Wymiana projektorów / soczewek na lepsze

Moderatorzy: buba, Mod-Team

Awatar użytkownika
pawelosinski83

Wymiana projektorów / soczewek na lepsze

Post autor: pawelosinski83 »

Hej,
obiecałem na Shoutboxie wrzucić jakieś fotki, więc proszę bardzo.

Powodem słabych świateł są zwykle wypalone odbłyśniki w projektorach.
Można je wymienić / zregenerować albo wymienić całe projektory na inne, lepsze :D

Szczególnie polecam produkty z aut japońskich, są zdecydowanie lepsze niż niemieckie, nie tylko pod względem jakości wykonania, ale przede wszystkim tego jak świecą.

Bo dłuuuuuugim zgłębianiu wiedzy zdecydowałem się na projektory tylko do świateł mijania, nie biksenony. Padło na koito z hondy S2000. Poza projektorami piętrowymi z lexa 430 to według wielu testów najlepsze ksenonowe światła mijania na śwecie.

Dlaczego nie biksenon? Bo nie świeci tak dobrze :) To taki półśrodek między dobrymi mijania a dobrymi drogowymi, będzie dobry tu i tu, ale przy dobrych projektorach mijania i standardowych drogowych będzie lepiej.
Jak ktoś się jednak uprze na bikseny to polecam poszuka projektorów z lexa rx 350, albo trochę gorszych, ale dalej OK z Evo X

Podstawowa różnica to geometria odbłyśników.
Projektory biksenonowe rzucają część światła nad przesłonę, a część centralnie, po to aby po uchyleniu przesłony światła spełniały funkcję drogowych. Ta część światła jest niestety marnowana jeżdżąc na światłach mijania. Projektory takie nie świecą też tak szeroko jak takie skonstruowane tylko do świateł mijania.
Projektory dedykowane do mijania zwykle świecą bardzo szeroko i równomiernie, nie ma efektu niedoświetlonego pobocza i jasnej plamy na środku, Główna część światła rzucana jest tuż nad przesłonę po całej szerokości.
Super spisują się w mieście, gdzie widać co jest w uliczkach, w które się skręca, gdzie na serii było ciemno jak w dupie ;-)
Wada to rozmiar projektorów, zwykle są dużo szersze niż biksenon.

Swoje projektory dodatkowo zmodyfikowałem, aby puścić więcej światła na drogę:
- gładkie soczewki z fabrycznych projektorów (s2000 mogą być prążkowane lub gładkie, gładkie dają ostrzejsze odcięcie, co mi pasuje :) niestety udało mi się kupić jedynie prążkowane)
- podkładki dystansujące soczewki (niebieskie odcięcie)
- przesunięcie przesłony w dół - więcej światła na drogę tuż pod linią odcięcia - zasięg światła na +
- usunięcie doświetlaczy znaków - ciemność nad inią odcięcia

Jestem bardzo zadowolony z wyboru, mam też porównanie do jednych z lepszych biksenonów, pochodzących z EVO X, jakie zamontowałem ojcu w allroadzie C5.

Dość bełkotu i zanudzania, parę fot:

przesłona S2000 to nie zwykły kawałek blaszki :)
Obrazek

ten trójkącik wywaliłem, służy on do rzucania części światła na znaki nad autostrdami (w japonii :-P), ja wolę swiatło na drodze ;-)
Obrazek

górny bolec trzymający fabryczny projektor trzeba wywalić i dorobić blaszkę trzymającą projektor od góry. Dolne podszlifować i skrócić.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Otwór na soczewkę trzeba powiększyć o kilka mm:
Obrazek

Nowe otworki w projektorze pod rozstaw audi i gotowe:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A świeci tak:

pierwsze testy przed tuningiem:
Obrazek

mocno ściemnione, żeby pokazać błękit: ;-)
Obrazek

pod wiaduktem:
Obrazek

Z oddali, na górce:
Obrazek

W polu: :D
Obrazek

Obrazek

Na drgach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

DRUGA PRZERÓBKA: PROJEKTORY BIKSENONOWE z Evo X wsadzone do lamp allroad B5: (dla ojca)

seria vs bix
Obrazek

Obrazek

Obrazek

na dole dorobina jedna prosta blaszka z 2 otworkami:
Obrazek

na górze blaszka z 4 otworkami:
Obrazek

otwór pasuje P&P, soczewka prążkowana:
Obrazek

Obrazek

I widok przesłony przez soczewkę:
Obrazek

Nie mam niestety fotek jak świeci :(

Spróbuję na święta zrobić fotki porównawcze na drodze.

