie za glosno, dla mnie moze bylo by ok ale kobieta i malenstwo raczej nie bedzie tego akceptowac. Myslalrm aby zostawic tylko ostatni tlumik serie od S4... Ale czy da to jaki kolwiek rezultat?? Nie mowie ze musi byc cicho jak na filmach u gory ale aby nie urywalo dupy szczegolnie na trasach, a miescie może byc..
Podmień środkowy na przelot i wydaje mi się, że powinno być spoko :)
Ja nagram jeszcze jakieś filmiki z jazd niedługo.
Jak się do pieca dorzuci to coś tam rycy trochu.
I nie wiem na czym oglądaliście, ale dopiero na sprzęcie typu kino\stereo słychać cokolwiek. Laptop czy fon nie oddają dźwięku wcale.
Ciekawostka - Miltek nie daje gwarancji na tłumiki jeśli został usnuniety seryjny katalizator,ARAS200 pisze:Opracowalem trzy rozne tlumiki z piecioma konfiguracjami. Chinol jest glosny...ale milltek bez srodkowego rozwala uszy w okolicach 2k-2.7k. Bass rozwala uszy. A przy uzywaniu Flat shifta mam wrazenie ze z kazdym tygodniem jest coraz glosniejszy....
czyli nadaje się tylko jako cat-back przy seryjnym DP.
Spawane wszystko jest Migomatem, flansze są ze zwykłej stali i liche komorowe tłumiki.
Zazwyczaj po zrobieniu u mnie Dp z cat-backiem milteka, po 2-6 miesiącach rozpada się tłumik końcowy i muszę zakładać swój.
Jeśli chodzi o wydechy, to jak już, polecam wybrane niemieckie firmy i niektóre z UK i USA
ale np Supersprint - firma, która robi dobre układy wydechowe, za ich cenę złożył by trzy w PL.
[ Dodano: 2016-02-03, 10:00 ]
Jesli chodzi o opcje cały wydech z kwasa i końcowy seryjny:
- to jesli z 2.5" - bedzie znośnie ale dzwiek bedzie dziwny, pierdzący itp;
- z tego co kojarze tłumik środkowy seryjny w s4 b5 jest przelotowy;
- jesli zrobisz na 3" i zostawisz seryjny końcowy to na 100% bedzie za głośno bo ileś lat temu z takim setupem kupiłem swoją pierszą s4, a dzwięk był masakryczny.
Ja kupiłem eske z końcowym remusa po wywaleniu katów coś tam było słychać ale tłumik środkowy rezonował w jakimś zakresie obrotów wiec też go się pozbyłem w środku jest cicho tylko przy 2000 trochę pobuczy ale nie uciążliwiej i w trasy da rade latać :) I się zastanawiam czy nie przerobić trochę tego remusa :D
Zrobie podobnie jak napisaleś bo o ile sie nie myle to chinol ma 2,5'?? Zostawie tył serie i zobacze jak bedzie z k04 i kilkoma pierdołami. Podziekowaćsid pisze: zi o opcje cały wydech z kwasa i końcowy seryjny:[/b]
- jesli zrobisz na 3" i zostawisz seryjny końcowy to na 100% bedzie za głośno bo ileś lat temu z takim setupem kupiłem swoją pierszą s4, a dzwięk był masakryczny.
Jeśli nie widziałeś jeszcze Boga... To dlatego, że nie jeździsz wystarczająco szybko...
Mialo nic sie narazie nie dziac a tu prosze..Jachyr pisze:Zrobie podobnie jak napisaleś bo o ile sie nie myle to chinol ma 2,5'?? Zostawie tył serie i zobacze jak bedzie z k04 i kilkoma pierdołami. Podziekowaćsid pisze: zi o opcje cały wydech z kwasa i końcowy seryjny:[/b]