I najlepsze na koniec :-D
schemacik przeróbki kabelków w lampie dla projektorów biksenonowych, aby przy wyłączonych światłach mijania gdy mrugniemy długimi zapalały się seryjne żarówki, a po włączeniu świateł mijania włączając długie lub mrugając uruchamiamy przesłonę w projektorze, a żarówka seryjna od długich się nie zapala.
Można także z tego rezygnować i po prostu podłączyć przesłonę pod żarówę długich i wtedy mrugamy i włączamy żarówki razem z przesłoną w ksenonach zawsze.

Obrazek
Awatar użytkownika
mogi90

Post autor: mogi90 »

Swietny post, z pewnoscia nie jednemu sie przyda :-D Gratulacje ! ;-)
Awatar użytkownika
MaDmAx

Post autor: MaDmAx »

dobra robota z tą fotorelacją i opisem :!:

u mnie na bixenonach hella intemo wyszło tak:

Obrazek
drogowe

Obrazek
mijania
Warmooz

Post autor: Warmooz »

Świeci zajebiście ale czy przypadkiem nie oślepia tych z naprzeciwka? I skąd bierzesz projektory? Kupujesz całe używane lampy czy idzie gdzieś dostać same projektory nówki? Dużo jest roboty z ustawieniem soczewki? Trzeba mieć jakiś przymiar/ przyrząd? Myślałem nad zamontowaniem u siebie Hella Intemo ale przeraża mnie trochę dłubanina w tym plastiku, idzie to ogarnąć w dzień/dwa?
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Warmooz pisze:Świeci zajebiście ale czy przypadkiem nie oślepia tych z naprzeciwka? I skąd bierzesz projektory? Kupujesz całe używane lampy czy idzie gdzieś dostać same projektory nówki? Dużo jest roboty z ustawieniem soczewki? Trzeba mieć jakiś przymiar/ przyrząd? Myślałem nad zamontowaniem u siebie Hella Intemo ale przeraża mnie trochę dłubanina w tym plastiku, idzie to ogarnąć w dzień/dwa?
Jeśli to do mnie pytania ;-) to nie, nie oślepia, niektóre fotlki robiłem na hopkach żeby było wyraźnie widać linię odcięcia, światła są ustawione tak, żeby nie przeszkadzać innym na drodze, bardzo rzadko zdarzy się, że ktoś mrugnie.

Projektory to używki z allegro ;-) Japońce mają to do siebie, że po kilku latach są dalej idealne, nie przypalają się, nie matowieją ;-)

2 dni się wyrobisz spokojnie, do rzeźby w plastiku bez dremela nawet nie podchodź :-P
Najtrudniejsze jest rozklejenie lamp, ja robiłem to w piekarniku, ale klej nie puści, zmiękczasz obudowę lampy i dzięki temu jak będziesz na siłę wpier... śrubokręty i inne wynalazki między "szkło" a obudowę to obudowa się podda i nie pęknie, i potem póki gorąca i miękka musisz ładnie ją wyprostować. Ja wrzucałem na 80 stopni i 20 minut, cały rant wkoło szkieł można było postawić do pionu i nie pękł :-D potem szybkie podważanie szkieł i jak zlazły to rant z powrotem na pozycję wyjściową.

co do ustawienia to ja postawiłem sobie wkład z seryjną soczewką na taboreciei zaznaczyłem jego pozycję i świeciłem w bramę i zaznaczyłem sobie na bramie gdzie jest punkt zerowy _/ i linię odcięcia dolną i potem po wymianie projektora wkład w to samo miejsce i regulacja nakrętkami na śrubkach (w A6) lub podkładkami między wkład a projektor (S4) żeby utrafić. Otwory trochę większe, żeby można było obracać trochę projektorem.

Polecam robić w ten sposób, żeby skrócić te bolce mocujące projektory bardziej i wkleić szpilki gwintowane - dużo łatwiej się reguluje, a plastik, z którego są te wkłady zrobione lubi pękać, po skróceniu i nawierceniu głębiej minimalnie za duży wkręt i rozerwie wpizdu na pół

W obydwu przypadkach i tak po regulacji i tak wyszło minimalne przekoszenie, ale to jak się przyjrzysz tylko...
Awatar użytkownika
males93

Post autor: males93 »

Kiedy te fotki z porównania ? :-D

Gdzie te soczewki można zakupić ?
Awatar użytkownika
pawelosinski83

Ja upolowalem na allegro ;-)
Foty beda, ale swieta, wiec poki co nie bylo jak jezdzic pojazdami mechanicznymi wieczorem :lol:
Awatar użytkownika
buba

Post autor: buba »

Podgrzewanie w piekarniku nic nie daje. Wczoraj rozklejalem kolejne lampy i 4h sie zeszlo z jedna. Jak wroce do domu to podwiesze temat zeby byl na przyszlosc i wrzuce swoje fotki z dlubania
Ostatnio zmieniony 2015-12-30, 19:12 przez buba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
buba

U mnie roznica byla taka:

Obrazek

Obrazek
peacenotwar

Post autor: peacenotwar »

Jak założysz nowe palniki to będzie jeszcze większa ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
skalarx

Post autor: skalarx »

MaDmAx pisze:dobra robota z tą fotorelacją i opisem :!:

[url=http://images.tinypic.pl/i/00737/ksernoyk7bfq_t.jpg]Obrazek[/URL]
drogowe

[url=http://pics.tinypic.pl/i/00737/8495ersl65j8_t.jpg]Obrazek[/URL]
mijania
dużo dłubania na hella intemo :?:

buba a ty na czym przerabiałeś :?:
emtees

Post autor: emtees »

Oooo faaak.... :shock: Czyli jednak wcale nie mam wrażenia, że te moje świecą jak świeczki :lol: Na wiosnę będzie robota.
Awatar użytkownika
MaDmAx

Post autor: MaDmAx »

skalarx pisze:
MaDmAx pisze:dobra robota z tą fotorelacją i opisem :!:

[url=http://images.tinypic.pl/i/00737/ksernoyk7bfq_t.jpg]Obrazek[/URL]
drogowe

[url=http://pics.tinypic.pl/i/00737/8495ersl65j8_t.jpg]Obrazek[/URL]
mijania
dużo dłubania na hella intemo :?:
nie, ale lampy rozklejać musisz, u mnie stare żarniki...
Awatar użytkownika
buba

Nie pamietam czy to juz bylo na nowych czy starych zarnikach.

Ja mam soczewki z C6
Awatar użytkownika
buba

Zaczynamy. Rzeczy niezbędne do wykonania:

Obrazek

Lampa wcześniej nigdy nie otwierana. Syf na maxa

Obrazek

Klej to największy problem. Użyli wyjątkowo dobrego żeby skleić te lampy. To wszystko trzeba wyskrobać.
Obrazek

Na rozklejenie jednej lampy trzeba jakieś 3-4h poświęcić. To wszystko do czyszczenia i mycia. Najlepiej od razu odtłuszczać.

Obrazek

Umyte i brudne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odbłyśniki powinny świecić się jak psu jajca. Po 15 latach jednak wszystko przepalone i matowe więc nie ma jak świecić.

Obrazek

Obrazek

Tutaj już mocowanie soczewek z C6. Ja na początku zjebałem i źle ustawiłem. Ogólnie da się przymocować w miejsce ori. Trzeba troche się dremelkiem pobawić i podszlifować ale można zachować stabilne ori uchwyty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dremelkiem trzeba też powiększyć otwory. Ori soczewki są malutkie.

Obrazek

Obrazek

I tutaj już na gotowo.

Obrazek

Można zrobić światła do jazdy dziennej w miejscu długich. Ja zostawiłem tak jak jest i na długich mam 2xh7 i 2xD2S :mrgreen: W nocy na wsiach widzę wszystko :mrgreen:

A tutaj jeszcze fotki z ostatnich lamp które robiłem:

Obrazek

Obrazek

Odpowiadając na pytania: tak trzeba rozginać obudowę aby się dostać do drugiej warstwy kleju i podginać klosz. Później lecimy z opalarką i ustawiamy plastik jak w ori. Jak skończe te robić to wrzuce jak to wygląda

A tak prawdopodobnie wyglądają wszystkie soczewki które macie. Odbłyśniki matowe o przepalone

Obrazek

Tutaj nastąpiły małe straty: opalarką przepaliłem teściowej dywan :-(
ODPOWIEDZ